Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kempingi w północnej Francji

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
jacek1965
Odkrywca
kempingi w północnej Francji

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1965 » 20.07.2008 11:53

Witam wszystkich forumowiczów!
Nie znalazłem (albo nie potrafiłem znaleźć) tego typu informacji więc ośmielam się otworzyć nowy wątek.
Mam ochotę wybrać się na wyprawę samochodem z namiotem do północnej Francji w sierpniu. Przeszukując net znajduję oczywiście setki kempingów (ponoć jest ich ponad 1100) ale nie mogę znaleźć bardzo podstawowych informacji.
Czy, jakby nie było, w szczycie sezonu są one przepełnione, czy są w miarę bezpieczne, czyste itp. ?
Mówiąc najkrócej standard chorwacki mi odpowiada zawsze coś znalazłem jadąc bez wcześniejszej rezerwacji i zastanawiam się czy nie jestem zbytnim optymistą wybierając się według podobnych zasad do Francji.
Rozważam również Etap Hotele jako wyjście awaryjne ale również nie wiem czy bez wcześniejszej rezerwacji łatwo w nich znaleźć nocleg.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, szczególnie osób które to sprawdziły na "własnej skórze"
Jacek
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 15.10.2008 16:12

Wakacje 2009 planujemy spędzić na Lazurowym Wybrzeży ale także trudno dostać jakieś porady praktyczne. Tylko rezerwacje czy z marszu coś się znajdzie? Znalazłam masę kampingów ale takich informacji brak.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 18.10.2008 13:43

Witam. Nie byłam we Francji na kempingach ale chetnie poczytam - z tego co slyszalam we Francji jest to popularny sposób spędzania czasu więc myślę, że kempingi powinny spelniac podstawowe standarty.

Może ktoś coś napisze na własnych doświadczeniach.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 18.10.2008 14:18

Witam :lol:
przejechaliśmy Francję z przyczepą też w sierpniu więc spaliśmy na campach
i mogę powiedzieć że nie było większych problemów ze znalezieniem miejsca na campie
campy różny standard ale i tak lepsze niż w Chorwacji, sanitariaty bez kolejek zawsze ciepła woda /więc nie musisz mieć obaw jeżeli chorwacki standard ci odpowiada/
miesiąc sierpień jest bardziej popularny od czerwca i lipca ale my nigdy nie rezerwujemy i znajdujemy miejsce :lol:
południe Francji bardzo dużo campów ale niewiele przy plaży niestety trzeba dojść /campy dobrze wyposarzone z dobra infrastrukturą/
pozdrawiam
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 19.10.2008 08:51

Ziomek. A podasz www odwiedzonych kempingów albo nazwy?
euh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 19.10.2008 09:14

"Rozważam również Etap Hotele jako wyjście awaryjne ale również nie wiem czy bez wcześniejszej rezerwacji łatwo w nich znaleźć nocleg. "
Ostatnio byłem we Francji kilka lat temu ale mam pewne doświadczenie z Hotelami Etap i Formule 1.. Dość często zdarza się, że na drzwiach hotelu znajduje się tabliczka z napisem "Hotel complet" więc lepiej pomyśleć o wcześniejszej rezerwacji.. Z drugiej strony sieć tych hoteli jest we Francji dość gęsta, wokół większych miast jest ich po kilka więc jak w jednym jest komplet można próbować w innym..
Popularne we Francji są też hotele sieci Premiere Classe - ogólna koncepcja, standard i ceny zbliżone do Etapu..
PS: A gdzie dokładniej się wybierasz..? Mam wielki sentyment do północnej Francji (Normandia i Bretania) i jeśli wszystko się ułoży po mojej myśli to i ja zawitam tam w przyszlym roku i to w ramach podróży poślubnej :lol:

Ops.. post był z lipca a pytanie dotyczyło wyjazdu w sierpniu więc moja odpowiedź to musztarda po obiedzie.. Ale może jakieś wrażenia z podróży..?
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 20.10.2008 10:47

Paryż - camping Bois de Boulogne
nieciekawy ale wystarczający na zwiedzenie Paryża nie trzeba jechać samochodem można metrem lub na piechotę około 5 km do centrum
Messanges - camping Le Vieux Port- bardzo dobrze zagospodarowany zjeżdzlnie baseny sklep itp -plaża około 1 km piaszczysta szeroka często wieją wiatry można skoczyć do Hiszpanii np San Sebastian 150 km do Lourdes
Mar I Sol -Torreiles Plage dobrze zagospodarowany tu odpoczywaliśmy korzystając z pobliskiej plaży
Port Grimaud-Les Prairies de la Mer -camping przy plaży bardzo dobrze położony ładny zadrzewiony plaża piaszczysta /blisko do Sant Tropez /
Antibes -camp Du Pylone -blisko do Monaco Monte Carlo
w sąsiedztwie park rozrywki i Marineland pokazy fok, delfinów, orek - rekinarium , życie podwodne rafa itp warto
Lido di Jesolo to już Włochy ponieważ jest to trochę kilometrów więc zawsze rozbijamy się we Włoszech camp Adriatico przy plaży piaszczystej szerokiej
to tyle my wybieraliśmy może campingi nie najtańsze ale ze względu na dzieci z dobrą infrastrukturą
pozdrawiam może już nie w tym roku ale może w przyszłym ktoś skorzysta bo warto
pozdrawiam
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 23.10.2008 16:43

Bardzo dziekuję za informacje. Ciekawi mnie czy to prawda, ze Francuzi bardzo lubią mówić tylko w swoim języku? Z angielskim sobie poradzę?
Druga sprawa to ceny w sklepach, co warto ze sobą zabrać a jakie artykuły mają podobne ceny jak u nas? A tak w ogóle czy warto zamieniać chorwackie cudne plaże na Lazurowe wybrzeże? Bylismy w Chorwacji 4 razy z rzędu i zakochani jesteśmy totalnie ale ciekawośc podróżnika kusi. Pozdrawiam
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 23.10.2008 19:02

Otóż tak:

na południe Francji jeżdżę piąty rok z rzędu (zdradzając troszkę ukochaną CRO) pod namiot (oczywiście)...ogólne wrażenia w porównaniu z chorwacją: widać długie lata inwestycji i morze pieniędzy wydanych na turystykę i wszystko co z nią związane.

Masa campingów, takie full wypas, średniaki, i a La Ferme-z reguły przy jakichś gospodarstwach (czytaj winnicach).
Świetne drogi, przepiękne piaszczyste plaże, aquaparki itd itp...

Wymuskane, wypieszczone starówki wykończone w oszałamiający sposób-grama chamskiego tynku akrylowego, ani jednego szpetnego plastikowego okna, tysiące kwiatów, knajpek sklepików.

-język: uwielbiają swój ale NIGDY nie zdarzyło mi się nie dogadać się po angielsku (chyba słychać po mnie, że nie angol..:).oni są dla turystów uśmiechnięci bo z nich żyją.

-ceny: oczywiście wszystko rozbija się o euro...w tym roku miałem w ogóle najtańsze wczasy zagrameniczne jakie pamiętam.

sklepy- bardzo różnie: dyskonty geant-cassino ogólnie drogo, ed bajecznie tanio

kurde...stęskniłem się...
:cry:
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 24.10.2008 12:08

Zagladałam na strony francuskich campingów i ceny nie są wygórowane. Jedziemy jak zwykle z namiotem w 2-3 samochody, czy bez wcześniejszej rezerwacji znajdę miejsce na kampingu tak jak w Cro? Jak z tankowaniem LPG i czy francuskie podłączenia do prądu są takie jak nasze? Bardzo spodobał nam się (w internecie) kamping w miejscowości Giens, może ktoś tam był i opowie czy faktycznie jest tam tak cudnie. No i najważniejsze - plaże i woda, czy można ponurkować z maską czyt: czy jest co oglądać?

Powrót do Francja - France