Jazda przez Bośnię
napisał(a) DarekJ » 03.07.2003 07:23
espeso napisał(a):też jade na Hvar koło 12-13.07 wybieramy się najprawdopodobniej do jagodnej zastanawiamy się czy jechać przez Bośnię? może jakieś sugestie?
Wielu ludzi jeździ już przez BiH i jest to z turystycznego punktu bardzo atrakcyjna trasa, ale ja jednak mam inne podejście (po lekturze relacji ludzi jadących przez BiH):
- jadąc przez BiH nadrabia się max 250km co daje oszczedność na paliwie ok 60zl a oszczedności na czasie wcale nie musi być, bo droga jest przez góry i bywa kiepska i zatłoczona
- jadę jeszcze nowym i dość drogim samochodem co jest minusem, bo rzuca się w oczy lokalnym policjantom jak i wtedy, jeśli jedzie przez tereny dużej biedy; być może byłoby inaczej, gdybym jechał w kilka samochodów, ale jedziemy sami
- najbardziej boję się sytuacji w jakiej mogę się znaleźć np po wypadku, awarii, w razie choroby i braku pomocy w tym kiepsko zorganizowanym państwie (lepsza sytuacja byłaby na terenie tzw Republiki Serbów Bośniackich czy w chorwackiej Hercegowinie) tym bardziej że np. telefonia komórkowa nie pokrywa 70% terenu tego państwa.