Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kierownica z prawej strony???

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nadialena
Cromaniak
Kierownica z prawej strony???

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 18.04.2011 13:05

Jakie dokumenty powinno mieć takie auto, żeby mogło wyruszyć do Chorwacji? Czy ktoś jechał takim autem?
Mąż się mądrzy, że jak jest ubezpieczenie to można jechać? Proszę o informacje i dziękuję :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.04.2011 13:10

W Chorwacji widziałem auta na tablicach GB z naklejkami informującymi o kierownicy po niewłaściwej stronie. Nie wiem jednak czy to była wyłącznie informacja czy coś obowiązkowego. Pozostaje kwestia gdzie samochód jest zarejestrowany.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.04.2011 13:14

Na moje wyczucie mąż ma rację, nieważne czy zarejestrowany w UK czy w Polsce.
Widziałem w Chorwacji samochody na brytyjskich blachach z kółkiem nie po tej stronie, jakby miały zabroniony wjazd to by ich nie wpuścili...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.04.2011 13:41

Ważny przegląd techniczny.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.04.2011 13:51

Jacek S napisał(a):Ważny przegląd techniczny.

i ubezpieczenie; w przypadku jazdy na dalekie południe, zielona karta.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.04.2011 13:58

Szukam jeszcze trochę na różnych stronach, np. znalazłem że w Serbii w zeszłym roku miał wejść zakaz rejestracji takich samochodów (nie wiem czy w końcu wszedł) a wjazd miał być tylko dla "lewych" samochodów zarejestrowanych w krajach z ruchem lewostronnym. Dalej szukam czegoś o Chorwacji.
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 18.04.2011 14:02

bardzo dziękuję za informacje. To auto jest zarejestrowane w Anglii, a przegląd 8O to nie wiem kiedy był.Muszę dopytać.
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 18.04.2011 14:05

a jeśli auto jest zarejestrowane w Anglii to przez jaki czas ważny jest przegląd? też rok?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.04.2011 14:05

Jak jest zarejestrowane w Anglii to na pewno nema problema.
Tu znalazłem ten artykuł o Serbii, a nawet tam pisze że jak są angielskie blachy to można wjeżdżać. Myślę że jakby były jakieś zakazy w Chorwacji to już bym je wyguglał :)
Nadialena napisał(a):a jeśli auto jest zarejestrowane w Anglii to przez jaki czas ważny jest przegląd? też rok?

A nie ma wpisanej daty ważności w dowodzie?
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 18.04.2011 14:09

wielkie dzięki! Ja muszę takie moje prywatne śledztwo przeprowadzić, bo dla mojego męża to zawsze nema problema 8) .
A może jest wpisana data. W domku sprawdzę ( bo teraz pracuję :lol: )
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.04.2011 14:13

Jak się nic nie zmieniło to przez rok.
http://uk.answers.yahoo.com/question/in ... 033AArY1pP
Chyba że jest nówka to może na dłużej starczyć.
Nadialena
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadialena » 18.04.2011 14:21

Mam nadzieję, że będzie ten przegląd ważny. Bo jak auto zarejestrowane w Anglii to na przegląd trzeba pewnie na wyspę, co? 8O
Się zachciało mężowi!
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.04.2011 14:31

Nadialena napisał(a):Bo jak auto zarejestrowane w Anglii to na przegląd trzeba pewnie na wyspę, co?

No raczej.
3 lata miałem na wyspie bryczkę na polskich blachach i przynajmniej raz w roku wracałem do domu na przegląd. Przy okazji była potrzebna na wakacje i żeby coś więcej przewieźć, ale i bez tego by się bardziej opylało niż przerejestrować na wyspie i płacić tamtejsze ubezpieczenie :)
Ale to było parę lat temu, teraz podobno policja bardziej ściga kontynentalnych.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.04.2011 14:36

Myślę, że w D (w bardziej rozwiniętych krajach UE) bez problemu można się przeglądać takim autem (skoro bez mrugnięcia rejestrują).
Może ktoś to potwierdzić/zaprzeczyć?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 18.04.2011 16:32

Po kolei:
1. Samochodem zarejestrowanym w UK można bez problemu jeździć i po CRO i po innych krajach. I nieistotne czy się faktycznie w tym UK mieszka czy nie. Dopóki tam mamy wóz zarejestrowany i opłacone ubezpieczenie (tu już jest dowolność gdzie zostało wykupione) możemy jeździć z naklejką GB do woli gdziekolwiek.
2. W przypadku posiadania brytyjskiego ubezpieczenia sprawa wygląda inaczej niż w ubezpieczalniach na kontynencie. Angole mianowicie wychodzą z założenia, że ich klienci rzadko podróżują na kontynent, a ponieważ stanowią tam zdecydowaną mniejszość i będą jeździć po innej stronie niż przywykli, więc.... najczęściej kasują dodatkowo za pobyt dłuższy niż 3 dni poza UK. O tym trzeba się zorientować w swojej ubezpieczalni. W zależności od firmy, rzetelności pracowników i ich udziwnień oraz naszych planów (proszę się nie zdziwić, gdy zażądają np. planu podróży- przez jakie kraje pojedziemy i na ile dni!) będzie to kosztować od kilkunastu do kilkudziesięciu funtów za 14-30 dni. Bywa, że nie ponosi się dodatkowych opłat, lub płaci tylko za wystawienie samej ZK a nie za ubezpieczenie.
3. Przegląd pojazdu zarejestrowanego w którymś z krajów UE można generalnie zrobić w innym kraju UE- jedynie u nas są z tym problemy jeszcze. Polecam Niemcy.
4. Większość przeglądów pojazdów kilkuletnich i starszych w UE i UK jest ważna rok.
5. W dowodzie rejestracyjnym nie ma adnotacji o przeglądzie ani jego ważności! Dane te widnieją na osobnym dokumencie- Certyfikacie MOT (biało zielony druk A4), który wydaje wyłącznie stacja diagnostyczna dokonująca przeglądu.
W praktyce bardzo rzadko zdarza się, że ktoś żąda tego dokumentu- jak i polisy.
A ponieważ dokumenty te w UK są wydawane inaczej - w innej formie- bez pieczątek, wpisów urzędowych, kwot opłat za dokonane czynności itp, więc dla typowej środkowo lub wschodnio- europejskiej policji są one niewiele wartym świstkiem, którego zresztą i tak nie znają i czytać ani rozumieć nie potrafią- najczęściej porównują tylko dane o pojeździe i kierowcy, czy w ogóle te literki i cyferki tam pasują. :lol: :wink:
Wszelkie dane i ich zgodność potrafi jedynie rozeznać brytyjska policja- im wystarczy do tego sam numer rejestracyjny. Ale gliny i celna z innych krajów dostępu do tej bazy nie mają. Mogą co najwyżej poprosić o sprawdzenie- ale do tego dochodzi dopiero w przypadku poważnych kraks gdy są ranni czy ofiary.
6. Wiele razy widywałem w CRO i gdzie indziej Anglików (i pewnie nie tylko ich) jadących "swoimi" wozami. Nikt nie ma prawa odmówić wjazdu takim pojazdom, tylko dlatego, że mają kierownicę po innej stronie.
Prawa wjazdu można odmówić jedynie wtedy, gdy albo pojazd nie spełnia wymogów ogólnych (uszkodzenia, niesprawność) lub nie mamy dokumentów potwierdzających własność czy wynajem.

Osobiście byłem 3 razy wozem na brytyjskich tablicach w CRO.

Jeśli są jakieś dodatkowe pytania- służę pomocą.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko