Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kiedy najcieplej??

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anka581
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka581 » 11.03.2019 13:00

Byłam w Chorwacji 3 razy
2016 od 31 lipca 10 dni i faktycznie koło 7-8 sierpnia był wiatr i deszczu trochę
2017 od 19.07 na 12 dni i było gorąco powyżej 35 stopni nawet ,zero chmur i deszczu (raz podobno w nocy burza)
2018 od 05.08 na 14 dni i 2 dni trafiliśmy burzowe i deszczowe ,ale w sam raz na odpoczynek i zwiedzanie wybrzeża od Trogiru do Makarskiej .
Jednym słowem nie ma reguły ,ale urlopu w pierwszej połowie lipca ,choć by nie wiem co nigdy nie zaplanuję. Za duże prawdopodobieństwo Bory ...a nie po to się czeka cały rok ,by siedzieć w apartamencie i nie korzystać ze słońca oraz kąpieli
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.03.2019 15:41

anka581 napisał(a): ... urlopu w pierwszej połowie lipca ,choć by nie wiem co nigdy nie zaplanuję. Za duże prawdopodobieństwo Bory a nie po to się czeka cały rok ,by siedzieć w apartamencie i nie korzystać ze słońca oraz kąpieli
8O bure miałam kilka razy w czasie urlopu zarówno w lipcu jak i sierpniu.
Ostatnie 5 lat urlopowałam w lipcu.
2014 - Peljesac, druga połowa lipca - bury nie było za to trąby powietrzne, totalna kicha pogodowa lało co drugi dzień ale to był akurat wyjątkowo niekorzystny pogodowo rok.
2015 - Istria, od 10 lipca - myślałam, że skonam a jestem bardzo ciepłolubna, największe upały jakie w Cro przeżyłam chyba. Ani jednego gorszego pogodowo dnia.
2016 - wyspa Krk - pierwsza połowa lipca, załamanie przyszło 15-17 lipca na dzień przed wyjazdem do domu :). Dzięki temu weszliśmy na najwyższy szczyt wyspy co w upale się nie udawało, dzień był bezdeszczowy, nawet słoneczny czasami ale wiało okrutnie. Cały pobyt poza tym dniem pełna lampa.
2017 - Brac, druga połowa lipca, bura wiała dokładnie w tym samym terminie co rok wcześniej czyli 15 :) bez deszczu, słonko świeciło. Cały pobyt bez deszczu.
2018 - wyspa Hvar, pierwsza połowa lipca - 1 dzień wiała bura, słonko świeciło, ani jednego dnia niepogody.

Wyjazdy sierpniowe:
2012 - Makarska Riviera, pierwsza połowa sierpnia pełna lampa non stop, 1 wieczór i noc bura.
2013 - wyspa Pag, druga poł. sierpnia, bura ze 2 dni i w sumie z 4 dni byle jakiej pogody.

I 1 wrześniowy - 2017 - druga połowa rejs między wyspami Dalmacji, było wszystko :mrgreen: i słońce, i burza i gradobicie. Temperatury max 25 st. woda w Jadranie dla mnie brrrrr.

Tak więc jak sama zauważyłaś
anka581 napisał(a): ... Jednym słowem nie ma reguły...
:mrgreen: Dla mnie pierwsza połowa lipca jest bardzo ok.
Justynka133
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justynka133 » 20.03.2019 11:33

My mamy wyjazd od 1 lipca do 15 lipca do Omis, jak czytam wpisy to pogoda wcale nie jest gwarantowana. Jesli ktoś był w tamtym rejonie w tamtym roku proszę aby napisał mi jaką miał pogodę. Nie wiem co robić przesuwać rezerwację?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.03.2019 12:53

Justynka133 napisał(a):My mamy wyjazd od 1 lipca do 15 lipca do Omis, jak czytam wpisy to pogoda wcale nie jest gwarantowana. Jesli ktoś był w tamtym rejonie w tamtym roku proszę aby napisał mi jaką miał pogodę. Nie wiem co robić przesuwać rezerwację?

A jak Ci ktoś napisze że lało w ubiegłym roku i przesuniesz na na sierpień to masz 100% pewności że w sierpniu nie będzie lało :?: :oczko_usmiech: :mrgreen: Nikt nigdy Ci nie zagwarantuje pogody, a porównywanie do lat ubiegłych też większego sensu nie ma
Ja byłem w ubiegłym roku od 24.06 do 10.07 na wyspie Brač, czyli niedaleko Omiš. Jak dla mnie pogoda była idealna :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.03.2019 12:55

Justynka133 napisał(a):My mamy wyjazd od 1 lipca do 15 lipca do Omis, jak czytam wpisy to pogoda wcale nie jest gwarantowana. Jesli ktoś był w tamtym rejonie w tamtym roku proszę aby napisał mi jaką miał pogodę. Nie wiem co robić przesuwać rezerwację?

Dobra pogoda rok wstecz nie jest gwarantowana na rok następny w tym samym okresie.
Dostaniesz info, że była dobra, pojedziesz w tym okresie ... i zonk, może być inna.
Zmienisz termin na inny, bo ktoś napisze, że było OK ... pojedziesz i kolejny zonk, bo może być inaczej.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 20.03.2019 14:49

A co napisałam post wyżej?
gusia-s napisał(a): Dla mnie pierwsza połowa lipca jest bardzo ok.

Dzień, dwa czy nawet trzy gorszej pogody może się trafić w każdym czasie i w każdym regionie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.03.2019 15:52

gusia-s napisał(a): A co napisałam post wyżej?

Tyle lat jesteś na forum i jeszcze liczysz że ktoś czyta post wyżej :oczko_usmiech: :mrgreen:
Justynka133
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justynka133 » 20.03.2019 16:31

Mam nadzieje ze bedzie pogoda. Wczesniej nawet sie nad tym nie zadtanawialam bedac pewną. Jak zaczęłam czytac tu wpisy to ogarnęło mnie przerażenia.
Pozdrawiam :papa:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 31.03.2019 19:01

Pierwszy wyjazd do Chorwacji to 2009 rok. Wyspa Pag, lipiec. Temperatura? Non stop 40 st. Cień robiliśmy sobie butelkami po radlerach :) Ani wiatru, ani deszczu. Non stop lampa - do tego stopnia, że w wiadomościach podali, że pociąg się wykoleił bo szyny od temperatury się odkształciły.
Drugi wyjazd - lipiec 2012 ponownie PAG. Pogoda? Ciepło, bardzo ciepło ale już ostatni dzień to ochłodzenie, burza. Mimo upału było widać czasami chmurki pojedyncze.
Trzeci wyjazd - lipiec 2014. Podgora I tu pierwszy raz zdziwko. W dniu przyjazdu 13 st. i deszcz niemiłosierny. Ludzie na autostradzie stali na poboczu bo wycieraczki nie odbierały deszczu. Cały pobyt niby ciepło ale bez przesady. Ok. 30 stopni, trochę wiatru - tak w sam raz.
Czwarty wyjazd - lipiec 2016. Tucepi. Pogoda bdb. 30-32 st. delikatny wiaterek, deszczu brak.

Generalnie 2009 a 2016 to wydaje mi się, że temperatura delikatnie poszła w dół. Ale to temat dla ludzi od globalnego ocieplenia itd.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 31.03.2019 19:33

sviva napisał(a):Trzeci wyjazd - lipiec 2014. Podgora I tu pierwszy raz zdziwko.

Ach, ten pamiętny rok 2014. :lol:
Wysłałam wtedy paru znajomych pierwszy raz do Chorwacji... :mrgreen: Było zdziwko, ale nadal się przyjaźnimy. :lol: :oczko_usmiech: Ja tam byłam wtedy zadowolona, bo akurat w 2014 stacjonowałam na Hvarze w robinsonadzie bez klimy, więc nie narzekałam na ten brak upałów i orzeźwiającą bryzę. :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 31.03.2019 21:26

2014 popsuł mi relacje z Peljesacem :evil:
agulus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agulus » 01.04.2019 09:30

Mikromir napisał(a):
sviva napisał(a):Trzeci wyjazd - lipiec 2014. Podgora I tu pierwszy raz zdziwko.

Ach, ten pamiętny rok 2014. :lol:
Wysłałam wtedy paru znajomych pierwszy raz do Chorwacji... :mrgreen: Było zdziwko, ale nadal się przyjaźnimy. :lol: :oczko_usmiech: Ja tam byłam wtedy zadowolona, bo akurat w 2014 stacjonowałam na Hvarze w robinsonadzie bez klimy, więc nie narzekałam na ten brak upałów i orzeźwiającą bryzę. :oczko_usmiech:

Niestety i mnie to spotkało, wcześniej nasłuchałam się jakie to są tam upały Pojechaliśmy w lipcu 2014 (ja pierwszy raz) i ogólna temperatura max 25° a tymczasem w Polsce było około 30. Praktycznie codziennie deszcz a dwa ostatnie dni 13 stopni i deszcz jakiego wcześniej w życiu nie przeżyłam. Ogólnie praktycznie mało co zwiedziliśmy bo w deszczu niezbyt przyjemnie a jak już słońce wyszło to człowiek leciał choć trochę na plażę Teraz jadę drugi raz i mam ochotę zapakować więcej swetrów i kurtek niż letnich rzeczy :|
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.06.2019 08:23

2014 widzę wielu dał się we znaki :)
Moich relacji z Peljesacem nie popsuł, ale dał się zapamiętać, od dał :)
Jedno wiem, na przestrzeni tych 18 lat jeżdżenia do Cro w lipcu, sierpniu, wrześniu i październiku nie dam sobie wmówić, że pogoda w Cro gwarantowana :D
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 30.07.2019 22:30

Pogoda nawet na wybrzeżu Chorwacji latem nie zawsze jest tylko słoneczna. To jednak nie Sycylia, Malta czy inne wysunię o ponad 1000km na południe regiony. Tym niemniej zazwyczaj pod koniec lipca do połowy sierpnia pogoda jest dobra, a ilość dni z opadami przy 2 tygodniowym pobycie nie przekracza 4.Czasami zdarzają się fronty burzliwe na dwa dni, czasami lokalne burze. I nie ma reguły czy to Istria czy południową dalmacja.
Poprzednia strona

Powrót do Pogoda i klimat

Kiedy najcieplej?? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies