Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kemping dla zupełnie zielonej aczkolwiek pasjonatki:)

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zajac.kic
Plażowicz
kemping dla zupełnie zielonej aczkolwiek pasjonatki:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) zajac.kic » 26.07.2007 14:18

witam wszystkich.
od 2 dni czytam forum, doszłam już do 2003 roku i coś mi się wydaje, że info którego szukam może być już ciut nieaktualne.
może zacznę od początku. strasznie chciałam zawsze pojechać do chorwacji, wreszcie udało mi się namówić kogo trzeba i jedziemy :D jesteśmy kompletnie niezorientowani i z tego czego dowiedziałam się tutaj jedziemy w najgorszym możliwym terminie- połowa sierpnia :/
stwierdziłam jednak że to i tak dobrze że chociaż wiemy czego chcemy. a chcemy kempingu i wszystkich informacji które się z nim wiążą. zależy nam, żeby był tani- oczywiście w miarę możliwości ;) nie musi być jakoś specjalnie kameralnie, dobrze byłoby gdyby było blisko i plaża ładna, żadna konkretna okolica niewymagana. może bardziej szczegółowo- jedziemy we 4, jednym samochodem, nastawieni jesteśmy głównie na leżenie na kamorach :D przez tydzień bądź ciut dłużej. i czy są może jakieś szczególne prawa którymi rządzą się kempingi ichniejsze bądź różnią się od naszych?? dziwią mnie informacje o grillach elektrycznych i lodówkach na polach namiotowych. znalazłam też informację, że pobierane są na niektórych polach opłaty również za śpiwór- to trochę zwaliło mnie z nóg :) i jak przebiega rezerwacja kempingu?? to też dla mnie nowość- nie da się jechać w ciemno? z tego wszystkiego co przeczytałam, a kierowałam sie głównie ceną wydają mi się dobrze brzmieć "pod maslinom" i "sladenovici"-czy ktoś mógłby mnie poinformować czy tam jets problem z miejscem? i jeszcze te prywatne kempingi?jak tego szukać skoro w necie nie ma?na miejscu są jakoś oznakowane? nie ukrywam, że każda informacja będzie dla mnie na wagę złota, szczególnie dlatego, że będzie od osób, które były,widziały!
mam nadzieję, że nie zakładam kolejnego tematu zupełnie bez sensu, może jest jeszcze taki "lajkonik" jak ja i odpowiedzi, za które dziękuję już mu pomogą również:) drżę jednak z obawy, że zostanę obrzucona błotem i mimo wszystko odesłana do przeszukiwania forum :oops:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.07.2007 14:38

W tym roku jak co roku (zresztą) "Pod Maslinom" będzie e.zetka :D. Oboje (jeszcze wtedy nie znając się) byliśmy na tym campie w tamtym roku ;). Maaasa rodaków, strome podejście z plaży do campu, zamrażarki przy recepcji za free, sympatyczny Bożo, który co rano przechodzil i sprawdzał czy czegoś nie trzeba, 400 m od sklepu, bliskość Jadranki (trochę słychać w nocy samochody), ale po dobrym Karlovacko dobrze się śpi ;), blisko do Dubrovnika, rzeczywiście niskie ceny, czyste WC, zawsze posprzątane, prąd do dyspozycji za niewielką opłatą, dużo drzew i krzewów oliwkowych na campie. To chyba wszystkie za i przeciw, które w czasie pobytu tam zanotowałem.

Polecam

Pozdrav :papa:

P.S. Gdzie byście nie pojechali życzę fantastycznego wypoczynku ;)
zajac.kic
Plażowicz
a prysznice

Nieprzeczytany postnapisał(a) zajac.kic » 26.07.2007 14:43

dzięki serdeczne za informacje :) że z kielc będziemy wyruszać tym bardziej pozdrawiam!!
pytanko mam jeszcze dotyczące tych prysznicy, z którymi dotychczas miałam wspomnienia raczej mało przyjemne więc jestem ciut przewrażliwiona :/
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.07.2007 14:56

Prysznice w męskich toaletach są czyściutkie, ale nie mają drzwi tylko folię zawieszoną w otworach wejściowych więc jest to troszkę stresujące ale można, się po kilku razach przyzwyczaić ;)

A i mam nadzieję, że spotkamy się na VII Scyzorykowy Zlot Cromaniaków pod kielcami

Pozdrav :papa:
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 26.07.2007 15:24

Polecam camp w Ziwogosce Blato,jest to camp ,,Boban''. Praktycznie w całości zacieniony.Sanitariaty czyściutkie.Na polu jest bar.Do sklepu jakieś 300m.Do centrum ziwogosce 10 minut drogi.
zajac.kic
Plażowicz
w sumie jednak cena jest moim głównym kryterium :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) zajac.kic » 26.07.2007 15:33

jakiś cennik na bobanie? link? cokolwiek jest, w zasadzie czy tanio?:)
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 26.07.2007 16:04

zajac.kic napisał(a): i czy są może jakieś szczególne prawa którymi rządzą się kempingi ichniejsze bądź różnią się od naszych??

Tak:
1. Nie kradną
2. Człowiek załatwia się jak człowiek czyli kulturalnie względnie
3. Wrzaski nocne to rzadkość, jak się zdarza to a) albo nasi popili
b) niemeicka młodziez wraca z dyskoteki c) mamy za sąsiada uroczą włoską rodzinę ;-)

zajac.kic napisał(a):dziwią mnie informacje o grillach elektrycznych i lodówkach na polach namiotowych.

A słyszałaś o pozarach? Tam najcenniejsze kempy są w lasach pionowych. jedna iskra potrafi załatwić cały kemp albo miejscowość gdy jest susza. Po prostu z otwartym ogniem lepiej uważać

zajac.kic napisał(a):znalazłam też informację, że pobierane są na niektórych polach opłaty również za śpiwór- to trochę zwaliło mnie z nóg :)

Gdzie to znalazłaś ???????????????????
Nie ma nic takiego, ja nie spotkałem.
Płacisz wg cennika albo za parcelę albo za osobę/ namiot /samochód/prąd czasem jeszcze ubezpieczenie lub jednorazową opłatę rejestracyjną

zajac.kic napisał(a):i jak przebiega rezerwacja kempingu??

Dzwonisz. Mówisz. Masz
A po co rezerwacja? Ja wchodzę na kemp i gadam "Pagledam svabodno mesto, dobro? I szukam miejsca. Jak znajdę wjeżdzam, i idę do recepcji
Zazwyczaj coś się znajdzie, najwyżej w recepcji powiedzą żeby się na jeden dzień rozbić w gorszym miejscu i jak się zwolni to się przenieść

zajac.kic napisał(a): i jeszcze te prywatne kempingi?jak tego szukać skoro w necie nie ma?na miejscu są jakoś oznakowane? nie ukrywam, że każda informacja będzie dla mnie na wagę złota, szczególnie dlatego, że będzie od osób, które były,widziały!

Rozumiem że chodzi o kempy przydowmowe bo w sensie własności to one wszystkie prywatne.
Nie jest tak źle. Albo piszę kemp plus strzałka. Albo ściągasz ze strony
http://press.croatia.hr/brosure/
broszure o kempach i tam jest lista tych kempingów na samym końcu

Polecam lekturę wątków:
forum/viewtopic.php?t=5249
forum/viewtopic.php?t=11233
forum/viewtopic.php?t=12048
forum/viewtopic.php?t=5254
forum/viewtopic.php?t=6836
forum/viewtopic.php?t=10645

Jak jeszcze będzie mało to pytaj dalej
zajac.kic
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zajac.kic » 26.07.2007 17:27

strasznie dziękuję:) zdaję sobie sprawę z tego, że denerwujące są takie istotki jak ja, ale mnie ciągle mało:D więc pytam.
znalazłam gdzieś, że chcący mieć prąd trzeba mieć straszecznie długi przedłużacz-prawda to? :) i te gniazdka w ubikacjach- nie będzie tam na mnie jakiś właściciel patrzył niedobrze jak będę chodzić wodę gotować w czajniku?czy to po to właśnie umieszczone? chodzi mi po głowie jeszcze parę rzeczy... rozumiem że wina hektolitry pić możemy (oby bo entuzjastką jestem:D) i żeby hałasu po tym winie na kempie nie robić-mają oni w okolicy jakiś pub czy coś takiego?czy też jest to sprawa indywidualna każdego kepmingu?
aha jeszcze prysznice na plażach- są ogólnie czy ciężko?
i tak zupełnie z innej beczki? bardzo bym chciała żeby mi ktoś poradził w jakie rejony najlepiej (i najtaniej:)) się wybierać na 1. raz.z tego co się zdążyłam zorientować to dalmacja-ale konkretniej?-jaki region?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 26.07.2007 22:55

zajac.kic napisał(a):strasznie dziękuję:) zdaję sobie sprawę z tego, że denerwujące są takie istotki jak ja, ale mnie ciągle mało:D więc pytam.
znalazłam gdzieś, że chcący mieć prąd trzeba mieć straszecznie długi przedłużacz-prawda to? :)

Prawda. Było ze 100 razy. Musisz mieć minimum 30m przedłużacza.
I jak masz na tym gotować to przekroje żył powinne być co najmniej 1.5mm2 i 3 żyły żeby kogoś nie zabiło czyli minimum to 3x1.5mm2
Można kupić takie przedłużacze w marketach budowlanych na bębnie.
50m na bębnie z 4 gniazdkami kosztują ok 150plz.
Albo wziąść 2x20m. To nie jest wcale tak dużo

zajac.kic napisał(a): i te gniazdka w ubikacjach- nie będzie tam na mnie jakiś właściciel patrzył niedobrze jak będę chodzić wodę gotować w czajniku?czy to po to właśnie umieszczone?

Będą wylatywały korki. Te gniazdka służą do podłączenia golarki albo lokówki a czajnik bierze 10A minimum przy starcie chwilowo więcej
Jak chcesz sobie gotować to wykup prąd albo weź kuchenkę gazową z butlą. też kosztuje (butla 2kg plus prosty palnik) ok 100plz

zajac.kic napisał(a):chodzi mi po głowie jeszcze parę rzeczy... rozumiem że wina hektolitry pić możemy (oby bo entuzjastką jestem:D) i żeby hałasu po tym winie na kempie nie robić-mają oni w okolicy jakiś pub czy coś takiego?czy też jest to sprawa indywidualna każdego kepmingu?
aha jeszcze prysznice na plażach- są ogólnie czy ciężko?

Kemp i knajpa to sa osobne interesy i nie zawsze są ze sobą związane czy blisko położone. Co do hałasow po alkoholu to po prostu trzeba wiedziec kiedy przestac pić żeby nie stracić hamulców. Po prostu picie i wraski po prostu nie uchodzą. Jak chce się robić wiochę to trzeba nad Bałtyk jechać tam to nikogo nie dziwi.

zajac.kic napisał(a):i tak zupełnie z innej beczki? bardzo bym chciała żeby mi ktoś poradził w jakie rejony najlepiej (i najtaniej:)) się wybierać na 1. raz.z tego co się zdążyłam zorientować to dalmacja-ale konkretniej?-jaki region?

jak szukasz spokoju to szukaj miejsc nieznanych. jak szukasz rozrywki czyli dyskotek to Makarska Novalija lub Orebicz. Skąd my tu mamy wiedzieć co preferujesz i czego ci do szczęscia potrzeba? Z kempingowcami to jest zazwyczaj tak że za pierwszym razem się jedzie gdzie oczy i mapa poniosą.A potem się wraca jeżeli się odkryło swoje miejse. kemping ma ta zaletę że przyjeżdzasz i wyjeżdzasz kiedy chcesz i płacisz tylko za noce na kempie spędzone. Rezerwacje to moze 20% ruchu kempingowego.

A jak ma być najtaniej to musi być tani kemp. własne żarcie i kontrola nad wydatkami na drobne przyjemności. Było też wiele razy. Przeszukaj tematy "tani kemping" itd
magdapaszek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdapaszek » 27.07.2007 23:56

a ja wam proponuje omis --camp galep

bedziecie zadowoleni--wszędzie blisko- :D :D sklep,plaża piasek -albo kamienista--góry , rzeka ,--super
zajac.kic
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zajac.kic » 29.07.2007 18:13

zajac.kic napisał(a):znalazłam też informację, że pobierane są na niektórych polach opłaty również za śpiwór- to trochę zwaliło mnie z nóg :)

Gdzie to znalazłaś ???????????????????
Nie ma nic takiego, ja nie spotkałem.
Płacisz wg cennika albo za parcelę albo za osobę/ namiot /samochód/prąd czasem jeszcze ubezpieczenie lub jednorazową opłatę rejestracyjną

czyżbym się wygłupiła z moją znajomością angielskiego? czy z interpretacją? dla mnie sleeping bag to śpiwór...vreća za spavanje?? http://www.orasac.com/cijenik.htm
zajac.kic
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zajac.kic » 29.07.2007 18:26

Kir napisał(a):

jak szukasz spokoju to szukaj miejsc nieznanych. jak szukasz rozrywki czyli dyskotek to Makarska Novalija lub Orebicz. Skąd my tu mamy wiedzieć co preferujesz i czego ci do szczęscia potrzeba?

otóż chyba wszystko czego mi potrzeba to tani kemping i żeby było gdzie wyjść wieczorem, niekoniecznie właśnie dyskoteka -ale jakaś knajpka, ogólnie żeby było np gdzie usiąść i potańczyć (może słowo dyskoteka po prostu źle mi się kojarzy:) a właśnie o to mi chodzi)
zmotoryzowani będziemy więc wszędzie (a naczytałam się tutaj tyle, że z dumą stwierdzam, że nawet wiem mniej więcej gdzie) sobie dojedziemy.
pozdrawiam serdecznie
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 29.07.2007 22:16

zajac.kic napisał(a):czyżbym się wygłupiła z moją znajomością angielskiego? czy z interpretacją? dla mnie sleeping bag to śpiwór...vreća za spavanje?? http://www.orasac.com/cijenik.htm

To jest chyba za wynajęcie śpiwora. Czasem na kempie można pożyczyć przełużacz czy jakieś elementy wyposażenia. Ale nikt tego nie umieszcza w cenniku. Ciekawe co na to bywałcy Maśliny, ja tam byłem tlko 2 razy więc mogę się nie znać ;-)

Powrót do Kempingi