Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kazachstan - fotki

Kazachstan posiada dostęp do wybrzeża Morza Kaspijskiego – największego jeziora na świecie. Z Morza Kaspijskiego wyławiane są jesiotry, których ikra nazywana jest czarnym kawiorem i uznawana jest za najsmaczniejszy kawior na świecie. Największy na świecie komin elektrowni znajduje się w kazachskiej miejscowości Jekybastuz. Tradycyjnym trunkiem Kazachów jest kumys czyli mleczny, lekko musujący alkohol.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.09.2008 16:30

Pisz Adam, pisz i foty wklejaj :wink:
Se człowiek poogląda klimatyczne miejsca.
Kiedyś tam miałem być ale........przegapiłem termin :roll: i w tzw międzyczasie ZSRR się rozleciał więc i tanie latanie się skończyło :twisted:
Miałem w planie właśnie Kazachstan a później dzisiejszy Uzbekistan z rewelacyjną Samarkandą i Bucharą......a tak doleciałem tylko do Armenii :wink:
Pozdrav :papa:
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 12.09.2008 17:54

Piękne miejsce.
W Tien-szanie byłeś?

P.S. To jest dopiero głusza :)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 12.09.2008 20:47

Iwona_PB napisał(a):P.S. To jest dopiero głusza :)

Znam lepsze miejsca - :D gdzie jest głusza. :wink:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 13.09.2008 13:02

Piotrek_B napisał(a):Pisz Adam, pisz i foty wklejaj :wink:
Kiedyś tam miałem być ale........przegapiłem termin :roll: i w tzw międzyczasie ZSRR się rozleciał więc i tanie latanie się skończyło :twisted:
Miałem w planie właśnie Kazachstan a później dzisiejszy Uzbekistan z rewelacyjną Samarkandą i Bucharą......a tak doleciałem tylko do Armenii :wink:

Obiecuję ciąg dalszy (pod koniec przyszłego tygodnia - bo jadę na targi do Bielska B) Piotrek napisz - gdzie i kiedy byłeś w Armenii. Ja byłem w Erewaniu, Eczmiadinie nad Sewanem i pozwiedzałem też okolicę).

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.09.2008 13:17

adamk3 napisał(a):.... Piotrek napisz - gdzie i kiedy byłeś w Armenii. Ja byłem w Erewaniu, Eczmiadinie nad Sewanem i pozwiedzałem też okolicę.....

Byłem dwukrotnie w 1991 roku.
A gdzie........to odpowiedziałeś za mnie :lol: czyli....te same miejsca widzieliśmy na własne oczy :wink:
W Erewaniu spałem w Hotelu Ani Plaza (miałem widok z okna na Ararat :P) za drugim razem nie pamiętam nazwy hotelu ale też w centrum.
Oprócz miejsc, które wymieniłeś dodatkowo zjechałem Armenie od granicy z Gruzją aż do granicy z Iranem i odcinek od pogranicza z Turcją do pogranicza z Azerbejdźanem.
To była taka mała objazdówka - zaczepiliśmy w Erewaniu pierwszego z brzegu gościa i zaproponowaliśmy mu, żeby nas przez 2 dni woził swoją bryczką po kraju.
Niestety zdjęć z tych czasów mam jak na lekarstwo, chyba z 4-5 z całej Armenii :cry:
Pozdrav
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 18.09.2008 11:48

krakuscity napisał(a):
Iwona_PB napisał(a):P.S. To jest dopiero głusza :)

Znam lepsze miejsca - :D gdzie jest głusza. :wink:

Ja też znam np. na Syberii - tam gdzie byłem było ponad 400 km do pierwszej wioski :D :wink:

Pozdrawiam
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 18.09.2008 12:15

Piotrek_B napisał(a):Pisz Adam, pisz i foty wklejaj :wink:
:wink:

Czaryn
Obrazek

Obrazek
My rzucamy monety (aby wrócić) tam wiąże się chusteczki lub skrawki materiału
Obrazek
Nasze koleżanki z Kijowa :D :wink:

Targ
Obrazek

Step i Tien-Szan
Obrazek

Pozdrav
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 18.09.2008 12:29

Medeo - podobno największe na świecie lodowisko

http://www.medey.kz/
http://en.wikipedia.org/wiki/Medeo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrav.
kasiutka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiutka » 29.10.2008 17:18

zdjecia wygladaja super, no i mozna sie znajomym pochwalic ze sie bylo w Kazachstanie :-)
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 01.11.2008 06:44

Dawaj tych fotek więcej,fajnie się ogląda.
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 08.11.2008 14:34

Też miałam przyjemność być w tym kraju. Dokładnie w grudniu 1989 roku, wtedy Kazachstan należał do ZSRR. Oglądając zdjęcia mogę stwierdzić, że niewiele się tam zmieniło. Na lodowisku Medeo odbywały się w tym czasie mistrzostwa Związku Radzieckiego w jeździe szybkiej na lodzie. Ponadto w okolicy trenowało mnóstwo innych sportowców. Trening w warunkach wysokogórskich jest naturalnym dopingiem dla organizmu. Stąd też tylu trenujących.
Oprócz Kazachstanu odwiedziłam Uzbekistan, Tadżykistan, Kirgizję. Poznałam wielu Polaków, potomków sybirskich zesłańców. Do dzisiaj też wspominam zakupy w tamtejszych sklepach na zasadzie : "souvenir dasz - towar budiet".
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 11.11.2008 07:06

Fotki fajne, czekam na dalsze :wink:
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 12.11.2008 09:02

Adam, czy czasami na tej wyprawie nie było pewnej Ewy z Sandomingo? Bo jakoś i jeepy, i kierunek wyprawy sie zgadzają ;-)
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 20.11.2008 10:57

mama_Kapiszonka napisał(a):Adam, czy czasami na tej wyprawie nie było pewnej Ewy z Sandomingo? Bo jakoś i jeepy, i kierunek wyprawy sie zgadzają ;-)

Niestety nie było EWY - a szkoda :D :) :D :)
Pozdrav.
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 28.01.2009 17:34

coś ucichło!!!!
Poprzednia strona

Powrót do Kazachstan - Қазақстан