obiadek napisał(a):Vodic? przy Lidlu.
Potwierdzam i dzięki tej informacji skorzystaliśmy z tego punktu. Warunek zwrotu pieniędzy jest taki, że otrzymany bon rabatowy trzeba zrealizować w tym samym dniu w Lidlu.
boboo napisał(a):Generalnie to ma znaczenie, ponieważ kaucja w ogóle nie odwzorowuje ceny pustej butelki.Yankee napisał(a):(...) Skupują również polskie plastiki czy tylko "ichnie"? Generalnie nie powinno to mieć znaczenia bo i tak leci to mielenia i przetapiają to na nowe butelki (...)
Przykład?
W Niemczech kaucja za 1 plastikową butelkę albo aluminiową puszkę (niezależnie od pojemności) wynosi 0,25 €.
Czyli trochę ponad złotówkę.
To byłby biznes!
http://www.biedronka.pl/pl/product,id,2 ... aris-1-5-l
Kupujesz 6 butelek pełnych za 5 złotych, oddajesz puste w Niemczech i otrzymujesz 7 złotych.
Kilka "TIR'ów" miesięcznie i masz spokój finansowy
Dlatego kaucja funkcjonuje tylko na terenie danego kraju i tylko z jego opakowaniami.
No i kaucja służy tylko temu, abyś pamiętał co z tą pustą butelką/puszką zrobić.
Owszem, firmy recyklingowe zarabiają na tym, ale nie aż tak dużo, jak by się mogło wydawać.
Często jest tak, że nowy surowiec jest tańszy, niż koszty (sumaryczne) recyklingu.
Jednak chodzi o to, aby nie przybywało tych pustych butelek i nowy surowiec dokłada się (powinno) wtedy, gdy tego wtórnego brakuje.
A przy kupnie w polskim lidlu kaucję płaciłeś w złotówkach czy w kunach?piotrekbeti napisał(a):(...) Sortowanie na ladzie. Polskie do kosza. Jako odpad. Z etykietami Cro na sztuki do skupu . Dobrze że nie kazali zabierać z powrotem. A najlepsze jest to że były butelki Lidlowe Saguaro itp. z marketu w Polsce a i tak nie zostały zaliczone. Patrzyłem potem i tylko jest inny symbol z boku etykiety na butelce
Nareszcie Chorwacja się za to wzięła. Mam tylko nadzieję, że turyści nie "wzbogacą" plastikiem chorwackich lasów i plaż i rzeczywiście zabiorą swoje śmieci do swoich domów.Alka84 napisał(a):to nasze wiec mamy zabrać ze sobą
boboo napisał(a):A przy kupnie w polskim lidlu kaucję płaciłeś w złotówkach czy w kunach?piotrekbeti napisał(a):(...) Sortowanie na ladzie. Polskie do kosza. Jako odpad. Z etykietami Cro na sztuki do skupu . Dobrze że nie kazali zabierać z powrotem. A najlepsze jest to że były butelki Lidlowe Saguaro itp. z marketu w Polsce a i tak nie zostały zaliczone. Patrzyłem potem i tylko jest inny symbol z boku etykiety na butelceNareszcie Chorwacja się za to wzięła. Mam tylko nadzieję, że turyści nie "wzbogacą" plastikiem chorwackich lasów i plaż i rzeczywiście zabiorą swoje śmieci do swoich domów.Alka84 napisał(a):to nasze wiec mamy zabrać ze sobą