Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kempingi na KRK, Cres, Losinj

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.03.2007 11:32

Na wyspie Krk byłem w 2004 r. pięć dni na tym kempingu:
http://www.hoteli-njivice.hr/Home.aspx?PageID=15
kemping średnie wielkości, ładnie położony, ale wtedy początkiem lipca trafiłem na wyjątkowo zimną jak na Chorwację pogodę, wieczory były chłodne, nad ranem temperatura była 12 stopni, słońca w dzień było mało, woda w morzu zimna, prognoza pogody nie była zachęcająca na kolejne dni, więc po naradzie z reszta towarzystwa "uciekliśmy" w cieplejsze miejsce-200 km dalej do Zatonu k/Zadaru.
We wrześniu zapewne miejsce w cieniu znajdziesz, ale trzeba zabrać cieplejsze rzeczy pod namiot- ale Ty jako bywalczyni kempingów o tym wiesz.

Zachodnia cześć wyspy Krk jest bardziej zielona
http://www.tz-njivice-omisalj.hr/dobrodosli.htm
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 28.03.2007 17:20

No tak z pogodą może być różnie.Ale pocieszam się tym, że byłam pod koniec sierpnia na Peljesacu i też były obawy bo jadą na południe temperatura nie przekraczała 16stopni w ciągu dnia.
Coż jeśli pogoda będzie kapryśna to .... pognamy w stronę południa :D

Janusz ale skoro byłeś te kilka dni może coś opowiesz o wyspie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.03.2007 07:23

Krk to ładna wyspa, wjazd na nią jest płatnym mostem, żałuję że, byłem na niej tak krótko, bo jest tam wiele miejsc do zobaczenia.
Przez te 4 dni pobytu na wyspie byłem zobaczyć Baskę, miasteczko położone nad zatoką, plaża z drobnym żwirkiem, ale raczej dla osób lubiących prażenie się w pełnym słońcu, konieczny parasol bo brak drzew na plaży. W sezonie na tej plaży zapewne tłok. Jak tam byłem, były pustki, wiał wtedy zimny wiatr i zacinało deszczem (coś jak nad Bałtykiem. brrr)
Kemping w Basce to wielka patelnia, ten w Njivicach był dobrze zacieniony.
Więcej miasteczek nie widziałem, w Krk byłem tylko przejazdem, ciekawy jest Vrbnik, w okolicach Klimno i Silo są lecznicze błotka, jest na wyspie mała jaskinia Biserujka pewnie warta zobaczenia.
http://www.tz-njivice-omisalj.hr/spilja.htm
Wielkim fanem wyspy Krk i częstym jej bywalcem jest "woka"- może tu zajrzy
(bo mnie śledzi :wink: ) i jak zajrzy, to pewnie coś o wyspie skrobnie.
Ciekawe stronki o Krk:
http://www.krkholiday.hr/KrkFotoStory/naslovna.html
http://www.tzo-dobrinj.hr/dobrodosli_pl.asp
:papa:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 29.03.2007 15:39

Vrbnik wygląda bradzo ciekawie, to musi być urocze miejsce. Miasto Krk też podobno jest ciekawe. A co do Woki to pojawił się na poprzednich stronach... może jeszcze coś napisze o wyspie.
Dziękuję za linki przejrze sobie :D
jacek1965
Odkrywca
komunikacja z Mali Losinij

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1965 » 30.03.2007 11:29

Tak na marginesie tematu dotyczącego Cresu i Losinij. Patrząc na mapę i planując trasę przez Chorwację, zakładałem wjazd promem na Cres od strony Istrii a potem powrót w stronę Krka następnym promem. Okazało się, że ten drugi prom nie zabiera samochodów. (Takie uzyskałem informacje na miejscu nie zweryfikowałem tego osobiście) W związku z tym ponieważ nie lubię wracać tą samą drogą wybrałem Prom z Mali Losinij do Zadaru. Bilety dostałem bez trudu w czerwcu na dwie godziny przed wypłynięciem natomiast przykrą niespodzianką była godzina dopłynięcia do Zadaru Dopłynęliśmy po 22.00 w Zadarze było już całkowicie ciemno i możliwości znalezienia noclegu ograniczały się do "łapaczy" turystów w porcie.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 30.03.2007 12:04

A ja mam pytanie dot. dna morskiego przy wyspie Cres...
Bo tam myślę o kampingu Slatina lub innym - czy ktoś mi powie, jak tam wygląda dno morskie? Czy jest dużo różnych ciekawych żyjątek typu ryby, kraby i ośmiornice?... Może jakieś ładne muszle?

PozdraV
J.
ally
Cromaniak
Re: komunikacja z Mali Losinij

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 30.03.2007 12:36

jacek1965 napisał(a):Tak na marginesie tematu dotyczącego Cresu i Losinij. Patrząc na mapę i planując trasę przez Chorwację, zakładałem wjazd promem na Cres od strony Istrii a potem powrót w stronę Krka następnym promem.

Masz na myśli prom Valibska - Merag??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.03.2007 12:51

Prom z Cres na Krk i odwrotnie przewozi samochody
http://www.chorwackie.pl/region/content ... romem.html
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.03.2007 12:54

ally napisał(a):Vrbnik wygląda bradzo ciekawie, to musi być urocze miejsce. Miasto Krk też podobno jest ciekawe. A co do Woki to pojawił się na poprzednich stronach... może jeszcze coś napisze o wyspie.
Dziękuję za linki przejrze sobie :D

..... ja za Januszem (śledzę tego gościa) :D :D
Ally... odnośnie wyspy. Dla mnie bardzo ładna. Jest na niej jakby przekrój całej Chorwacji. Są miejsca porosniete drzewami, zacienione, są nagie skały i tereny z mikroskopijną roślinnością (pustynną). Jest normalna płaska droga jak również są serpentyny prowadzące po zboczu skał. Jednym słowem jest wszystko. Rosna figi (mnóstwo), jest plantacja winogron, chodowla małż. Jest wreszcie nieduża jaskinia (Biserjuka). Jest lecznicze błotko, jest wybrzeże łagodne i bardzo strome. Co mam jeszcze piasać ?.... Miasta godne zaglądnięcia - Krk, Vrbnik - to miasta stare (jak świat), uliczki bardzo wąskie a w Vrbnik jest chyba jedna z najwąższych ( trzeba przechodzić bokiem i osoba ma być szczupła. Grubas nie ma szans). Stare kościoły są wszędzie. Miasto Krk (stolica wyspy) robi za gwiazdę, organizowane są przeróżne koncerty, występy ale zespołów tzw. muzyki poważnej. Może jest coś więcej, jednak ja osobiście nie byłem , nie widziałem. Są rozwieszane plakaty informacyjne (reklamujące) dany zespół. Nie liczę oczywiście wszelkiego rodzaju magików i ulicznych grajków. Ci są chyba wszędzie. Inne ciekawe miasta - Punat (portowe, wczasowe), Dobrinj (ląd, stare), Silo, Klimno (portowe, wczasowe). Dyskoteki są organizowane z reguły w hotelu Drażica. ........... juz nie wiem co mam pisać. Pytaj, postram się odpowiedzieć. ps. przepraszam za chaos ale nie sprawdzam co i jak napisałem.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 30.03.2007 19:46

Janusz... jesteś skarbnicą stron www :D dzięki

Woka.
Bardzo dziękuję za opis. Mnie własnie interesują miejsca takie jak Vrbnik i Krk, lubie odwiedzać stare miasteczka.Lubię też spokój i ciszę, stąd zapytam jak właśnie z dyskotekami .... dużo tego na wyspie czy tylko w pobliżu hoteli i właśnie czy na wyspie sporo jest dużych hoteli (omijam takie meijsca z daleka) 8O
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 31.03.2007 08:22

Jacunio napisał(a):A ja mam pytanie dot. dna morskiego przy wyspie Cres...
Bo tam myślę o kampingu Slatina lub innym - czy ktoś mi powie, jak tam wygląda dno morskie? Czy jest dużo różnych ciekawych żyjątek typu ryby, kraby i ośmiornice?... Może jakieś ładne muszle?

PozdraV
J.

Specem od żyjątek nie jestem bo raczej ich unikam ale oglądam z bezpiecznej odległości ;)
natomiast obraz tego co pod wodą w Martinscicy nie odbiega od chorwackiego standardu. Są dwie plaże żwirowe, w tym jedna długa ale jest około kilometra skałek- w jednym miejscu ze świetnymi zawijasami do eksploracji. Woda bardzo czysta i ciepła (cieplejsza niż na Losinju -to chyba dzięki zatoce - w czerwcu różnica była wyraźna).
Jak jest dzień to można trafić na zarąbiste fale - największe jakie widziałem w HR. Generalnie bardzo polecam.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 31.03.2007 08:27

Jeśli mogę się wtrącić do opinii o Krku. Byliśmy tam bodaj w 1999 roku. W Baśce i...uciekliśmy szybko na Rab :wink:
Wyspa jest na pewno bardzo duża więc ma wiele oblicz. Krk jako miasto ładny ale bez rewelacji, Baśka pięknie położona ale najlepiej wygląda z góry-na dole straszna komercja i tłumy. Drugie centrum dyskotekowo-rozrywkowe to chyba Punat ze swoją mariną.
Generalnie mój główny "zarzut" co do tej wyspy jest taki ze ona w ogóle nie ma wyspiarskiego klimatu. Most powoduje że wjeżdżają tam dzikie tłumy i jak dla mnie brakuje tego "czegoś".
No ale to kwestia indywidualne wielu osobom się przecież tam podoba.
Na pewno nie brakuje uroczych zakątków jak chociaż wspomniany Vrbnik. Ale różnicę poczujesz Ally zaraz po zjechaniu z promu Valibska-Merag (który oczywiście auta przewozi)
:wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.03.2007 13:53

Ally ... hotele są w Krk, Baska, Malińska, być może są jeszcze w Punat i Omislaj ( nie jestem pewny). Dyskoteki poza hotelami nie widziałem. Genaralnie dyskotek nie wiadać, trzeba się tym zainteresować i dopiero znajdziesz. Ja mam takie odświadczenie, być może związane z tym że mieszkałem w taki miejscu gdzie żadne dzwięki orkiestry nie dochodzą. To nie jest np. wybrzeże naszego Bałtyku czy Hajduszoboszlo. Generalnie jest spokój. Natężenie turystów jest bardzo duże w Krk i Baśce. Mniejsze w Punat, Vrbnik, Malińska. Pozostałe miejscowości to tylko wczasowicze i obsługa "domów wczasowych". Vrbnik- stary (jak świat) ale to "stare" jest wielkości stadionu piłkarskiego. Reszta już normalna. Jeżeli szukasz ciszy i spokoju, jednocześnie aby nie było to zupełne "zadupie" to ... Vrbnik, Klimno, Silo. W innych tj. Baśka (tłok ogromny) KRK ( wieczorami problem swobodnego spaceru, wczasowicze którzy zatrzymali się w okolicznych wioskach, zjeżdzają do "ludzi" i luksusu).
Woda - do pływania i nurkowania na pierwszym miejscu bezapelacyjnie Vrbnik, później Krk. Ja, jak chcę na plażę, jadę do Baśki lub Cizine ( to ta z błotkiem, dobra dla maluchów ponieważ 100 m od brzegu głębokośc wody do kolan), jak chce ponurkować- nie wyjeżdzam nigdzie, zostaje na miejscu (Krk), mam swoje ulubione miejsce, zaciszne, spokojne, małe skałki. SUPER miejsce dla mnie.
ps. jak super oto przykład z dnia wczorajszego. Kolega wykupił Turcje, 2 tyg. za 4400 zł za dwie osoby, siostra namawia mnie na Jordanię ................ a ja jadę tam gdzie lubię i gdzie faktycznie wypoczywam - czyli Krk. Cenowo drożej jak Turcja.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 31.03.2007 15:19

W okolicy Mali Losinj jest camp Kredo. W poprzednich latach ceny były ok. Jak w tym roku, nie wiem albowiem ich stronka "nie chodzi". Z fotek wygląda to całkiem, całkiem ...
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 31.03.2007 17:53

Krystek Kredo graniczy przez płot z campem Cikat i jest jego gorszą wersją-już w czerwcu strasznie zatłoczony. Jedyny plus to położenie - w zielonej części M.Losinja-na starówkę spacerkiem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi