Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kiedy najcieplej??

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.03.2013 17:13

Torac napisał(a):W 2012 (początek lipca-Pag) pierwszy raz marzyłem, żeby temperatury nieco zelżały - przy 35-38c nawet woda nie chłodzi. Klima fjurgała 24h/dobę.

PS. Polecam jazdę w dzień.

No to ja dla kontrastu - polecam jazdę nocą.

Po pierwssze: mniejszy ruch.
Po drugie: słońce nie razi w oczy. Jazda nocą mniej męczy.
Po trzecie: widoki nie rozpraszają.
Po czwarte: załoga auta śpi (przeważnie) i nie przeszkadza kierowcy.
Po piąte: chłodniej, więc nie trzeba włączać klimy (oszczęność paliwa i zdrowia)
Po szóste: mniejszy ruch na granicach.
Po siódme: na miejscu jesteś rano i łatwiej znaleźć apartament. A jeśli jedziesz z zrezerwacją, to oszczędzasz pieniądze, bo masz jedną noc do zapłaty mniej.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 24.03.2013 17:25

Raul73 napisał(a):No to ja dla kontrastu - polecam jazdę nocą.

Po piąte: chłodniej, więc nie trzeba włączać klimy (oszczęność paliwa i zdrowia)
Po siódme: na miejscu jesteś rano i łatwiej znaleźć apartament. A jeśli jedziesz z zrezerwacją, to oszczędzasz pieniądze, bo masz jedną noc do zapłaty mniej.

To jest dodre jak ktoś jedzie ,już któryś raz :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.03.2013 17:29

mervik napisał(a):

Nie - to jest uniwersalna opcja dla wszystkich, którzy jeżdżą autem trochę dłużej niż na kursie :wink:
Majdan72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Majdan72 » 24.03.2013 17:38

Raul73 napisał(a):
Torac napisał(a):W 2012 (początek lipca-Pag) pierwszy raz marzyłem, żeby temperatury nieco zelżały - przy 35-38c nawet woda nie chłodzi. Klima fjurgała 24h/dobę.

PS. Polecam jazdę w dzień.

No to ja dla kontrastu - polecam jazdę nocą.

Święta racja !!! :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2013 17:41

Raul73 napisał(a):
mervik napisał(a):

Nie - to jest uniwersalna opcja dla wszystkich, którzy jeżdżą autem trochę dłużej niż na kursie :wink:

Ja jeżdżę trochę dłużej i jakoś z tego nie korzystam :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.03.2013 17:47

Bocian napisał(a):
Raul73 napisał(a):
mervik napisał(a):

Ja jeżdżę trochę dłużej i jakoś z tego nie korzystam :)

To właśnie oznacza słowo "opcja" (czyli jedna z możliwości do wyboru) - możesz skorzystać, nie musisz. :D :D

Ty i Torac - wyraziliście swoje zdanie, ja go nie krytykowałem.
Ja i szpieg wyraziliśmy swoje zdanie.

Każdy ma inne preferencje - autor wątku wybierze według własnych.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 24.03.2013 17:55

Też zawsze jeździłem nocą... choć właściwie nie do końca bym to nazwał jazdą nocną.
Pomyślmy.
Mamy przed sobą 12-14 godzin jazdy.
Chcemy dotrzeć na miejsce rano.
Wyjeżdżamy z Polski około 18-tej. Do zachodu słońca czyli do 21-ej jedziemy za widoku.
Potem jazda nocą (z jakąś godzinką przerwy)
Widno zaczyna się robić około 4-tej;5-tej.
Tak, że faktycznie tej nocnej jazdy mamy 50% (6-7 godzin).
Przyjazd na miejsce rano .. bezcenny.

Z pozostałymi "ZA" raula też mi po drodze :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2013 17:57

A czy ja krytykowałem? :) Napisałem wyłącznie , że jeżdżę dłużej niż na kursie i nie korzystam, choćby z tego powodu, że nie jeżdżę sam. Poza tym większy ruch mi jakoś nie przeszkadza, może mam farta, w megakorkach nie stoję, od słońca mam okulary , w nocy śpię, więc jazda w nocy jest dla mnie bardziej męcząca, moja jednoosobowa załoga w nocy w aucie jak jadę, i tak nie uśnie, w ciągu dnia lubię jak mi trochę przeszkadza :) , tego typu oszczędności paliwa są dla mnie nieistotne, klimę włączam jak muszę, staram się używać jej z głową, z granicami podobnie jak z korkami, jeżdżę z rezerwacją, gdybym chciał oszczędzić na długości urlopu, to zamówiłbym po prostu krótszy pobyt :)
pozdrav.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.03.2013 17:58

Raul73 napisał(a):Każdy ma inne preferencje - autor wątku wybierze według własnych.

Święta racja. :D
Jadąc pierwszy raz jestem za jazdą w dzień. Przecież trzeba i należy zobaczyć gdzie się jedzie. :wink:
Co do zasady - w nocy staram się nie jeździć (choć chyba dwa razy mi się przytrafiło).
Najlepiej pobudka o 3,00 .... wyjazd o 4,00 ....... na miejscu jestem po południu. :D Ruch większy od nocnego ale widok mijanego krajobrazu nagradza trud.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 24.03.2013 18:07

woka napisał(a): Przecież trzeba i należy zobaczyć gdzie się jedzie.

Dla mnie znaki są lepiej widoczne w nocy.
Do tego ku pomocy navi... i nic mi więcej nie potrzeba :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.03.2013 18:13

Zawsze jadę w nocy i w nocy wracam.
Raz się zdarzył powrót w dzień i............never again. :evil:
Bo........tak. :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2013 18:14

anakin napisał(a):Zawsze jadę w nocy i w nocy wracam.

Tej samej? :mrgreen: :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.03.2013 18:17

Bocian napisał(a):
anakin napisał(a):Zawsze jadę w nocy i w nocy wracam.

Tej samej? :mrgreen: :mrgreen:

Yhy..
Świętojańskiej. :mrgreen:
agunia33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agunia33 » 24.03.2013 18:26

Bocian - my właśnie planujemy wstać o 3 ciej i ok 4 tej ruszać , moja druga połowa na noc nie lubi jeździć bo słabo widzi ( mimo okularów) no i w nocy ok 5 -6 zawsze ma kryzys ze spaniem :-( ja go nie zmienie bo tak jak mówiłam "nie jeżdżąca jestem " :-)
Klima u mnie i tak chodzi non stop bo dzieciaki rzygają już 200 m od domu więc musi być włączona :-)

Faktycznie, to tak jak pisał Raul73 tylko szkoda mi dnia , bo na miejscu będziemy pod wieczór , ale za to widoczków sie naoglądam :-)

A wiecie co??? Dostałam właśnie meila ,że lipcowy termin sprzątnął mi ktoś z przed nosa :-( został mi sierpień od 21 do 31 lub początek sezonu od 22 do 30 czerwiec :-( i cio telaz :-)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.03.2013 18:30

agunia33 napisał(a):
A wiecie co??? Dostałam właśnie meila ,że lipcowy termin sprzątnął mi ktoś z przed nosa :-( został mi sierpień od 21 do 31 lub początek sezonu od 22 do 30 czerwiec :-( i cio telaz :-)

Jeśli chodzi o pogodę, to w obu terminach jest praktycznie pewna lampa (w czerwcu może trochę chłodniej). Za to w czerwcu na pewno będzie taniej i mniej ludzi.
Ostatnio edytowano 24.03.2013 18:31 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Kiedy najcieplej?? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies