Po tegorocznych wakacjach z czystym sumieniem mogę napisać że polecam camping Paradiso w Postupie koło Orebica na Peljesacu.
Nie duży, kameralny kemping tarasowo schodzący do morza. Własna plaża nieduża, łagodne zejście do wody - wygodna nawet dla małych dzieci, wokół plaży oczyszczone z jeżowców, można kąpać się bez butów do wody - plaża z drobnych kamyczków, żwiru. Trochę dalej można pójść na skałki i mieć ciszę i spokój ale tam przy wejściu do wody buty ochronne już wymagane ze względu na skałki i jeże.
Sanitariaty czyste - sprzątane kilka razy dziennie, nie ma kolejek i tłoku.
Stara część kempingu pięknie ocieniona pod gęstymi piniami, nowe tarasy dopiero obsadzone oliwkami więc cienia jeszcze nie ma ale tam tarasy są szersze i jest to miejsce głównie na kampery, nawet takie większe .
Stara część świetnie nadaje się na namioty ale i przyczepy i kampery dają radę ale tylko na kraju tarasów bo inaczej jest kłopot logistyczny jak wjechać i wyjechać. Te zacienione tarasy są też ładnie osłonięte przed wiatrem.
W nowej części jest spokojny wyjazd nie tak stromy jak w starej części. My Skodą Yeti z przyczepą zjechaliśmy stromym zjazdem a wyjeżdżaliśmy tym łagodniejszym - bez problemów, również nie było kłopotu żeby wycofać na parcelę i ustawić przyczepę jak chcieliśmy
. Sprzęgło tylko raz śmierdziało ..
W bardziej newralgicznych miejscach zawsze można poprosić Właściciela o pomoc, on ma traktor którym zwozi i wyciąga przyczepy w razie potrzeby.
Generalnie jak dla nas (po pobycie na wielu kempingach w Chorwacji, we Włoszech oraz na Węgrzech ten chyba jest najfajniejszy - cicho, spokojnie, kameralnie, mino że jeździmy z dzieciakami (obecnie 13 i 15 lat) to nie brakuje im atrakcji - maska rurka, płetwy oraz skałki
w wyższym sezonie (w tym roku do 25.08) cena za 4 osoby, auto, przyczepę i prąd cena była 300 Kn za dzień.
Nie wiem czy to należy zaliczyć do plusów czy do minusów tego kempingu ale przez to ze jest ułożony tarasowo to trzeba sporo chodzić góra - dół - ja osobiście zaliczę do plusów bo dzięki temu zredukowałem "mięsień piwny" - dreptanie do łazienki, do mycia naczyń, do auta na parking i tak kilka razy dziennie (dzieciaki jeszcze chodziły wyżej - pod recepcje do wifi
), bardzo dobrze wpływa to na kondycję.
reasumując polecam ten kemping na wakacje - jak ktoś lubi ciszę i spokój to idealne miejsce.