napisał(a) tamtam » 15.02.2012 15:48
Krzychooo napisał(a):tamtam napisał(a):Nadal twierdzę że jest bliżej o 160 km, sprawdzałem to na maps.google.pl
Coś źle wyznaczasz trasę że Ci inna różnica w trasie wychodzi.
(...)
Według mnie to Ty wprowadzasz ludzi w błąd.
Dobra. Sam chciałeś. Wyznaczam trasę właśnie na maps.google.pl. Z Wadowic jadę na Chyżne, potem Bańska Bystrzyca, Sahy i dalej na Budapeszt. Oczywiście nie jadę obwodnicą, bo to strata czasu i niepotrzebne nabijanie kilometrów - jadę przez centrum. Potem wiadomo, wzdłuż Balatonu, Zagrzeb i cały czas autostradą na Split. Odległość:
1130km. Dokładnie taką trasę jeżdżę, sprawdzone parę razy.
Skoro piszesz, że Twoja trasa jest o 160km krótsza, to czekam na propozycję trasy z Wadowic do Splitu, która będzie liczyć
970km. Potem możesz napisać, że wprowadzam ludzi w błąd...
No dobra, sam chciałem
Zbyt chaotycznie napisałem pierwsza odpowiedź, ale mam odwage się przyznać.
Za szybko odpowiadałem na tego posta robiąc równocześnie coś innego i wpisałem nie te wartości drogi co potrzeba, zamiast 60 km wpisałem 160...
Powinno być tak jak napisałem w 2giej linisjce w mojej drugiej odpowiedzi na psoty w tym wątku: 60 km w jedną stronę - napisałem o tym razem z podróżą przez góry Słowacji przez Bańską Bystrzycę.
Przepraszam za zamieszanie z tymi odległościami 160km i 320 km
Jednak nadal uważam że droga przez Bańską Bystrzycę i Budapeszt jest dłuższa o 60 km i na dodatek przez trudne górskie rejony Tatr. Z Wadowic lepszą drogą jest droga przez Bratysławę i potem droga 86 przez Węgry.
Pierwszy odcinek z Wadowic tak czy siak musisz jechać przez góry do Polskiej granicy, czy to na Chyżne, czy na Żywiec/Zwardoń. Potem masz albo w przypadku Chyżnego ciężki przejazd przez góry, przez Bańską Bystrzycę, albo przez Zwardoń a potem odcinek także przez góry ale krótszy i łatwiejszy.
W zeszłym roku jechałem do Budapesztu i do Grecji drogą przez Bańską Bytrzycę i wiem jaka jest męcząca. Nie dość że wysokie góry to kręta i dużo ciężarówek które ciężko jest wyprzedzić i wleczesz się niemiłosiernie za nimi, jesteś zmęczony tym odcinkiem, a przed Tobą jeszcze kilka razy dłuższy odcinek. Straty czasu przejazdu przez te góry musiałem nadrabiać potem...
Dlatego droga którą ja preferuję i jeżdżę spod Wadowic jest przez Bratysławę i potem drogą 86.
Koszty także są mniejsze: mniej kilometrów w górzystym terenie to mniejsze spalanie, krócej o 60 km to też mniejsze spalanie. Winietka za drogi 10 dniowa na słowacji 42 zł a na Wegrzech 45 wg kursu dzisiejszego z kantorów.
W tym roku na długi weekend też jadę na Istrię drogą 86.
Każdy wybiera własną drogę i każdy jeździ jak chce, ja polecam z w/w powodów tą trasę.
Pozdrav