Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kibice chorwaccy !

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser
Kibice chorwaccy !

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 10.10.2006 21:42

11 października jest mecz piłkarski Chorwacja : Anglia w Zagrzebiu ale......

Serwis " Gazeta PL" http://www.gazeta.pl/
Cyt:
"Jeśli podczas środowego meczu z Anglią dojdzie do rasistowskich ekscesów, Chorwacja może zostać wykluczona z Euro 2008. - Kary będą coraz większe - zapowiadają FIFA i UEFA
Awantura podczas meczu Włochy - Chorwacja (0:2)
Dwa miesiące temu podczas towarzyskiego meczu z Włochami w Livorno chorwaccy kibice uformowali z ciał swastykę i pozdrawiali gospodarzy nazistowskimi gestami. Włosi sprowokowali ich, machając flagą komunistycznej Jugosławii, i krzycząc podczas hymnu. Sprawą zajęła się FIFA.
To nie pierwszy taki incydent z udziałem Chorwatów. Rasistowskie okrzyki i transparenty pojawiły się już podczas eliminacji do Euro 2004 (w meczu z Francją) oraz w czasie turnieju finałowego. - W przeszłości podczas meczów Chorwatów dochodziło do poważnych rasistowskich incydentów. Jeśli takie zachowania się powtórzą, możemy ukarać reprezentację odebraniem punktów, a w skrajnym wypadku wykluczyć z eliminacji - mówi William Gaillard z UEFA.

- Naśladowanie głosu małp to forma żartu - tłumaczył się szef bezpieczeństwa chorwackiej federacji piłkarskiej Zoran Cvrk, ale nikogo nie przekonał.
W środę w Zagrzebiu Chorwacja zagra z Anglią. Obserwator europejskiej federacji piłkarskiej został uczulony na rasistowskie zachowania pod adresem ciemnoskórych reprezentantów Albionu. - Ashley Cole, Shaun Wright-Phillips i ich koledzy są przygotowani na najgorsze - pisze "The Guardian". Piłkarze z Chorwacji mają przed meczem wnieść na boisko antyrasistowską flagę, by dać przykład kibicom.

Chorwaci boją się, że rasistowskie zachowania kibiców mogą zaważyć na wyborze gospodarzy Euro 2012. Chorwacja wspólnie z Węgrami konkurują z Włochami oraz wspólną kandydaturą Polski i Ukrainy."
ŹRÓDŁO: GAZETA PL

W Chorwacji też mają problemyz kibicami piłkarskimi. :( :(
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 10.10.2006 22:02

z tego co tutaj piszą to w porównaniu u nas w Polszy na stadionach jest miło i sympatycznie
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 11.10.2006 20:44

Agencje nic nie piszą na temat zachowania się kibiców na meczu :

CHORWACJA : ANGLIA 2 : 0 :D :!: :)
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 12.10.2006 17:11

Klęska Anglików, dramat Robinsona

W meczu el. ME 2008 Chorwacja pokonała Anglię 2:0 (0:0). Dramat przeżył bramkarz Anglii - Robinson, który popełnił kuriozalny błąd przy drugim golu dla Chorwatów. Po podaniu od prawego obrońcy Garry'ego Neville'a, bramkarz Paul Robinson nie trafił w piłkę (podbiła się na nierówności murawy), a ta wtoczyła się do siatki. Była to 68. minuta spotkania.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 12.10.2006 18:33

wszrod chorwatow jest bardzo malo rasistow, Chorwacja jest krajem turisticznim i tutaj sie wszistci opcokrajowci czuja dobrze, nawet sporo ciemnoskurich studentow studiuje w Zagrzebiu i Osjeku, ja tez mam dwie ciemnoskure studentki. Jedna jest arabskiego pochodzenia z Sudanu, a druga ktora jest mulatka pochodzi z mieszanego malzenstwa. Obie sa muzlimanke i z tego co mowia nigdy nie miale problemow na tle rasistowskim lub z powodu wiary. Niestety czensc agresiwnich chorwackich chuliganow (co sie bez powodu i z glupoti zaliczaja do skrajnej prawici) czensciej atakuja homoseksualistow, albo ine druzini pseudokibicow. Chorwaci rasisci na meczach to raczej mala dobrze zorganzowana grupa pseudokibicow ktra za czijamsz forse propaguje idee faszistowske i chiba swiadomo i skutecznie psuje wyzerunek chorwacji. Wedlug mnie powino ich sie skutecznie karac cielesnie i w inne sposoby...tylko ze by im wybic glupote z glowy.
Z drugej stroni nie podoba mi sie uogulnianie angielskich dzienikazy ze wszistci chorwacki kibice to rasisci....ale nie dziwie sie poniewarz w brukowcach "The Sun" i "The Guardian" mozna tez przeczitac klamliwe niepochlebne teksti o Polakach, z ktorich na pierwszim miejscu ze Enigme rozszifrowali Anglici, a ze Polaci w tej sprawie wspolpracowali z Niemcamy. Gdy by im Polaci wybili ta glupote z glowy zaloze sie ze by sie tumaczily tekstem ze miszlaly ze to jeszcze jest tajemnica wojskowa....
W karzdim bandz raze nie czuje rasizmu w Chorwacji, i nadal sie mniej boje chorwackich kibicow od Polskich pseudokibicow (u nas przinajmniej u nikogo nie znalazli siekere na tribunach, i nie zucami nozamy na wykonujancich zuty z linni bojiska).
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 13.10.2006 06:48

Leon, nie przemuj sie tym, co pisza angielskie brukowce, kiedys po losowaniu grup kwalifikacji byl tytul: Gdzie do cholery jest Azebejdzan? a na mapie zamiast Austrii zaznaczono Szwajcarie... :? u nas w Polsce tez swego czasu bylo duzo "faszyzmu" na trybunach, rozne flagi "Legion 18", z krzyzami celtyckimi etc. Tego juz teraz duzo nie ma.
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 13.10.2006 09:03

Leon napisał(a):(u nas przinajmniej u nikogo nie znalazli siekere na tribunach, i nie zucami nozamy na wykonujancich zuty z linni bojiska).
Bez przesady. Piszesz o zdarzeniu, które miało miejsce 8-9 lat temu. Idąc takim samym tokiem rozumowania można rzec, że wole Kraków od powiedzmy Belgradu bo w Krakowie nie spadają bomby NATO-wskie i dlatego jest bezpieczniej. Tylko kiedy to było ???
Prawda jest taka, że debile są wszedzie i nieważne czy to Chorwacja, Polska, Niemcy czy inna Rosja. Widzieliście ostatni mecz Słowacja - Niemcy i flagi z czasów III rzeszy wywieszone na płotach ?

Tak więc ;) :

Obrazek
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.10.2006 11:44

....oczewiszcie ze wole bardziej Krakow...bo Belgrad jest 400 lat za Nowom Sala...a Krakow mu jest nieosiagalni.....
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 13.10.2006 11:56

w Belgradzie nie bylem ale chetnie obejrzalbym mecz Partizanow z Czerwona Gwiazda...to musi byc niezle przezycie. oczywiscie z kibica punktu widzenia. a czy ktos wie, czy to prawda, ze utwor Bregovic "Djurdjevdan" jest wykorzystywany jako hymn obu druzyn (z tymze oczywiscie rozne fragmenty???).
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 13.10.2006 14:57

Leon napisał(a):....oczewiszcie ze wole bardziej Krakow...bo Belgrad jest 400 lat za Nowom Sala...a Krakow mu jest nieosiagalni.....

;) Kraków i Belgrad potraktowałem akurat jako przykład, można wstawić w ich miejsce dowolne inne nazwy miast.

Ale fakt, że w Polsce ostatnio wiele się pracuje nad poprawą bezpieczeństwa na stadionach. Już nawet nie chodzi o rzucanie nożami w Dino Baggio ale "zwykłe" stadionowe burdy. Kiedyś to było jakby powszechne, teraz widuje się to rzadko. Tylko nie wiadomo właściwie z czego to wynika, czy to chuligani się opamiętali czy przepisy ich odstraszyły ?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 13.10.2006 18:38

Leon napisał(a):....oczewiszcie ze wole bardziej Krakow......

To Leonie wsiadaj w Splicie do samolotu i przyleć do Krakowa na cromaniackie spotkanie. forum/viewtopic.php?t=13824
Oczywiście jesteś gościem honorowym :) , nocleg ( jak będziesz chciał) Ci zarezerwujemy a na lotnisko po Ciebie przyjedziemy. :D
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 30.03.2007 13:26

Mam prośbę, szukam nagrań (audio) pieśni spiewanych przez kibiców w Cro. Mam na myśli miejscowych kibiców, ale jeśli jacyś forumowi śpiewali w Cro to chętnie :)

Wracając do meritum to mam na mysli pieśni, nie okrzyki. Coś w stylu "Czysta gra" poznańskiego Lecha czy tego kawałka Dinamo Zagreb:

http://starzaki.eu.org/~rocker/moon/moon/Jasio/dinamo.mp3

Bardzo chętnie w wersji stadionowej, niekoniecznie studyjnej o ile jakość jest przyzwoita.
Jesli ktoś ma kawałek Dinama "live" to oczywiście też bardzo, bardzo chętnie skorzystam.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 03.04.2007 17:35

JasioJasio napisał(a):Mam prośbę, szukam nagrań (audio) pieśni spiewanych przez kibiców w Cro. Mam na myśli miejscowych kibiców, ale jeśli jacyś forumowi śpiewali w Cro to chętnie :)

Wracając do meritum to mam na mysli pieśni, nie okrzyki. Coś w stylu "Czysta gra" poznańskiego Lecha czy tego kawałka Dinamo Zagreb:

http://starzaki.eu.org/~rocker/moon/moon/Jasio/dinamo.mp3

Bardzo chętnie w wersji stadionowej, niekoniecznie studyjnej o ile jakość jest przyzwoita.
Jesli ktoś ma kawałek Dinama "live" to oczywiście też bardzo, bardzo chętnie skorzystam.

Witam serdecznie mam kilkanaście nagrań, w większości kibiców Hajduka ale również kilka Dinama. Utwory oczywiście bardzo chętnie udostepnie tylko nie wiem w jaki sposób byłoby najprościej? Dodam, że większośc z nich ściągnąłem z oficjalnych lub nieoficjalnych stron ww. klubów.
Pozdrawiam

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone