Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kiedy najcieplej??

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.03.2013 17:06

agunia33 napisał(a):Jezu nie straszcie mnie ... :-(

Nawet o tym nie myślę.
Zauważ, że ja jestem "weteranem". Większość moich wczasów w Chorwacji była w drugiej połowie sierpnia.
To załamanie trafiało się z reguły około 1 września (+- dzień w te czy we w te) :wink: Mój przypadek to 2007 r.
Raz byłem końcem czerwca i początek lipca ...... nabawiłem się zapalenia - wcale nie od upału. :smo: Woda była zimna jak chol***a. Nigdy natomiast nie byłem w drugiej połowie lipca.
Jak "zaklepałaś" to już nie kombinuj - jedź. Będzie dobrze.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 28.03.2013 20:01

pawelh napisał(a):Chorwaci byli wówczas sami zdziwieni taką pogodą i gospodarz twierdził,że takiej aury nie pamięta od 50 lat :( Oczywistym jest,że porównywanie ich załamania pogody do naszego to tak jak by porównywać osiołka do konia :roll:

Mój gospodarz w Dramalj w lipcu (byliśmy od 10-tego) 2011 też stwierdził , że takiej pogody to od 50 lat nie było... tyle, że w odniesieniu do ponad czterdziestostopniowej temperatury. Chyba ze cztery kolejne dni tak było (pozostałe dni troszkę "chłodniejsze").
Jak siadywaliśmy na tarasie to jeszcze o 23-ej było około 30 stopni C.
Jak dobrze pamiętam to na Brać były wtedy groźne pożary. :(
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 28.03.2013 20:28

Generalnie jest ciepło,ale wiadomo trafiają się kaprysy pogody.Mam w telefonie zdjęcie zrobione o godzinie 23.00 w Splicie gdzie temperatura na wyświetlaczu samochodu wynosi 34 stopnie-sierpień 2011r. :wink: Roku nie pamiętam,ale chyba 2008r gdzieś okoł 20.08.w Pakostane w nocy 38 stopni.Nie mieliśmy klimy i nie dałem rady zasnąć więc rano kiedy rodzina jeszcze spała ja znalazłem nowy apartament-taniej i klimatyzowany :)
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 28.03.2013 20:37

krispinus napisał(a):
pawelh napisał(a):Chorwaci byli wówczas sami zdziwieni taką pogodą i gospodarz twierdził,że takiej aury nie pamięta od 50 lat :( Oczywistym jest,że porównywanie ich załamania pogody do naszego to tak jak by porównywać osiołka do konia :roll:

Mój gospodarz w Dramalj w lipcu (byliśmy od 10-tego) 2011 też stwierdził , że takiej pogody to od 50 lat nie było... tyle, że w odniesieniu do ponad czterdziestostopniowej temperatury. Chyba ze cztery kolejne dni tak było (pozostałe dni troszkę "chłodniejsze").
Jak siadywaliśmy na tarasie to jeszcze o 23-ej było około 30 stopni C.
Jak dobrze pamiętam to na Brać były wtedy groźne pożary. :(

Były pożary i było gorąco potwierdzam.W tym roku od 14. 07. pozdrawiam :lol:
Grochiczko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grochiczko » 30.06.2014 03:16

My wybieramy się 12-22 sierpnia, zakładam że będzie pełna lampa :)
zmichal
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmichal » 02.03.2017 11:14

Czy jest jakas zależność co do pogody i temperatury wody jeżeli chodzi o wyspę, a ląd?
Ostatnio jak byliśmy na Rabie w sierpniu, to niestety w pogodę nie trafiliśmy, woda była chłodna, sporo dni pochmurnych. Jeden turysta uświadomił nas, że gorsza pogoda zdecydowanie częściej występuje na wyspach. Czy faktycznie można doszukiwać się takiej zależności w cro?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.03.2017 09:51

zmichal napisał(a):Czy jest jakas zależność co do pogody i temperatury wody jeżeli chodzi o wyspę, a ląd?
Ostatnio jak byliśmy na Rabie w sierpniu, to niestety w pogodę nie trafiliśmy, woda była chłodna, sporo dni pochmurnych. Jeden turysta uświadomił nas, że gorsza pogoda zdecydowanie częściej występuje na wyspach. Czy faktycznie można doszukiwać się takiej zależności w cro?

Z tego co zauważyłem w ubiegłych latach, to było wręcz odwrotnie. Od kilku lat jeżdżę na wyspę Brač i często zdarzało mi się widywać ciężkie burzowe chmury nad stałym lądem, podczas gdy na wyspie nie spadła kropla deszczu. Ale oczywiście mogę się mylić :oczko_usmiech: :mrgreen:
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 03.03.2017 11:34

Chyba nie ma reguły. Ja w zeszłym roku miałem na KRK-u kiepską (jak na Chorwację) pogodę. Troszkę słońca a później wiało i lało (pogoda poprawiła się dopiero po moim wyjeździe :evil: ).
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 03.03.2017 15:03

dids76 napisał(a):
zmichal napisał(a):Czy jest jakas zależność co do pogody i temperatury wody jeżeli chodzi o wyspę, a ląd?

Z tego co zauważyłem w ubiegłych latach, to było wręcz odwrotnie. Od kilku lat jeżdżę na wyspę Brač i często zdarzało mi się widywać ciężkie burzowe chmury nad stałym lądem, podczas gdy na wyspie nie spadła kropla deszczu. Ale oczywiście mogę się mylić :oczko_usmiech: :mrgreen:

Ja to samo miałam w osławionym z powodu złej pogody roku 2014 - nad Splitem burze i deszcze, nad Šoltą słońce - pełne 10 dni.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2017 09:31

Od 2011 jestem w Breli każdego roku w lipcu i większość czasu to upał i ciepła woda w morzu. Byłem tam też kilka razy pod koniec maja/w czerwcu i pogoda właściwie taka sama jak w lipcu. No może nieco "chłodniej" ;) . Przyznam jednak, że zdarzają się dni z deszczem, silnym wiatrem, z wyraźnym ochłodzeniem nawet w lipcu, ale to najwyżej dzień, może dwa na cały dwutygodniowy pobyt. Dwa razy odwiedziłem Grecję i pamiętam jeden dzień z deszczem na jakieś 3 tygodnie. Jest też odczuwalnie cieplej niż w Chorwacji, co nie znaczy, że lepiej. Właściwie nie dało się wysiedzieć na plaży po 11.00. Wolę chorwackie lato. :)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 04.03.2017 11:25

To samo miejsce... Ten sam czas i bardzo różna pogoda..Wszystko 2 połowa lipca miejscowość tribunj.
Rok 2014- przyjazd deszcze ... I tak kolejne 3 dni pada. Z dziećmi 1 raz w cro. Siostra w tym czasie nad Bałtykiem gdzie upał a my lekka załamka. Ale po tych 3 dnia gdzie cały czas padało nastała pogoda i w 2 tygodniu padało jeszcze raz przez chwilę. A tak to około 30 stopni.
2015. To już była jak dla mnie masakra. Sam wyjazd z Polski rano i aż do Austrii było coraz cieplej. Gdzie doszło do prawie 40 stopni. 2 tygodnie w Chorwacji zero deszcze cały czas temperatura około 40 stopni zero opadu. Co ciekawe po powrocie u nas przez kilka dni było bardzo zimno(poniżej 10 s)
2016. Tu znowu w 2 stronę masakra. Wszystko zaczęło się przed SV rock. Wichura zamknięty tunel objazd przez góry 80 kilometrów pokonane w około 10 godzin. Temperatura tak że w samochodzie klimatyzacja nie potrzebna.
Po przyjeździe zimno. (Trochę ponad 20 stopni) a my najcieplejsze ubranie to sandały i spodnie trochę za kolano;) wieje i woda jak w Bałtyku.
Z dnia na dzień było cieplej. Ale pogoda była lekko "niepewna" woda najzimniejsza (tak że pierwsze wejście do wody było chyba 3 dnia. Bo wichury tak ją wymieszały.)

Na tym przykładzie widać że chyba ciężko oszacować czas i miejsce gdzie będzie cieplo. Mnie przez 3 lata zastaly 3 różne pogody. Tego roku też jedziemy w 2 połowie lipca na istrię i zobaczymy jak będzie (jadę też tam w maju więc będę miał małe porównanie);)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 04.03.2017 12:15

Magda O. napisał(a):
dids76 napisał(a):

Ja to samo miałam w osławionym z powodu złej pogody roku 2014 - nad Splitem burze i deszcze, nad Šoltą słońce - pełne 10 dni.

W 2014 spędziłam 11 dni na Hvarze - nad Makarską Riwierą szalały burze, a u nas spokój i sucho... Podobnie działo się na Pagu w 2013 - nad Velebitem chmury, które nad wyspę już nie dały rady się przebić.
Natomiast jeśli chodzi o temperaturę wody w Jadranie, dla mnie ona jest nieprzewidywalna zupełnie. Potrafi w tym samym miejscu być ciepła np. na początku lipca, a zimna w połowie sierpnia kolejnego roku - wystarczy dzień bory i przechlapane. Tak miałam zarówno na Pagu jak i na Braču - trzeba mieć szczęście, żeby dobrze trafić. Odłożyłam więc do lamusa starą zasadę, że w sierpniu woda cieplejsza. Nigdzie i nigdy już nie miałam cieplejszej wody niż na Pagu (zatoka) 5 lipca 2012 - ale i tam to już się nie powtórzyło w kolejnym roku. Wszystko zależy od nasłonecznienia i wiatrów w danym roku - a te są obecnie mało przewidywalne.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 04.03.2017 12:43

Czyli zasada prosta:
-W wakacje szansa na dobrą pogodę jest znacznie większa niż w Polsce. A miejsce to już loteria.
bienchen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bienchen » 08.02.2019 10:14

paulr napisał(a):To samo miejsce... Ten sam czas i bardzo różna pogoda..Wszystko 2 połowa lipca miejscowość tribunj.
Rok 2014- przyjazd deszcze ... I tak kolejne 3 dni pada. Z dziećmi 1 raz w cro. Siostra w tym czasie nad Bałtykiem gdzie upał a my lekka załamka. Ale po tych 3 dnia gdzie cały czas padało nastała pogoda i w 2 tygodniu padało jeszcze raz przez chwilę. A tak to około 30 stopni.
2015. To już była jak dla mnie masakra. Sam wyjazd z Polski rano i aż do Austrii było coraz cieplej. Gdzie doszło do prawie 40 stopni. 2 tygodnie w Chorwacji zero deszcze cały czas temperatura około 40 stopni zero opadu. Co ciekawe po powrocie u nas przez kilka dni było bardzo zimno(poniżej 10 s)
2016. Tu znowu w 2 stronę masakra. Wszystko zaczęło się przed SV rock. Wichura zamknięty tunel objazd przez góry 80 kilometrów pokonane w około 10 godzin. Temperatura tak że w samochodzie klimatyzacja nie potrzebna.
Po przyjeździe zimno. (Trochę ponad 20 stopni) a my najcieplejsze ubranie to sandały i spodnie trochę za kolano;) wieje i woda jak w Bałtyku.
Z dnia na dzień było cieplej. Ale pogoda była lekko "niepewna" woda najzimniejsza (tak że pierwsze wejście do wody było chyba 3 dnia. Bo wichury tak ją wymieszały.)

Na tym przykładzie widać że chyba ciężko oszacować czas i miejsce gdzie będzie cieplo. Mnie przez 3 lata zastaly 3 różne pogody. Tego roku też jedziemy w 2 połowie lipca na istrię i zobaczymy jak będzie (jadę też tam w maju więc będę miał małe porównanie);)

Zgadzam się w zupełności. Nie ma reguły.
Byłam w Makarskiej we wspomnianym roku 2016 w połowie lipca, pierwsze dni urlopu - paskudne - wichury, zamknięta autostrada, zachmurzone niebo. Później było na szczęście trochę lepiej.
Natomiast w 2010 byłam w Chorwacji w połowie sierpnia. Byliśmy na motocyklu, od Karlobagu, przez Split do Dubrovnika i pogoda była w kratkę - trochę słońca, trochę deszczu, na szczęście z przewagą tego pierwszego. Niestety, nie udała nam się w drodze powrotnej wycieczka na Plitvice - cały dzień lało :( :( ;(
W tym roku jadę do Makarskiej w pierwszej połowie lipca. Podsumowując moje dotychczasowe doświadczenia i "zezowate szczęście" :P - pogoda będzie w kratkę, więc jeśli chcecie pięknej pogody i bezchmurnego nieba nie planujcie wakacji wtedy, kiedy ja ;) :lol:
agnieszkad93
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnieszkad93 » 11.03.2019 12:19

Byłam w 2016 r. w Makarskiej przełom lipca-sierpnia. Gorąco było bardzo! W dzień wyjazdu z Cro, 6.08.2016r., było zimno, wiatr, burza i ulewa. Ale to tylko jeden dzień taki był.
W 2017 r. Omiś - 6.07.2017 - 14.07.2017, było ciepło, ale czasami mocno wiało.
Natomias w 2018 r. Pisak, pogoda dość kiepska - mocny i wiatr, zachmurzone niebo - pobyt od 4.07 - 11.07. Kąpałam się tylko parę razy bo woda lodowata.
Podsumowując, kolejny wyjazd do Chorwacji jaki będę planować - na pewno koniec lipca :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Kiedy najcieplej?? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies