Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kawałek Korsyki i Toskanii na słonecznych zdjęciach 6/2017

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Rero
Cromaniak
Kawałek Korsyki i Toskanii na słonecznych zdjęciach 6/2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 12.02.2018 17:51

Pozdrawiam bardzo wszystkich.

Będą to tylko zdjęcia i kilka bardzo krótkich filmów. Przykro mi, ale niemam pasującej klawiatury dla większego pisania - i przepraszam - szczególnie nauczyciele języka polskiego. Mimo wszystko wydaje mi się, że i kilka zdjęć przynajmniej zagrzeje przy pochmurnej pogodzie . Było wciąż na Korsyce i v Toskanii 40 stopni i więcej - w drugiej połowie lipca - właśnie dlatego w upalach tylko taka podróż - jak mówią - "Lažo plažo" :D

Korsyka:

Obrazek

Podróż do portu Livorno - pierwszy przystanek i kąpiel - jezioro Worther i Ossiacher:

Obrazek
Obrazek Obrazek

1 .Spanie - w pobliżu Bolonii - tutaj:

Obrazek

A następnego dnia w południe... Livorno

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Płyniemy ... https://www.youtube.com/watch?v=ivI8xaJOT08 :papa:
Ostatnio edytowano 16.03.2018 08:16 przez Rero, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu
Re: Kawałek Korsyki i Toskanii na słonecznych zdjęciach 6/2

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.02.2018 18:49

Z przyjemnością popatrzę.
Może choć jakieś szczegóły, ceny, opis co warto, co odpuścić...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.02.2018 18:50

Klawiaturą się nie przejmuj.
Z przyjemnością będę śledził Twoją podróż.

Pozdrawiam,
Wojtek
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 12.02.2018 22:38

Byliśmy na Korsyce i 10 lat temu.
W tym czasie - 10 lat temu - byliśmy głównie na Cap Corse, w Bastii , Calvi i okolicach -a także w górach . Była to jesień i piękna pogoda - ale nie upał. Pozostałe miejsca na Korsyce były po prostu takie szybkie - tylko "kuk, kuk".

Tak więc w 2017 r. skupialiśmy się na tym, gdzie byliśmy tylko przez chwilę - lub wcale nie. Tym razem ale wciąż zgłaszali, że nie powinno wchodzić w góry - pożary - i to było w tym czasie, gdy około 60 osób zginęło w autach w Portugalii. I dlatego musieliśmy dostosować nasz program do tych niebezpieczeństw - i do wielkiego i nieoczekiwanego upału. Ale byłam miło zaskoczona temperaturą morza /28 - 29/ - super kąpiele w morzu :)

Piekara114 - pozdrawiam.

Wszędzie mi się podobało na Korsyce - każde miejsce ma coś w sobie. Jedyne, co mi się nie podobało - brzmiało to tak strasznie w nocy - chodziło chyba o cykady - lub nie wiem, co to było:

https://www.youtube.com/watch?v=O2OZLKyQ1IU&feature=youtu.be

Z miłością wspominałam cykady na Hvarze lub Žuljaně lub w Pisaku. https://www.youtube.com/watch?v=BsaLJPzNAWI https://www.youtube.com/watch?v=0_bF4-hn0AA https://www.youtube.com/watch?v=m-Sg6DxM6ho

Ten hotel na przedmieściu Bolonii - 3 km od autostrady - 50 E noc ze śniadaniem - 2 osoby

Wojtku - pozdrawiam.

Dzięki Tobie nie muszę się wysilać w górach - na całym świecie - ponieważ już o nich wiem - z Twoich super sesji -
i mogę po prostu leżeć na plaży... :) :) :) Masz świetne zdjęcia. Podziwiam Cię.
:papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.02.2018 00:19

Klawiatura chyba dobra :wink: :lol:
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 13.02.2018 10:54

Panie Janusz - mocno pozdrawiam.
Z tą klawiaturą to jest taki mój "Know-how" - muszę też pracować z tłumaczem, i wtedy następnie edytować wszystko. :)

Przeszliśmy przez Bastię - nie robiłam zdjęć - tylko mąż - ale nie mam jeszcze zdjęć na moim komputerze.
Obrazek

Nasze zakwaterowanie na jedną noc - 6 km nad Bastią - Furiani:

Apartament -
W takiej jaskini z dużym tarasem
z widokiem na Bastię i okolicę
:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Furiani:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek :papa:
Ostatnio edytowano 16.03.2018 08:20 przez Rero, łącznie edytowano 1 raz
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.02.2018 11:27

Witaj Rero. :)
Na Korsyce nie byłem, więc chętnie powędruję z Tobą po wyspie.

Toskańskie klimaty niedawno pożegnałem w swojej relacji, ale chętnie zobaczę jak przebiegały Wasze szlaki. :wink:

Pozdrawiam :papa:
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 13.02.2018 16:12

Pozdrawiam Walp. Walp, twoje zdjęcia z Toskanii i z Rzymu są świetne. Jesteś ekspertem - jak opisami, tak i zdjęciami. Byliśmy w Toskanii tylko przez 5 nocy - ale mogliśmy sie zobaczyć - gdybyśmy jechali w tym samym czasie - w Sienie lub Bolgheri.

Col de Teghime

A rano kierujemy się na drugą stronę Korsyki - i ze szczytu góry widzimy Bastię po jednej stronie - i po drugiej stronie St. Florent

Na szczycie góry, 536 metrów wysokości -
to pomnik wyzwolenia w 1943 roku z okazji zwycięstwa wojsk marokańskich w barwach Francji - przeciwko Niemcom.

Obrazek Obrazek
Bastia:
Obrazek
St. Florent:
Obrazek

We Francji istnieje generalnie wiele zabytków wojskowych - zbudowanych na szczytach gór nad morzem. Jeden z nich widziałam w Cap d'Agde we Francji. Podoba mi się ten styl pamięci martwych żołnierzy. https://www.youtube.com/watch?v=nI3D-T3a-NI :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.02.2018 18:20

Fajny apartament.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.02.2018 19:30

Hotel świetny - przypomniał mi nasz w Kapadocji.

Rero napisał(a):Dzięki Tobie nie muszę się wysilać w górach - na całym świecie - ponieważ już o nich wiem - z Twoich super sesji -
i mogę po prostu leżeć na plaży... :) :) :) Masz świetne zdjęcia. Podziwiam Cię. :papa:

Dziękuję za miłe słowa.
Zdjęcia czasem wyjdą lepiej, czasem gorzej, ale fakt, że ludzie ciekawi świata znajdą w moich relacjach sporo interesujących kwestii.

Pozdrawiam,
Wojtek
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.02.2018 22:07

Rero napisał(a):Apartament -
W takiej jaskini z dużym tarasem
z widokiem na Bastię i okolicę
:)

Piękne widoki z tarasu. Pewnie żal było opuszczać po jednej nocy. :wink:
Rero napisał(a): Walp, twoje zdjęcia z Toskanii i z Rzymu są świetne.

Dziękuję za dobre słowo. Nie wiedziałem, że zaglądasz. :)
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 14.02.2018 11:05

Piekara114 - Zakwaterowanie było naprawdę dobre, nie spaliśmy od tak dawna - tak dobrze i długo.

Obserwuję Twoją Krete - fajna.
Przez pewien czas miałam taki "okres grecki" - ale jakoś nie muszę ostatnio mieć żadnych samolotów. Ale masz ładne zdjęcia i świetne kąpiele... :)

Walp - To wiesz, że patrzę - ale jakoś niewidocznie... :)

Franz - nadal cieszę się z twoich doświadczeń - i zaglądam i czytam zawsze rano... :)

Następny przystanek - St. Florent - podobno korsykański St. Tropez - piszą - ale mówi się tak również o Cavtacie w Chorwacji :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 16.03.2018 08:22 przez Rero, łącznie edytowano 1 raz
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 14.02.2018 12:19

A jeśli chodzi o jedzenie - Korsyka - myślę, że jeśli tylko 2 osoby dorosłe będą - to nie jest problem. Kupowaliśmy wszystko w sklepach. Są dość dobre ceny - bardzo dobre sery są nawet tańsze od nas. Również kiełbasy z suszonego mięsa, doskonałe pasztety itp. Wszystko bardzo dobre. Jajka, warzywa i owoce, doskonałe wino, różne sałatki. Również bagietki i rogaliki. Ceny były podobne do cen w hipermarketach w całej UE. Gorzej jest w restauracjach. Tam byliśmy tylko raz w Porto - i raz w naszym miejscu zamieszkania. Ale nawet tam możesz wybrać tanio - lub dużo drogo. :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.02.2018 12:42

Rero napisał(a):[i][color=#008000]Piekara114  Obserwuję Twoją Krete - fajna.
Przez pewien czas miałam taki "okres grecki" - ale jakoś nie muszę ostatnio mieć żadnych samolotów. Ale masz ładne zdjęcia i świetne kąpiele... :)
Miło mi, że obserwujesz. Zapraszam do ujawnienia się i skoro Grecja Ci nie obca to do umieszczania swoich uwag...
Myślę, że w tym tygodniu ruszymy dalej, bo wakacje się wyklarowały, więc i więcej czasu będzie.... :papa:
Rero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 15.02.2018 11:07

Ogromne upały - a więc kąpiele - tu i tam...
I to dosłownie - bo było bardzo ciepłe morze - - może 28 - 29 stopni
jak pisałam wcześniej...

A na plażach można smażyć...
Nie mieliśmy parasola na słońce - tylko parasola przeciwdeszczowego :D
Po upale na Korsyce - później w sierpniu w Mostarze i Žuljaně - jestem całkowicie prawdopodobnie gotowa na globalne ocieplenie :D

Między St. Florent i Calvi

Obrazek

https://www.youtube.com/watch?v=HAVbZlR_1iY /Usterka nie znajduje się na Twoim odbiorniku/ :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 16.03.2018 08:24 przez Rero, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe