Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kempingi w Chorwacji

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fidelis3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidelis3 » 19.04.2012 16:17

A ktos byl na campingu Slanica? dostałem od nich ofertę 180 Kn za dobę, za wszystko? zdjęcia oglądałem na stronie http://www.murter-slanica.hr/index.php? ... 37&lang=en i wygląda całkiem ciekawie

Witam.
Byłam w ubiegłym roku po raz pierwszy w Chorwacji i miałam okazję zahaczyć o ten własnie Caming. Jak dla mnie rewelacja. Camp położony jest na wzdłuż skalistego, pięknego wybrzeża. Jest do tego dobrze zacieniony. W pobliźu jest plaża żwirowa z piaszczystym, wolno opadającym dnem -można powygłupiać się na piaszczystym dnie jak i ponurkować wśrod skał. Camping jest czysty, zadbany, miejsca pod namioty czy campery spore. A wieczory na skalistym wybrzeżu - bajecznie. Ja na pewno zaitam tam ponownie w tym roku i ze swojej strony polecam to miejsce.
arezi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arezi » 20.04.2012 04:46

fidelis3 napisał(a):A ktos byl na campingu Slanica? dostałem od nich ofertę 180 Kn za dobę, za wszystko? zdjęcia oglądałem na stronie http://www.murter-slanica.hr/index.php? ... 37&lang=en i wygląda całkiem ciekawie

Witam.
Byłam w ubiegłym roku po raz pierwszy w Chorwacji i miałam okazję zahaczyć o ten własnie Caming. Jak dla mnie rewelacja. Camp położony jest na wzdłuż skalistego, pięknego wybrzeża. Jest do tego dobrze zacieniony. W pobliźu jest plaża żwirowa z piaszczystym, wolno opadającym dnem -można powygłupiać się na piaszczystym dnie jak i ponurkować wśrod skał. Camping jest czysty, zadbany, miejsca pod namioty czy campery spore. A wieczory na skalistym wybrzeżu - bajecznie. Ja na pewno zaitam tam ponownie w tym roku i ze swojej strony polecam to miejsce.

Dzięki bardzo. Chyba też tam pojadę
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 20.04.2012 16:55

Mam pytanie do bywalców Murteru.
Jak wygląda komunikacja z wyspą, czy przejazd przez most się nie korkuje tak jak to opisują niektórzy w przypadku Ciovo?

Spodobał mi się wspomniany powyżej kemping Slanica ale chciałbym go potraktować jako bazę wypadową. Jak sądzicie, czy to dobry pomysł?
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 22.04.2012 13:57

Pytanie trochę z innej beczki, z całą pewnością przyda się dla tych którzy rozpoczynają przygodę z campingiem.
Czy wchodząc na teren jakiegoś campingu w celu sprawdzenia np. sanitariatów etc. musimy to zgłaszać w recepcji ? słyszałem o jakichś kartach, nalepkach na samochody itp. i druga sprawa czy ktoś np. z obsługi wskazuje gdzie możemy się rozbić czy jest "wolnoamerykanka".
Chodzi generalnie o jakieś przyjęte standardy, bo rozumiem że wszędzie obowiązują podobne.
Na początku wątku są podobne informacje ale dotyczą one tylko płatności.
Myślę że kilka takich żelaznych zasad mogłoby być "gdzieś" tam przyczepione do działu KEMPING.
Z góry dziękuje za pomocne info.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 22.04.2012 14:37

stary_jac napisał(a):
Czy wchodząc na teren jakiegoś campingu w celu sprawdzenia np. sanitariatów etc. musimy to zgłaszać w recepcji ?

Ja wychodzę z założenia, że jeżeli wchodzę na obcy teren to wypada się opowiedzieć. Na włoskich kampach spotykałem się z przerwą w pracy recepcji w trakcie sjesty i nie było komu się zaanonsować.

słyszałem o jakichś kartach, nalepkach na samochody itp.

są kampy, szczególnie te duże, które tak mają, że dostajesz numerek na namiot, kartę do szlangbauma, klucz do furtki gdybyś wrócił za późno, czy tym podobne. W Niemczech spotkałem się z kampem, że o którejś tam zamykali bramę i auto trzba było zostawić na zewnątrz a na kamp wchodziło się przez furtkę zamykaną na klucz.

i druga sprawa czy ktoś np. z obsługi wskazuje gdzie możemy się rozbić czy jest "wolnoamerykanka".

To też bardzo różnie. Byłem i na takich gdzie sam sobie wybierałem miejsce ale i na takich gdzie proponowano czy wręcz pokazywano palcem gdzie mogę się rozłożyć. Generalnie im mniejsze było obłożenie to dyrygowania było mniej
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.04.2012 14:51

stary_jac napisał(a):Chodzi generalnie o jakieś przyjęte standardy, bo rozumiem że wszędzie obowiązują podobne.

No właśnie niezupełnie są podobne. W ogóle trudno tu mówić o standardach, bo to, o co pytasz, zależy od wielkości campingu.

My preferujemy małe campy, na których miejsca nie są numerowane i nie ma parcelek. Wtedy po prostu wjeżdżamy, pytamy, czy są wolne miejsca (a ponieważ jeździmy zawsze w sezonie, nie jest to takie oczywiste); gospodarz (na małych campach nie ma recepcji w ścisłym tego słowa znaczeniu) pokazuje wolne miejsca i wybieramy to, które najbardziej nam się podoba. W tzw. międzyczasie idę zawsze zbadać stan sanitariatów ;)
Jak nam się podoba, mówimy, że zostajemy i dajemy właścicielowi paszporty, żeby spisał nasze dane. Płacimy zawsze przy wyjeździe (dotyczy i małych i dużych campów).

Zdarzyło nam się jednak być na większych, bardziej zorganizowanych campach ("Kalac" w Korculi, "Bijar" w Osorze na Cresie). Tam nie możesz wjechać samochodem na teren campu, jeśli nie jesteś zameldowany, zwykle jest jakiś szlaban (dostajesz kartę wstępu, która ten szlaban otwiera). Zostawiasz więc samochód przed bramą i idziesz do budynku recepcji (na dużych campach wygląda to profesjonalnie; dogadasz się w kilku językach), zapytać o dostępne miejsca. Pokazują Ci, co jest wolne. Mogą wręczyć mapkę campu, na której zaznaczają dostępne miejsca. Też możesz wybrać, w naszym przypadku przynajmniej tak było. Oczywiście nie wybierasz w ciemno - idziesz i oglądasz. Jeśli chcesz, oglądasz też toalety. Masz prawo przebywać na terenie campingu i wszystko sobie zobaczyć, zanim się zdecydujesz, nie możesz tylko wjechać tam samochodem, zanim Cię zameldują.

Potem standardowo - zostawiasz paszporty, które w tej sytuacji (na dużych campach) raczej przeleżą w recepcji cały Twój pobyt (jako zabezpieczenie). Dlatego lepiej może zostawić dowód...
Dostajesz numerek na namiot (przyczepę lub kamper). Wszystko jest bardziej zorganizowane...

Ale generalnie nie kupujesz kota w worku i masz prawo wyboru; i na większych, i na mniejszych campingach :) No chyba, że miejsc nie ma zbyt wiele i albo się decydujesz na ostatnie, albo jedziesz dalej.

Pozdrawiam.
sergi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sergi » 21.05.2012 16:23

Witam,
planuję na początku sierpnia odwiedzić Pakostane z namiotem 4 osobowym i tylomaż osobami w nim. 3 dorosłych (bo w sumie syn 18 już bedzie miał :) ) i jedno dziecko 13 latek. Nie znoszę pisaku na plaży, więc albo żwirek, albo skałki. Naczytałem sie troszke opinii o polach w Pakostane, ale... czy z marszu jest sansa na zakwaterowanie sie na kempingu no i które poletko wg Was jest tym najlepszym, najwspanialszym i najmilszym? Chcę mieć prąd w namiocie. Jak długi przedłużacz mam mieć? Taki nawijany megadługi, czy wystarczy zwykły 3, 5 metrowy?
edit: Przeglądam plan kampu kozarica i cennik
http://www.adria-more.hr/kamp.php
Nasuwają mi sie następujące pytanka:
1. jaka jest mniej więcej odległość od morza od parceli C?
2. gdzie rozbija się namioty nie mając parceli (zona5?) i jaka jest odległość od morza?
Ostatnio edytowano 21.05.2012 18:03 przez sergi, łącznie edytowano 3 razy
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 21.05.2012 16:43

Ja wożę 20 m przedłużacza i jest mi z tym dobrze bo mogę z większą swobodą ustawić sobie namiot. Myślę, że 10 m to takie rozsądne minimum.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.05.2012 18:36

sergi napisał(a): Chcę mieć prąd w namiocie. Jak długi przedłużacz mam mieć? Taki nawijany megadługi, czy wystarczy zwykły 3, 5 metrowy?
edit: Przeglądam plan kampu kozarica i cennik
http://www.adria-more.hr/kamp.php
Nasuwają mi sie następujące pytanka:
1. jaka jest mniej więcej odległość od morza od parceli C?
2. gdzie rozbija się namioty nie mając parceli (zona5?) i jaka jest odległość od morza?

Witam.
ad1. z parcel w zona C do morza ok.500-600 m.
ad1. w strefie zona V namiot rozbijasz tam gdzie wolne miejsce.

Odnośnie przedłużacza, wg mnie 10 m to trochę mało jeśli miejsce rozbicia namiotu będzie w dalszej odległości od skrzynki z prądem.
Lepiej mieć 20 m lub nawet 50 m, zwykły przedłużacz z kilkoma wtykami przyda się, ale w namiocie do podłączenia różnych odbiorników anergii.
No i pamiętaj o specjalnej końcówce :idea:
sergi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sergi » 21.05.2012 19:02

No to juz chyba ostatnie pytanko z mojej strony (chyba zdecyduję się jednak na Karabę)
A pytanko dotyczy... KONCOWKI :O
Skąd mam wytrzasnąć owe cudo?
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 21.05.2012 19:29

sergi napisał(a):... (chyba zdecyduję się jednak na Karabę)...

Pomijając kwestię czy camping Karaba może się podobać, czy nie (mnie się delikatnie mówiąc nie podobał), jest to bardzo mały camping i wątpię czy na początku sierpnia znajdzie się miejsce na czteroosobowy namiot.
Na Kozaricy nie powinno być problemu.
sergi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sergi » 21.05.2012 19:33

Dzieki za cenna uwagę. A możesz powiedzieć co w Karabie Tobie się nie podobało? i Co z tymi diabelskimi wtyczkami? :)
znalazłem wątek forum/viewtopic.php?t=34223&highlight=wtyczki
ale... zakładając, że mam taki solidny przedłużacz (nawijany i długaśny) czy można gdzieś kupić przejściówkę? - to pewnie rozwiąże każdy elektryczny problem...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 21.05.2012 19:41

sergi napisał(a):A pytanko dotyczy... KONCOWKI :O
Skąd mam wytrzasnąć owe cudo?

http://allegro.pl/adapter-230v-cee-schu ... 98436.html

sergi napisał(a):Dzieki za cenna uwagę. A możesz powiedzieć co w Karabie

Mi np. to że kawał do Jadrana.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 21.05.2012 19:45

sergi napisał(a): i Co z tymi diabelskimi wtyczkami? :)
...

Wtyczki są niebieskie więc raczej anielskie :)
forum/viewtopic.php?p=419143#419143
Przy odrobinie smykalki w rękach forumowicze robią takie rzeczy samodzielnie.
sergi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sergi » 21.05.2012 19:54

No proszę jak można wzbogacić swoją wiedzę elektryczną ;)
Znalazłem http://www.kropla.com/electric2.htm i dowiedziałem się, że w Chorwacji są 2 rodzaje gniazdek typ C (to na wąskie wtyczki) i z uziemieniem typ F tzw. "niemieckie" - to nieludzkie ;)
maniust - dzięki za linkę do allegro, ale to przejściówka w drugą stronę, czyli dla Chorwata, który niebawem zawita do nas na mistrzostwa :) ale poddałes mi dobry kierunek i zaraz będę buszował w poszukiwaniu przejściowki w "pierwszą stronę"
edit: boszzzz, juz czytam nowy watek i chyba jednak maniust miałes rację :)
Jak daleko jest z Kariby do morza?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi