Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kiedy najcieplej??

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 27.03.2013 19:07

W 2012 ostatnim tygodniu sierpnia bez szału tzn po upałach przeszła burza i zrobiło się nieco chłodniej a do tego zamieszało wodą i tu spadek temperatury był bardzo odczuwalny.Zawsze jadę do Cro w połowie sierpnia, i z podobną sytuacją spotkałem się trzy razy. :x
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 27.03.2013 21:51

pawelh napisał(a):W 2012 ostatnim tygodniu sierpnia bez szału tzn po upałach przeszła burza i zrobiło się nieco chłodniej a do tego zamieszało wodą i tu spadek temperatury był bardzo odczuwalny.Zawsze jadę do Cro w połowie sierpnia, i z podobną sytuacją spotkałem się trzy razy. :x

ajajaj ..... nie strasz nowicjuszki. :wink:
Może się to nie powtórzy.

Mam takie same spostrzeżenia, tzn. doświadczenia. Raz nawet grube polary trzeba było ubierać.
Ale było, że grzało tak, że dostałem poparzenia słonecznego, temperatura 36 C (dobrze pamiętam to zdarzenie)
WojtekW
Globtroter

Postnapisał(a) WojtekW » 28.03.2013 07:11

Ciekawe, czy 22 czerwca (termin mojego przyjazdu) będzie bardzo gorąco i, co najważniejsze, czy woda będzie miała powyżej 20 'C. Widok za oknem nie napawa optymizmem, choć Chorwacja to inny klimat... :)
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 28.03.2013 08:19

woka napisał(a):
pawelh napisał(a):W 2012 ostatnim tygodniu sierpnia bez szału tzn po upałach przeszła burza i zrobiło się nieco chłodniej a do tego zamieszało wodą i tu spadek temperatury był bardzo odczuwalny.Zawsze jadę do Cro w połowie sierpnia, i z podobną sytuacją spotkałem się trzy razy. :x

ajajaj ..... nie strasz nowicjuszki. :wink:
Może się to nie powtórzy.

Mam takie same spostrzeżenia, tzn. doświadczenia. Raz nawet grube polary trzeba było ubierać.
Ale było, że grzało tak, że dostałem poparzenia słonecznego, temperatura 36 C (dobrze pamiętam to zdarzenie)

Miałem podobnie (szczególnie na przełomie miesiąca i dalej) - poranki i wieczory już chłodnawe ale może dlatego, że to Istria była.
;)
krispinus
Cromaniak

Postnapisał(a) krispinus » 28.03.2013 08:37

WojtekW napisał(a):Ciekawe, czy 22 czerwca (termin mojego przyjazdu) będzie bardzo gorąco i, co najważniejsze, czy woda będzie miała powyżej 20 'C. Widok za oknem nie napawa optymizmem, choć Chorwacja to inny klimat... :)

Woda pewnie się nagrzeje.
Z pogodą bywa różnie.
Moi znajomi, któregoś roku(08 ? 09?) końcem czerwca mieli w Igrane na 9 dni tylko 4 słoneczne.
Niektórzy trafili na mocne ochłodzenie końcem lipca... :cry:
Nie ma na to rady.
Na szczęście są to bardzo rzadkie anomalia.

Tutaj trochę czerwcowych doświadczeń cromaniaków:

morze-chorwackie-w-czerwcu-t31674.html

Pod wątkiem w "Podobne tematy" też trochę cennych spostrzeżeń.
Do potraktowana jako ciekawostki, bez wyciągania niepotrzebnie niepokojących wniosków na przyszłość.
Bo jak to z prognozami bywa... :|
agunia33
Globtroter

Postnapisał(a) agunia33 » 28.03.2013 11:42

Jezu nie straszcie mnie ... :-(
Znając moje szczęście właśnie trafie na chwilowe ochłodzenie trwające raptem kilka dni czyli 8 czyli całe moje wczasy ... :-( zaliczkę mam już wysłaną, zaraz napisze emaila do właściciela ( znanego zresztą na tym forum ;-) już po samych meilach wiem,że to super człowiek :-) ) I może wymyślimy inny termin :-)
lukasz22i
Cromaniak

Postnapisał(a) lukasz22i » 28.03.2013 12:17

agunia33 napisał(a):Jezu nie straszcie mnie ... :-(
Znając moje szczęście właśnie trafie na chwilowe ochłodzenie trwające raptem kilka dni czyli 8 czyli całe moje wczasy ... :-( zaliczkę mam już wysłaną, zaraz napisze emaila do właściciela ( znanego zresztą na tym forum ;-) już po samych meilach wiem,że to super człowiek :-) ) I może wymyślimy inny termin :-)

Agunia, nie bój żaby, nie jesteś sama...zobacz ile ludzi jedzie w czerwcu ;) sami zresztą też wtedy jedziemy, pierwsza połowa czerwca. Mam nadzieje że pogoda w Breli dopisze a i woda będzie "da się polubić" ;)
agunia33
Globtroter

Postnapisał(a) agunia33 » 28.03.2013 12:36

Lukasz22i - my jedziemy w sierpniu od 23 do 01 września... i teraz dumam czy nie zmienić znowu na czerwiec :-) mój chłop mnie ubije hihi aleście mi klina zadali ... :-)
lukasz22i
Cromaniak

Postnapisał(a) lukasz22i » 28.03.2013 12:51

agunia33 napisał(a):Lukasz22i - my jedziemy w sierpniu od 23 do 01 września... i teraz dumam czy nie zmienić znowu na czerwiec :-) mój chłop mnie ubije hihi aleście mi klina zadali ... :-)

aaa to coś pokręciłem bo myślałem że w czerwcu...ale wrzesień też jest ok, my byliśmy 3 lata wstecz w lipcu to było piekło na ziemi, upał nie do zniesienia ;) w kolejnym roku byliśmy we wrześniu i było pięknie, na 12dni przez 11 non stop słoneczko (1 dzień ledwie widoczne chmurki, deszczu brak) i znośne temperatury (25-30st.C), woda gorąca :lol: , żyć nie umierać!
krispinus
Cromaniak

Postnapisał(a) krispinus » 28.03.2013 14:07

Gdyby nie to, że syn kończy gimnazjum, a córka w lipcu ma praktyki na Majorce ( jak były w Polsce to szło sobie wybrać miesiąc), to chętnie bym pojechał znowu w czerwcu zahaczając o lipiec.
W zeszłym roku Brela od 20-tego czerwca.
Woda miodzio, nie męczące (może chwilami trochę) słoneczko non stop.
Brak tłumów.
Opalenizna na resztę lata.

Moja żonka wychodzi z tego założenia(ja popieram), że opalić się trzeba w miarę wcześnie, żeby się trochę tą opalenizną pochwalić i nacieszyć wtedy kiedy się ubiera letnie ciuchy.
Bladym być całe lato, potem na koniec sierpnia się opalić i nie podzielić się ze światem tym szczęściem... grzech. We wrześniu to już często polarek, kurteczka i długie spodnie...brrr

Na rozgrzewkę słoneczko i luzik:

Obrazek

"Nasza" plaża w czerwcu... większość manatków naszej ekipy :D
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 28.03.2013 14:44

Właśnie do 2009r jeżdziłem w czerwcu czyli w dniu rozdania świadecw no i właśnie tego nieszczęsnego 2009r.lało i było zimno.Kolega pisze wyżej o Igrane a ja byłem w Pisaku i też była tragedia-uciekliśmy wówczas do Grecji :wink:
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 28.03.2013 14:56

Ludzie, o czym wy w ogóle piszecie? To nie jest Bałtyk, żeby się obawiać, czy będzie pogoda. To jest klimat śródziemnomorski!

W Chorwacji latem są tylko 2 rodzaje pogody: albo będzie upał, albo będzie gorąco.
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 28.03.2013 15:00

Ja też tak myślałem do 2009 :(
wcilor
Odkrywca

Postnapisał(a) wcilor » 28.03.2013 16:37

Słuchajcie, ja tez byłem w czerwcu w Breli (18-27) tyle, że 2011r. Był gorąc do 34 st. a temp mora na termometrze - rybce 24st. Więc w porównaniu z Bałtykiem to prawie jak wrzątek. Jesli ktoś chce sobie powróżyć z fusów na podstawie statystyk to na stronce http://polish.wunderground.com/history/ ... .html?MR=1
można to zrobić. Faktycznie 2009r. był słaby ale poprzedni porównywalnie "zimny" czerwiec był w 1999r.!!! Więc statystycznie mamy przed sobą jeszcze 6 lat ciepłych czerwców :oczko_usmiech:
PS. Obecna pogoda w Chorwacji może wprowadzać pewną nutkę zaniepokojenia ( w perspektywie czerwcowych wakacji) ale to w końcu dopiero marzec.
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 28.03.2013 16:54

Chorwaci byli wówczas sami zdziwieni taką pogodą i gospodarz twierdził,że takiej aury nie pamięta od 50 lat :( Oczywistym jest,że porównywanie ich załamania pogody do naszego to tak jak by porównywać osiołka do konia :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Kiedy najcieplej?? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies