Kemping Vestar położony jest 5 km na południe od Rovinja, w spokojnej okolicy, z dala od drogi głównej.
Posiada własną plażę , usytuowaną w małej, dość płytkiej zatoczce, z łagodnym zejściem do wody. Plaża ma status "Blue Flag", co stanowi najlepszą rekomendację poziomu bezpieczeństwa i czystości wody.
Oprócz plaży na terenie kempingu znajduje się bezpłatny kompleks basenowy.
Są też korty tenisowe, przystań żeglarska z wypożyczalnią sprzętu oraz wypożyczalnia rowerów.
Warunki sanitarne bardzo dobre, łazienki nowe, sprzątane na bieżąco, są nawet suszarki do włosów.
Dzieci mają swoje łazienki, gdzie wszystko jest w wersji mini, a umywaleczki umieszczone są na różnych wysokościach tak, aby tym małym i tym całkiem dużym dzieciakom było wygodnie.
Kemping jest w większości zacieniony.
Jeżeli chodzi o atrakcje dla dzieci to na terenie kempingu są bodajże trzy place zabaw, a w sezonie organizowany jest program animacyjny. Są też zajęcia dla dorosłych (aerobic), a w weekendy na przystani organizowane są potańcówki z udziałem lokalnych zespołów. Co ważne - pomimo koncertów na przystani na kempingu panuje cisza. Jest też gdzie zjeść (konoba, pizzeria, bar) oraz zrobić podstawowe zakupy (sklep, kiosk). Większe zakupy robiliśmy w Rovinju - w dużych, osiedlowych sklepach jest najtaniej, przestrzegam natomiast przed zakupami na targu - ceny owoców i ryb są niewiarygodne (z reguły 200% tego, co w sklepie).
Sam Rovinj jest przepiękny, klimatyczny i z chęcią pojechałabym do niego jeszcze raz. Wieczorami na starym mieście jest sporo atrakcji kulturalnych (koncerty, teatry uliczne) - o program najlepiej poprosić na recepcji kempingu.
Z Vestaru do Rovinja biegnie przepiękna trasa rowerowa, która prowadzi brzegiem morza, przez ogród botaniczny Zlatni RT, do samego cenrum miasta.
Parkowanie samochodu w centrum miasta jest płatne (w automacie lub sms-em, koszt 5 Kn za godzinę), ale wygodniej jest zostawić samochód na parkingach osiedlowych i podejść kawałek. W najstarszej części miasta obowiązuje zakaz wjazdu.
Temat Rovinja i samej Istrii był już przeze mnie poruszany na forum (
forum/viewtopic.php?t=17863&postdays=0&postorder=asc&start=40 ), informacje i linki znajdziesz także tu:
forum/viewtopic.php?t=17957. Strona kempingu Vestar:
http://www.maistra.com/en/Home.aspx?PageID=105, moje zdjęcia z pobytu tam:
http://noemis.fotosik.pl/albumy/289196.html