Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kazachstan - fotki

Kazachstan posiada dostęp do wybrzeża Morza Kaspijskiego – największego jeziora na świecie. Z Morza Kaspijskiego wyławiane są jesiotry, których ikra nazywana jest czarnym kawiorem i uznawana jest za najsmaczniejszy kawior na świecie. Największy na świecie komin elektrowni znajduje się w kazachskiej miejscowości Jekybastuz. Tradycyjnym trunkiem Kazachów jest kumys czyli mleczny, lekko musujący alkohol.
adamk3
Cromaniak
Kazachstan - fotki

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 11.09.2008 09:20

Ałmaty (Ałma-Ata)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kanion Czaryn
Obrazek

Obrazek
Paliwko - żeby tak u nas :D (1 USD = 120 TENGE) są tańsze stacje!!!!

Obrazek
cdn.
Ostatnio edytowano 12.09.2008 12:31 przez adamk3, łącznie edytowano 1 raz
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.09.2008 09:58

Regualmin regulaminem ale prosimy o kilka słów na temat tej wyprawy!
A tak na marginesie, to czym tam dojechałeś? Samolotem, koleją, czy też własnym samochodzikiem?
Byłem w tych okolicach w 78 lub 79r (dokładnie nie pamiętam), za "starych dobrych czasów" sowieckich; paliwko tam kosztowało 9 kopiejek za litra (chleb kosztował ok. 20 kopiejek). łech.. raj dla podróżników.
Jechałem stopem:
Ryga-Wilno-Kijów-Odessa-Herson-Symferopol-Ałuszta-Soczi-Suchumi-Tbilisi-Baku (potem prom) i dalej Krasnowodsk-Mary-Aszchabat-Samarkanda-Frudze-Osz i 200 km od Osz byłem w górach Tjańszań na chińskiej granicy;tam zakończyłem podróż choć ambitnie wybierałem się aż do Bajkału... he he .. siłów nie starczyło.. i z Osz wróciłem samolotem do Lwowa; podróżowało się bosko.. tzw. "podróż za 1 grosz".
Napisz kilka słów jak tam jest teraz..
pozdro
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 11.09.2008 10:21

mniamniuśne ceny paliw
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.09.2008 10:31

No ładnie, ładnie 8)
Ale może coś więcej :?:

Swoją drogą benzynka tania. Super 96, Extra 92, ok. Ale 80 to tam NORMAL 8O :wink:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 11.09.2008 11:25

janniko napisał(a):Regualmin regulaminem ale prosimy o kilka słów na temat tej wyprawy!
A tak na marginesie, to czym tam dojechałeś? Samolotem, koleją, czy też własnym samochodzikiem?
Byłem w tych okolicach w 78 lub 79r (dokładnie nie pamiętam), za "starych dobrych czasów" sowieckich; paliwko tam kosztowało 9 kopiejek za litra (chleb kosztował ok. 20 kopiejek). łech.. raj dla podróżników.
Jechałem stopem:
Ryga-Wilno-Kijów-Odessa-Herson-Symferopol-Ałuszta-Soczi-Suchumi-Tbilisi-Baku (potem prom) i dalej Krasnowodsk-Mary-Aszchabat-Samarkanda-Frudze-Osz i 200 km od Osz byłem w górach Tjańszań na chińskiej granicy;tam zakończyłem podróż choć ambitnie wybierałem się aż do Bajkału... he he .. siłów nie starczyło.. i z Osz wróciłem samolotem do Lwowa; podróżowało się bosko.. tzw. "podróż za 1 grosz".
Napisz kilka słów jak tam jest teraz..
pozdro

W Kazachstanie byłem pierwszy raz kilka (13-15) lat temu, - ale tylko w północnej części - wtedy tam dotarłem samochodem (zimą) temperatury dochodziły do -45 stopni (trasa Mińsk - Smoleńsk - Moskwa - Saratow - Samara - Ufa - Magnitogorsk - Kustanai)

Teraz parę dni temu poleciałem przez Frankfurt do Ałmaty. Pięknie położona - na południu góry Tien-szan - (te widoczne na zdjęciach to 5-cio tysiączniki) na północ step i płaskowyż jak okiem sięgnąć i jezioro Bałchasz.

Ceny w Ałmacie powyżej cen europejskich - za średniej klasy hotel 20 do 30 tys. tenge. W knajpach obiad na osobę ca' 2500 tenge, - ale można zjeść na ulicy np. czeburieki, samsy itp. za 30 tenge sztuka i przepić pysznym kwasem chlebowym. Na bazarze arbuzy i melony 100 - 200 tenge szt. Piwo ca' 100 tenge w sklepie w knajpie od 300. Ałmata jest dużym miastem ca' 2 mln mieszkańców - panuje potworny ruch - (smog od rana). Zastanawiałem się nad wypożyczeniem samochodu, ale po kilku przejazdach "TAXI" zrezygnowałem (jeździ się dużo gorzej niż w Istambule wszyscy trąbią - stłuczki itd.)

Kilka km za miastem już można zobaczyć jurty, ludzi na koniach lub osły zaprzężone do wózków, krowy na ulicy wychodzące wprost pod samochody to normalka.
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.09.2008 13:29

Temat bardzo ciekawy, z pewnością więcej osób będzie chciało się z nim zapoznać, jeśli w 1 poście pozmieniasz rozmiar zdjęć, by wygodniej się czytało. Zlinkowałem 1 zdjęcie wybitnie zbyt duże, tylko ze względu na to, że to Twoja relacja. W innym temacie zmuszony byłbym do zlinkowania wszystkich 8) . Możesz zmienić rozmiar fotek wchodząc do niego poprzez opcję "zmień" :wink:
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 11.09.2008 15:26

bardzo ładne zdjęcia Pozdrwiam Adam :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.09.2008 17:44

Rysio napisał(a):. Możesz zmienić rozmiar fotek wchodząc do niego poprzez opcję "zmień" :wink:

... jak grochem o ścianę :!: . ( mnie też to wkurza).
Rysio sam to zrób lub zbanuj do czasu poprawienia.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 11.09.2008 18:58

Rysio napisał(a):Temat bardzo ciekawy, z pewnością więcej osób będzie chciało się z nim zapoznać, jeśli w 1 poście pozmieniasz rozmiar zdjęć, by wygodniej się czytało. Zlinkowałem 1 zdjęcie wybitnie zbyt duże, tylko ze względu na to, że to Twoja relacja. W innym temacie zmuszony byłbym do zlinkowania wszystkich 8) . Możesz zmienić rozmiar fotek wchodząc do niego poprzez opcję "zmień" :wink:

Nasz Modzie - Rysiu (a wszystkie Ryśki to fajne chłopy) obiecuję poprawę i cd. jutro (piątek ok. godz. 10)

Pozdravliaju.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 12.09.2008 12:38

W oddali góry to już PRC

Obrazek
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 12.09.2008 12:56

Jezioro Issyk (nie mylić z Issyk-kul bo to Kirgizja) :D

Obrazek

Obrazek :roll:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.09.2008 13:12

Widoczki śliczne :) Czekam na cd fotorelacji :lol:

Dziękuję za zmniejszenie fotek, no i troszkę po sobie posprzątałem :wink:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 12.09.2008 14:01

Rysio napisał(a):Widoczki śliczne :) Czekam na cd fotorelacji :lol:

:D

Obrazek

:)

Pozdrav.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 12.09.2008 14:28

woka napisał(a):
Rysio napisał(a):. Możesz zmienić rozmiar fotek wchodząc do niego poprzez opcję "zmień" :wink:

... jak grochem o ścianę :!: . ( mnie też to wkurza).
Rysio sam to zrób lub zbanuj do czasu poprawienia.

No i widzisz Woka..... :D :D Po co się od razu denerwować - wszystko pięknie poprawione. :D

A foteczki klimatyczne.... :D :papa:
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 12.09.2008 16:28

Rysio napisał(a):Widoczki śliczne :) Czekam na cd fotorelacji :lol:

A ja pozamieniałem te wordowskie robale.
Następna strona

Powrót do Kazachstan - Қазақстан