Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kiedy najcieplej??

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agunia33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agunia33 » 24.03.2013 11:09

Z Tarnowskich Gór ( górny śląsk) a dokładnie do Tribunj -na mapie pokazuje 1070 km :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2013 11:11

Rezerwuj termin jaki wam najbardziej pasuje, a Chorwacja odwdzięczy się pięknym błękitem nieba i cieplutkim morzem :papa:
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 24.03.2013 11:23

Jedan i drugy termin gwarantuje goroncom pogode temperatura powietsza na pewno bendzie ponad 30 stopńi a moża od 22 do 26 st.Nie muszysz sie obawłiat o czeplo i niema co poruwnywać Baltik do Jadrana bo tego sie nie da poruwnać.Ja bym chentnie szrodkowy lipiec bo tedy nie jest tak goronco jak w sierpniu kedy dzieczaczky mogom dostać udaru slonecznego .W Horwaciji latem raczej sie wybiera kedy jest mnie goronco a nie jak na Polskim możem gdzie strachujesz o pogode i sloneczko.Nie martw sie i szmigaj do HR raju naladowacz akumulatore. :D :D Pozdrawliam i życie pienknich wakacyja :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2013 11:25

agunia33 napisał(a):Z Tarnowskich Gór ( górny śląsk) a dokładnie do Tribunj -na mapie pokazuje 1070 km :-)

Czyli skok na raz. Jeśli omijacie Maribor drogą bezpłatną, to dołożycie trochę czasu. Gdyby w okolicach Ptuja był korek, opracuj sobie drogę przez Rogatec.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 24.03.2013 11:30

Przed zagranicznymi wojażami przez 10 kolejnych lat były wczasy nad Bałtykiem, czasem połączone z Mazurami.
Zawsze mieliśmy pogodę super.
A w 2008 na przełomie lipca i sierpnia mieliśmy w Rowach 10 dni bezchmurnego nieba.
Woda przez kilka dni miała 20-21 stopni C. 8O
Kilka pochmurnych dni wykorzystaliśmy na wycieczki.
Rewelacja.
I tak prawdę powiedziawszy bardzo się za naszym wybrzeżem stęskniliśmy.
Planujemy wypad do naszych ukochanych Rowów. :D
Oczywiście już nie na dwa tygodnie, ale chociaż na kilka dni, bez względu na pogodę.

A co do wody w Jadranie.
W zeszłym roku byliśmy w Breli od 20-ego czerwca.
Pogoda oczywiście miodzio, a woda...?... czasami szukałem miejsc z zimnymi źródełkami podwodnymi :lol:
W lipcu 2011 w Dramalj podobnie.
agunia33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agunia33 » 24.03.2013 11:43

My ostatnią fajną pogodę ( 7 dni słońca na 7 dni pobytu) mieliśmy też w 2008 roku w Unieściu ( koło Mielna) .
Następne lata były już deszczowe a zeszłoroczne wakacje w sierpniu to już totalna katastrofa :-(

Ok, napisałam meila do właściciela czy lipcowy termin nadal aktualny jeśli tak to klepie :-)
agunia33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agunia33 » 24.03.2013 11:52

Bocian - dziękuje za rady odnośnie drogi :-) ja kompletnie się na tym nie znam ( nie jestem kierowcą ) to juz moja druga połowa będzie czytać planować itd, dodam tylko,że nam specjalnie na objazdach nie zależy np. żeby zaoszczędzić na winetce, byleby było szybciej :-)

Jeszcze musimy sie zdecydować czy jechać na noc czy startować nad ranem i jechać w ciągu dnia, troche mi szkoda nie zobaczyć tych widoków jak bedziemy jechali w nocy ...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.03.2013 12:34

W 2012 (początek lipca-Pag) pierwszy raz marzyłem, żeby temperatury nieco zelżały - przy 35-38c nawet woda nie chłodzi. Klima fjurgała 24h/dobę.

PS. Polecam jazdę w dzień.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2013 12:40

agunia33 napisał(a):Bocian - dziękuje za rady odnośnie drogi :-) ja kompletnie się na tym nie znam ( nie jestem kierowcą ) to juz moja druga połowa będzie czytać planować itd, dodam tylko,że nam specjalnie na objazdach nie zależy np. żeby zaoszczędzić na winetce, byleby było szybciej :-)

Jeszcze musimy sie zdecydować czy jechać na noc czy startować nad ranem i jechać w ciągu dnia, troche mi szkoda nie zobaczyć tych widoków jak bedziemy jechali w nocy ...

Objazd przez Rogatec przydaje się także jak jedzie się autostradą. Także polecam drogę w dzień. Jak ruszycie o 4 rano to jeszcze całe popołudnie dla was.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 24.03.2013 14:00

Bocian napisał(a):
woka napisał(a): Oczywiście najbardziej już nagrzana woda jest w terminie trzecim ale to nie oznacza, że nie będzie w tym czasie załamania pogody.

Nie do końca tak jest, bo na przykład tam gdzie bywam, woda w ciągu dnia potrafi dwa, trzy razy , zmienić diametralnie temperaturę. Rano, ok 9 jak pływam po bieganiu, woda potrafi mieć 20 stopni, jak przychodzimy po śniadaniu, ma 24. Wszystko zależy od tego gdzie jesteśmy i czy to jest morze czy "morze" Zatoka zazwyczaj będzie cieplejsza.
Co do temperatury to czasem w lipcu jest bardzo gorąco, czasem w sierpniu, nie ma reguły. Bardziej bym się kierował dojrzałością owoców :) choć ja najbardziej lubię termin przełomu lipca i sierpnia.

Skąd taka dokładność? Masz termometr gdzieś w wodzie czy przy majtkach? :wink:
Bocian
zbanowany
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2013 14:50

pasażer napisał(a):
Bocian napisał(a):
woka napisał(a): Oczywiście najbardziej już nagrzana woda jest w terminie trzecim ale to nie oznacza, że nie będzie w tym czasie załamania pogody.

Nie do końca tak jest, bo na przykład tam gdzie bywam, woda w ciągu dnia potrafi dwa, trzy razy , zmienić diametralnie temperaturę. Rano, ok 9 jak pływam po bieganiu, woda potrafi mieć 20 stopni, jak przychodzimy po śniadaniu, ma 24. Wszystko zależy od tego gdzie jesteśmy i czy to jest morze czy "morze" Zatoka zazwyczaj będzie cieplejsza.
Co do temperatury to czasem w lipcu jest bardzo gorąco, czasem w sierpniu, nie ma reguły. Bardziej bym się kierował dojrzałością owoców :) choć ja najbardziej lubię termin przełomu lipca i sierpnia.

Skąd taka dokładność? Masz termometr gdzieś w wodzie czy przy majtkach? :wink:

Nie. W zegarku :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 24.03.2013 15:12

Bocian napisał(a):Nie. W zegarku :)

ładne cacko :roll:
stalowy.mis
Odkrywca
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) stalowy.mis » 24.03.2013 15:39

pasażer napisał(a):
Bocian napisał(a):Nie. W zegarku :)

ładne cacko :roll:

kwestia gustu hehehe
Załączniki:
77.jpg
zegarek + termometr :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2013 15:42

stalowy.mis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stalowy.mis » 24.03.2013 15:43

ajj no i po co zdradzasz swoje tajemnice ;) ale fakt kolor calkiem calkiem :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Kiedy najcieplej?? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies