W Zadarze polecam dobry kemping na przedmieściach - Borik. Jest spokojny, dość dużo zieleni, plaża płaska - kamienista ale bezpieczna. Nie był zbyt drogi porównując z innymi, cen obecnych nie znam gdyż byłem tam trzy lata temu. Stosowane opłaty: osoba, samochód + namiot lub auto+ przyczepa, dzieci do 5 gratis, 5-12 2/3 dorosłej stawki. Dojście do miasta ok 20-30min. Jest jeszcze na płn od Zadaru ok. 7 km typowy kombajn, ale tam wjechałem i jeszcze szybciej wyjechałem wracając do Borika. Co do jazdy z dużą przyczepą to nie polecam drogi przez "kontynent" czyli Karlovac - Zadar, choć to tylko 230 km, to z przyczepą to aż 230 km ( serpentyny,strome podjazdy i zjazdy). Natomiast proponowałbym trasę przez Słowację i Węgry E-86 do Redics H/Slo, Mursko Sredisce Slo/Hr, Varażdin, ( tu zaczynają się płatne odciki autostrady aż do Rijeki- z ominięciem) i dalej nadmorską do samego Zadaru. Z Zadaru solówką piękne wycieczki do plitvickich jezior - 157 km i lub Splitu podobny dystans a po drodze Sibenik i Trogir. Pozdrawiam.
P.S. Po przekroczeniu granicy węgiersko-słoweńskiej proponuje pojechac w kierunku Murskiej Soboty a właściwie do kompleksu termalnego Moravske Teplice. Wjazd na kemping po minięciu osady za mostkiem w lewo. Jest super, baseny z ciepłą i gorąca wodą, pole golfowe, itd. spokojnie i tanio. Bramę zamykają o 21.