napisał(a) bienchen » 08.02.2019 10:14
paulr napisał(a):To samo miejsce... Ten sam czas i bardzo różna pogoda..Wszystko 2 połowa lipca miejscowość tribunj.
Rok 2014- przyjazd deszcze ... I tak kolejne 3 dni pada. Z dziećmi 1 raz w cro. Siostra w tym czasie nad Bałtykiem gdzie upał a my lekka załamka. Ale po tych 3 dnia gdzie cały czas padało nastała pogoda i w 2 tygodniu padało jeszcze raz przez chwilę. A tak to około 30 stopni.
2015. To już była jak dla mnie masakra. Sam wyjazd z Polski rano i aż do Austrii było coraz cieplej. Gdzie doszło do prawie 40 stopni. 2 tygodnie w Chorwacji zero deszcze cały czas temperatura około 40 stopni zero opadu. Co ciekawe po powrocie u nas przez kilka dni było bardzo zimno(poniżej 10 s)
2016. Tu znowu w 2 stronę masakra. Wszystko zaczęło się przed SV rock. Wichura zamknięty tunel objazd przez góry 80 kilometrów pokonane w około 10 godzin. Temperatura tak że w samochodzie klimatyzacja nie potrzebna.
Po przyjeździe zimno. (Trochę ponad 20 stopni) a my najcieplejsze ubranie to sandały i spodnie trochę za kolano;) wieje i woda jak w Bałtyku.
Z dnia na dzień było cieplej. Ale pogoda była lekko "niepewna" woda najzimniejsza (tak że pierwsze wejście do wody było chyba 3 dnia. Bo wichury tak ją wymieszały.)
Na tym przykładzie widać że chyba ciężko oszacować czas i miejsce gdzie będzie cieplo. Mnie przez 3 lata zastaly 3 różne pogody. Tego roku też jedziemy w 2 połowie lipca na istrię i zobaczymy jak będzie (jadę też tam w maju więc będę miał małe porównanie);)
Zgadzam się w zupełności. Nie ma reguły.
Byłam w Makarskiej we wspomnianym roku 2016 w połowie lipca, pierwsze dni urlopu - paskudne - wichury, zamknięta autostrada, zachmurzone niebo. Później było na szczęście trochę lepiej.
Natomiast w 2010 byłam w Chorwacji w połowie sierpnia. Byliśmy na motocyklu, od Karlobagu, przez Split do Dubrovnika i pogoda była w kratkę - trochę słońca, trochę deszczu, na szczęście z przewagą tego pierwszego. Niestety, nie udała nam się w drodze powrotnej wycieczka na Plitvice - cały dzień lało
;(
W tym roku jadę do Makarskiej w pierwszej połowie lipca. Podsumowując moje dotychczasowe doświadczenia i "zezowate szczęście"
- pogoda będzie w kratkę, więc jeśli chcecie pięknej pogody i bezchmurnego nieba nie planujcie wakacji wtedy, kiedy ja