Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kempingi które warto polecić ....

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2015 10:32

gusia-s napisał(a):
z_byszek napisał(a):
gusia-s napisał(a):Weź pod uwagę to, że jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził.

Ano właśnie. Jedni traktują kemping lub apartament jako sypialnię i miejsce wypadowe a inni z kolei chcą w cieniu drzewka poczytać książkę, powylegiwać się w słońcu na plaży, popływać w ciepłym i czystem Jadranie...

Ano właśnie :wink:
Jak ktoś chce leniuchować na kempingu to zrozumiałe, że przyjemniej leniuchować na zadbanym kempingu niż na syfiastym :) Poza tym, inne oczekiwania będzie miała rodzina z dzieciaczkami niż bez.

Zawsze leniuchowałem :wink: na zadbanych :idea:
Po przyjeździe na kemping żona pierwsze kroki kierowała do sanitariatów, jak śmierdziało i był syf oraz brak ciepłej wody non stop - to następował wyjazd na inny.
Co do dzieci to liczy się wiek (1-18)
Tym z dolnej półki :wink: (1-12) wystarczy oprócz morza: żwirek, piaskownica, brodzik, basen.
Tym z górnej półki :wink: (13-18) potrzebne boisko np. do siatki lub nogi ...a wieczorem jakieś disco.
Ja jeździłem z tymi z górnej" półki" :wink: więc na pobyt wybierałem większe kempingi, bo tam było to co potrzebowali. :lol:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 28.05.2015 10:40

Janusz Bajcer napisał(a):...
Co do dzieci to liczy się wiek (1-18)
Tym z dolnej półki :wink: (1-12) wystarczy oprócz morza: żwirek, piaskownica, brodzik, basen.
Tym z górnej półki :wink: (13-18) potrzebne boisko np. do siatki lub nogi ...a wieczorem jakieś disco.
...

Janusz nie uwzględniłeś postępu cywilizacyjnego jakim jest Internet :!: i teraz w szczególności tym z górnej półki potrzebne jest WiFirifi najlepiej w zasięgu nonstop :smo:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.05.2015 10:47

Internet to teraz wszyscy chcą :lol: Rodzice, Babcie i .... Dziadki :oczko_usmiech:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 29.05.2015 15:01

Internet na kempingach powinien być za darmo, ale po 5 minut na dobę. Sprawdzić pogodę, ewentualnie odebrać/wysłać naprawdę ważną wiadomość.

Kiedyś jak się wracało po wakacjach, to rodzina czuła, że nas nie bylo i odwrotnie. Teraz komórki, internet, codzienne telefony, wiadomości, czaty itp.

Podobnie jak z fotkami. Jak kiedyś ktoś pstryknął 2 filmy po 36 klatek, to po wakacjach było oczekiwanie jak wyszły, kto ma śmieszną minę i przede wszystkim miał te zdjęcia wywołane. Teraz po każdym ujęciu każdy sprawdza, czy profil odpowiedni, oko nie przymknięte, jakis krzaczek źle wykadrowany :D Jak coś nie tak, to do poprawki i tak aż do skutku. W efekcie w większości wypadków mamy tysiące fotek, przeważnie zbyt poprawnych, pozbawionych spontaniczności, oglądanych później bez emocji, bo przecież widzieliśmy je już kilka razy podczas samego wyjazdu. Na koniec lądują zgrane w "archiwach" na dyskach, które kurzą się latami na półkach. Kiedyś takie archiwum nazywało się album, który z przyjemnością można otworzyć i powspominać, nawet wtedy kiedy nie ma prądu :)

Oczywiście od postępu się nie ucieknie i ma on swoje niezaprzeczalne zalety, ale jednak odbiera on również część przeżyć, które były zarezerwowane dla wakacji sprzed 20, 30 lat ;) kiedy zimna woda nie była taka zimna, a jedynym środkiem na słoneczne poparzenia (i kaca) był zwyczajny kefir :wink:
Ostatnio edytowano 29.05.2015 15:05 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 29.05.2015 15:05

SingSing74 napisał(a):Internet na kempingach powinien być za darmo, ale po 5 minut na dobę. Sprawdzić pogodę, ewentualnie odebrać/wysłać naprawdę ważną wiadomość....

Niby czemu :?:
SingSing74 napisał(a): ... Oczywiście od postępu się nie ucieknie i ma on swoje niezaprzeczalne zalety, ale jednak odbiera on również część przeżyć, które były zarezerwowane dla wakacji sprzed 20, 30 lat ;) kiedy zimna woda nie była taka zimna, a jedynym środkiem na słoneczne poparzenia (i kaca) był zwyczajny kefir :wink:

Mi tam niczego nie odbiera a wręcz przeciwnie :oczko_usmiech:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 29.05.2015 15:15

gusia-s napisał(a):Niby czemu :?:

Od kilku lat obserwuję, jak coraz więcej młodzieży zamiast szaleć to siedzi w zasięgu Wifi, ze spuszczonymi głowami będąc "gdzieś tam". Podobnie na plażach, czy wieczorem przy namiotach.

Wiem, że dla nich to norma, jak dla mojego pokolenia karty, ale wydaje mi się to dość smutne.

Co do odbierania przeżyć. Mi brakuje powakacyjnych spotkań całej ekipy, żeby wspólnie oglądać zdjęcia, poprzypominać sobie fajne momenty, powymieniać kliszami. Teraz jest to okrojone do hasła: wyślij mi to na maila.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 29.05.2015 15:55

Trochę w tym racji jest co pisze Sing Sing,że młodzi zamiast spędzać ten czas czynnie ,połazić,pojeżdzić na rowerku,pobiegać za piłką ,to serfuje w necie ,ale nikomu zabronić tego nie można ...takie czasy.
Natomiast ,co do tego ,żeby spędzać czas ze znajomymi,oglądać zdjęcia ,to chyba od ludzi zależy,bo my np nie podróżujemy z naszymi przyjaciółmi,przynajmniej na razie , z tego względu ,że oni wybierają terminy poza sezonem,a my w sezonie(wakacje) ,ale zawsze chętnie oglądamy swoje foty z wakacji ,my ich ,oni nasze .Przy dobrym winku podziwiamy miejsca w których nie byliśmy i odwrotnie ,bardzo to lubię :)Nie ma mowy o żadnym wysyłaniu na maila :)
Trzeba dużo dobrych chęci z obu stron ,a wtedy takie spotkania dochodzą do skutku :)
darek1974
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1974 » 09.06.2015 08:34

Cześć wszystkim
W tym roku też padło na Chorwacje tym razem półwysep Pelesac. Czytam i czytam i chyba wybiore camping Ponta w Mokalo. Myślałem tez o campie "Vala"i "Divna" Powiedzcie mi czy na tych campingach można robić grila przy namiocie? (Warunek konieczny bo moja żona uwielbia ryby!)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 09.06.2015 09:06

darek1974 napisał(a):Cześć wszystkim
W tym roku też padło na Chorwacje tym razem półwysep Pelesac. Czytam i czytam i chyba wybiore camping Ponta w Mokalo. Myślałem tez o campie "Vala"i "Divna" Powiedzcie mi czy na tych campingach można robić grila przy namiocie? (Warunek konieczny bo moja żona uwielbia ryby!)

Można - elektrycznego lub gazowego :mrgreen:
Ponta od tego sezonu ma własny nowiutki basen
10409616.jpg

Divna ma piękną plażę ale w sezonie jest tam takie zagęszczenie że ojojojjjjj. Ludź na ludziu.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 09.06.2015 09:20

Na Divnej od tego roku do dyspozycji gości są dwa murowane grile :)

11351263_709911695804748_6746068262372098481_n.jpg
darek1974
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1974 » 09.06.2015 11:43

No to lipa z Pontą jak nie można robić grila. Jedziemy 13 lipca a to chyba szczyt sezonu. Nie lubimy zatłoczonych plaż to chyba Divna tez odpada a "Vala"? Ale to też chyba w pobliżu Divnej.Kurcze i co tu wybrać? Nie lubimy tłoku, głównie chodzi żeby sanitariaty były czyste i ciepła woda no i woda w miare płytka (jedziemy z dzieckiem). No i żeby można było rybke na grilu upiec! Pomóżcie cos znaleźć na Peljesacu. Pliss
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 09.06.2015 11:47

Z tym tłokiem na Divnej też bym nie przesadzała.
Zależy jak się trafi.
My w tamtym roku mieliśmy luz. Tutaj trochę relacji do poczytania- Klik
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 09.06.2015 12:16

Ja byłam na plaży Divna na początku lipca i też był luz.Namiot rozbiliśmy na Vrili ,czysto ,fajna plaża ,blisko miasteczka ze sklepami i knajpkami.Niestety ze względu na suszę nie wolno było rozpalać grilla ,w tym roku bierzemy ze sobą elektrycznego ;)
darek1974
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1974 » 09.06.2015 12:57

No właśnie chciałem się zapytać jeszcze o camp "vrila"czy bez problemu można na nogach dojść do jakiegoś konzuma albo innego sklepu albo kupić świeże rybki na grila? Andeo a rezerwowałaś miejsce na "vrili". Powiedz coś więcej o tym campie jak możesz?
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 09.06.2015 13:19

Tak do Trpanj można przejść się spacerkiem,sa tam konoby,sklepy itp .Rybki tam nie kupowałam ,ale coś mi się przypomina ,że jeździł pan od czasu do czasu po kampie i sprzedawał .
Nie rezerwowaliśmy miejsc ,spędziliśmy tam 5 dni na początku lipca,było bardzo fajnie,były rodziny z małymi dziećmi,myślę,że mogło by się Wam spodobać.
tu link o kampie camp-vrila-pytania-o-szczegoly-t28897.html
a tu trochę z mojego pobytu tam :)
duzo-czarnogory-i-odrobina-chorwacji-2014-t47016-135.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi