Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kempingi które warto polecić ....

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pink25
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pink25 » 10.07.2013 10:20

dobrze by było aby sie zmieścić jednak tak do 35 E za całość naszej rodziny :(.
Nie musze być ąż tak rozpieszczany ;).

tak na boku... Kurde jak tak patrzę to taniej by było jechać samym samochodem i wynająć kwaterę, domek ;). 700 zł zaoszczędzone na paliwie wtedy, szybszy dojazd... Nie , nie.... musi być przyczepa ;).
slawekwas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekwas » 22.07.2013 22:13

Witam.
Szukam kempingu w srodkowej dalmacji ale nie az tak koniecznie dla 4 osob ( s. osobowy plus 2 male namioty)
Przewidywany budzet <30zł/doba/osoba
http://www.ac-lisicina.hr/cjenik-en.html
kemping lisicina jest polecany i tak jak licze patrzac na cennik wychodzi ok 30zł wlasnie. Ale nei wiem na ile aktualny jest ten cennik.
Planowany wyjazd polowa sierpnia.
Doradzicie cos? czy mi tak pomysl rozgarniecie. Nie szukamy luksusów bo i tak z bigosem pojedziemy ;)
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 23.07.2013 06:05

Dokładnie nie znam składu Twojej grupy dla 4 dorosłych (4 razy 33 kuny) dwa namioty 2 razy 20 plus auto 18 kun plus prąd 15 kun plus podatek 4 razy 7 wychodzi 233 kuny. Podzielone prze 0,58 wychodzi 135 zł czyli około 34 zł. Zauważ że kamp nie jest nad morzem a w pobliżu rzeki Cetiny. W niej się ciężko kapać bo jest bardzo zimna. Nie wiem jak daleko musielibyście chodzić lub jeździć do plaży. Cennik wygląda na aktualny.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 23.07.2013 08:41

Do plaży w jedną lub drugą stronę jest jakieś 5min drogi, ładne widoki, po drodze sklepy więc można się zaopatrzyć.. ;) Do miasta jeszcze bliżej niż na plażę.
Rano na kampie cień i chłód, bo dookoła skały więc przyjemnie się budzi.. Taniej w tych rejonach ciężko będzie coś znaleźć.
Pozdro.

PS. Ostatnio zrobili nową kuchnię i ogólnie się wzięli nieco za poprawę warunków więc można śmiało ciskać bigos.. :P
slawekwas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekwas » 23.07.2013 21:39

Dziekuje bardzo za podpowiedzi ;) 4 osoby (studenci) nie musimy miec wody pod nosem nogi sa po to i urlop aby pospacerowac ;) Ciekawi mnie jak tam z miejscami w sezonie okolice 10-17 sierpnia.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 23.07.2013 22:00

Wpadałem tam przelotami ze trzy razy, zawsze w drugiej połowie sierpnia (coś w terminach 12-31) i zawsze dało się gdzieś upchnąć.. ;)
Maciei
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciei » 25.07.2013 10:24

filip122 vel Darek napisał(a):Tutaj wrzucamy info o campingach ktore warto plecic.

-Miejscowosc
- nazwa campu
- ceny jakie płaciliście
- okres pobytu
- oczywiście opis campu
- przydały by się fotki

Zgodnie z instrukcją :D :
- Umag
- Camping Park Umag (8 km od samego miasta)
- uśredniona opłata CAŁKOWITA za dzień - 50 EUR (classic pitch)
- Okres pobytu: 8-22.07.2013
- Opis:

Camping najlepiej określił nasz przyjaciel po przyjechaniu: "Moloch. Ale dobrze zorganizowany."
Camping jest olbrzymi i trudno go opisać "uniwersalnie", bo inna będzie ocena wystawiona przez osobę, którą "rzuciło" w jego centrum, a inna przez osobę na obrzeżach. Także dalej będzie tylko subiektywnie :).

Na początek kryteria "grupy oceniającej":
- rodzina z dziećmi 3-10 lat;
- komunikacja w języku angielskim w stopniu umożliwiającym dogadanie się.

Nam się podobało (pomimo moich początkowych obaw - nie chciałem jechać na taki moloch). Mieliśmy to szczęście, że rzuciło nas w centrum i z jednej strony mieliśmy wszędzie blisko, z drugiej nie byliśmy zaraz przy łazienkach, basenie, śmietnikach, ulicy czy innym niefajnym gdy za blisko miejscu.
Jak już pisałem camp jest olbrzymi, na szczęście osoby go projektujące nie wypchały go szczelnie parcelami, ale pozostawiły duże obszary wolne "trawniki", które poprawiają jego ogólny odbiór.
Camp z wyraźnym podziałem na parcele, większość dróżek wyasfaltowana (genialnie sprawdziły się zabrane dzieciakom hulajnogi), jedna droga główna przecinająca camping. Trzy baseny: 0,3, 1,1 i 1,3 m, dodatkowo w brodziku duży statek piracki, a pomiędzy 1,1 a 1,3 wodospad. Także jest gdzie się pobawić. Ponadto wiele dodatkowych animacji na basenie i w jego pobliżu.
Skoro jesteśmy przy wodzie to przejdźmy do morza - woda kryształ, plaża na przemian skałki, kamyki, beton, my na ogół plażowaliśmy na trawce zaraz za skalistą plażą. W wodzie dużo żyjątek (maska do nurkowania, czy chociażby okulary do pływania obowiązkowe) Na plaży oczywiście prysznice. Kilka zejść do morza po schodkach czy zjazdem, można też po kamyczkach lub skałkach. Duża wydzielona strefa do kąpieli, poza tym marina, przeróżne atrakcje wodne (przejażdżka za motorówką na pontonie - 80 kun, przelot na spadochronie za motorówką (bodajże 450 kun), rowery wodne, nurkowanie i inne dobra).
Łazienki - trafiliśmy do obszaru "podpadającego pod" najnowszą łazienkę i była to najlepsza łazienka z jaką dotychczas się spotkaliśmy (mamy jakieś tam doświadczenia z campingów na Węgrzech i we Włoszech). Wszystko piękniutkie ;), czyściutkie, osobne dwa kibelki dla dzieci, miejsce do kąpieli niemowlaków, dwa prysznice dla dzieciaków w wieku 2-10, rząd umywalek na różnych wysokościach. Dla nas bardzo wygodne - dzieciaki obsługiwały się same. Oczywiście miejsce do mycia naczyń, prania, umywalki na powietrzu i zamykane, prysznice również, pralki, wszędzie mydełka z dozownika, papier toaletowy zawsze uzupełniony, nakładki sedesowe itd.
Sporadycznie w godzinach szczytu brakowało ciepłej wody, ale można było to przeżyć.
Dla miłośników psów osobne psie łazienki, psie strefy, psie plaże.
Zakupy - na terenie campu 2 markety z cenami porównywalnymi do tych poza campem, sklepiki z upominkami, lody, pieczywo, owoce i warzywa.
Aha, dla dzieciaków oczywiście dostępne kilka placów zabaw.
Knajpy -kilka, co kto lubi. Codziennie wieczorem w jednej z knajp "do kotleta" podgrywał zespół (na ogół nie najgorszy) i nawet jak się nie jadło w niej, to można było posłuchać miłej muzyki podczas spaceru, czy "na lodach", w weekendy dyskoteka. Obawiałem się, że będzie za głośno - z knajpy "do nas" muzyka praktycznie nie docierała, z dyskoteki kończyła się odpowiednio wcześnie. Cisza nocna 23-6 i była ona przestrzegana - czytaj: można było się spokojnie wyspać.
Komunikacja - z tego co się nauczyliśmy jeżdżąc po Europie, językiem dominującym jest niemiecki (niestety), ale po angielsku też się można bez problemu dogadać. O dogadywaniu się po polsku raczej można zapomnieć, czy lepiej zostawić to sobie jako miłą ciekawostkę (piszę to, bo wyczytałem gdzieś m.in. na cro.pl niezadowolone uwagi osób, które nie mogły się dogadać w Chorwacji po polsku, "a to przecież takie podobne języki").

Na koniec kilka wad:
- stosunkowo mało zadrzewiony, czyli jak masz szczęście to jesteś pod drzewem, jak nie, to patelnia. My mieliśmy rachityczny klonik = w godzinach 9:00 - 17:00 lepiej było "spadać" z pola, bo można się było upiec. Mieliśmy jeden parasol i "baldachim" 3x3x3m i było to stanowczo za mało - wniosek dla nas, na przyszłość będziemy zabierać coś większego, nie wiemy jeszcze co. W namiocie pomimo wg mnie doskonałej wentylacji temp. w ciągu dnia przekraczały 40C. Generalnie - walka o cień przez cały dzień, co było dosyć męczące;
- pomimo, iż wydawało mi się, że dobrze odrobiłem lekcje z zakresu przygotowań (m.in. na podstawie cro.pl :) ), zabraliśmy wtyczkę zwykłą: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:CEE_7-7.jpg, a tu (dla nas) niemiła niespodzianka, szafka wymagała wtyczki takiej: http://www.klub-podroznika.com.pl/userf ... ro_01m.jpg. Nasz błąd, niestety camp nie oferował żadnego wsparcia poza "najbliższy sklep elektryczny jest w Umag, do widzenia". Szkoda, że nie oferowali wypożyczenia czy sprzedaży przejściówki, raczej by na tym nie stracili. A tak niepotrzebna nerwówka na starcie + 100 kun w plecy;
- również nie oferują usługi mrożenia wkładów do lodówek (podobno na niektórych campach można o to poprosić);
- lokalizacja - jak się ma pecha, to trzeba dużo optymizmu, żeby wrócić z wakacji zadowolonym. Niestety niektóre (pojedyncze) parcele są w niewielkiej odległości od śmietników czy łazienek = dodatkowe nie zawsze oczekiwane atrakcje. Gdybym pojechał do mobile home'a na tym campingu, to bym się chyba pociął - część z nich jest położona niedaleko granicy campingu i trasy przelotowej Umag - Novigrad = całą noc słuchać łubudubudu (niby asfalt, a hałasuje jak betonka).
- internet - WiFi jest, ale ceny to porażka (bodajże 20 kun za godzinę, plus jakiś progres przy wyższych stawkach). Bardziej opłaca się kupno karty SIM na miejscu (jeżeli urządzenie obsługuje), lub polowanie na darmowe WiFi w miastach/knajpach. U nas skończyło się na sporadycznym darmowym dostępie do netu na wycieczkach i było to bardzo niewygodne.

Podsumowując, camping nam się podobał, polecamy, ale jedziesz na własne ryzyko ;).
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 29.07.2013 13:41

Co do CAMPU UMAG- mnie bardzo się podobał . Byłam w zeszłym roku , mieliśmy mobile home. Nocleg drogi - domek ok. 350 zł za dobę. Camping bardzo duży , ale fajny , baseny dla dzieci , animacje , co wieczór jakieś występy , dicso przy basenach... Rozczarowała mnie trochę niezbyt czysta woda przy głównej plaży , ale znaleźliśmy trochę dalej skałki ( na terenie campingu ) i tylko tam chodziliśmy. Miejsca mnóstwo , cały camping jeszcze ma sporo do zagospodarowania . Pierwszy tydzień wakacji byliśmy na campingu LANTERNA koło Porecza. Jeszcze większy (pojemność - 9 tyś osób) , świetnie zorganizowany , właściwie takie miasteczko . Baseny , markety , targ itp. JaK dla mnie - rewelacja , tylko domki jeszcze droższe - wychodziło ok. 500-550 zł za dobę ( dobrze ,że byliśmy z teściami , więc cena na pół). Jedynym mankamentem (nie dla mnie , dla teściów...)było to, że camping położony jest na klifie i do wody trzeba było schodzić schodami (schodzić to jeszcze pół biedy!...) , ok. 30 - 40 m. Dzieciaczki campingiem zachwycone (zresztą i jednym i drugim) , trochę morza , trochę basenów. Super.
Ostatnio edytowano 31.07.2013 07:26 przez joanna młodzik, łącznie edytowano 1 raz
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 29.07.2013 13:54

darek1 napisał(a):Prawda jest taka. Cena campingów nie odbiega od cen kwater. Czy warto targać ze sobą cały sprzęt campingowy i pocić się z zwijaniem i rozwijaniem noclegów ?????? Chyba nie.

Problem nie leży w cenie, a w sposobie spędzania wakacji. Jednym odpowiada to, innym coś innego. My preferujemy wypoczynek pod namiotem i póki co za kwaterami się nie oglądamy. Pozdrawiam :papa:
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 29.07.2013 14:00

To prawda , kwatera a namiot to zupełnie inne wakacje. Uwielbiam i to i to !
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 29.07.2013 19:26

Polecam mały cichy camping w miejscowości Grebastica o nazwie TONI LAZ
Mieści się między Szybenikiem a Primosten.
Camping przydomowy max. 10 namiotów,przyczepy też dadzą radę, co najważniejsze, zacieniony.
Możliwość zakupu własnych wyrobów. :wink:
Grill dostępny.
Sanitariaty sprzątane na bieżąco, woda non stop ciepła,
obiekt pilnowany przez gospodarza.
Jak ktoś chce więcej info to na PW lub GG
No dobra ceny naprawdę atrakcyjne.
osoba 24 kun/dzień
Obrazek
Obrazek
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 30.07.2013 10:44

Czy ktoś był na jakimś campie na wyspie Losnj? jakie ceny?
Lukk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lukk » 30.07.2013 21:29

Jacek 206 nie znalazłem na google street TONI LAZ ale znalazłem TOMISLAV czy to może o ten camping chodzi? Prosiłbym o PW, ja niestety mam niski status i nie mogę wysyłać wiadomości.

edit
Wydaje mi się, że znalazłem komp TONI zaraz na początku Grebastica jadąc od Promosten. Prosiłbym o potwierdzenie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.07.2013 22:48

joanna młodzik napisał(a):Czy ktoś był na jakimś campie na wyspie Losnj? jakie ceny?

Nie byłem - kiedyś planowałem pobyt na Cikat.
Ceny masz TU i TU
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 30.07.2013 23:33

joanna młodzik napisał(a):Czy ktoś był na jakimś campie na wyspie Losnj? jakie ceny?

Byłem dwa razy w Nerezine na kampie Rapoca.
Polecam gorąco, relatywnie jeden z mniejszych kampów w okolicy.
Na Cikat byłem ale wytrzymałem tam pół godziny i uciekałem :lol: ... ale co kto lubi ... Cikat - głośne animacje, dziki tłum ludzi, wielki kamp - można się zmęczyć idąc do morza.

A na Rapocy było bardzo miło.
http://www.losinia.hr/camp/rapoca/services/ - strona kampu.

My mieszkaliśmy na superiorze w pierwszej linii koło plaży - bomba, piękne zacienione i bardzo duże parcele, prąd woda, sanitariaty sprzątane od rana do wieczora na bieżąco, bliziutko do miasteczka, sklep na terenie kampu w cenach takich jak w miasteczku (czyt. nie drogi)

generalnie jak byliśmy na Cresie i Losinji to chyba zajrzeliśmy na wszystkie kampy szukając miejsca i ten był wg. nas najładniejszy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi