Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kat Jugosławii poszedł do piekła

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.03.2006 13:56

Milosević nie żyje.
Poszedł do piekła a mógł pójść do nieba.
W takich chwilach zastanawiam się po co ludzie czynią zło w imię jakichś domniemanych wyższych wartości typu "Wielka Serbia", "Tysiącletnia Rzesza" "Komunizm" itd.

Każde życie kiedyś się kończy, także życie dyktatorów, ale zostaje ludzka pamięć - pamięć wyrządzonych krzywd. Tak więc Slobo spotkał się dziś z Hitlerem, Stalinem, Pol-Potem itd. Prędzej czy później dołączą do nich Karadzić z Mladiciem, Hussain i inni. Więc po co czynić zło? Czy nie lepiej trafić po śmierci w inne miejsce, w inne towarzystwo?

W Chorwacji, Bośni, Kosowie będzie dziś zapewne radość i ulga a w Serbii? Ciekawe jak oni przyjmują tą wiadomość? Podejrzewam że jego pogrzeb będzie wielką manifestacją szowinistyczną tych Serbów, którzy nadal uważają go za "wielkiego patriotę" - oby ostatnią. Ale czy on był patriotą?Patriotyzm w imię cudzej krwi?
Myślę że z czasem Serbowie dokonają trzeźwego bilansu jego rządów i otworzą oczy; ruina kraju, wysiedlenia Serbów z Chorwacji, Bośni, Kosowa - z utratą tego ostatniego, utrata prestiżu międzynarodowego i piętno zbrodni dla całego narodu (niestety).
Myślę że Slobo szybko zostanie uznany w Serbii za najgorszego władcę w jej historii. I oby jakieś wnioski ludzie wyciągali na przyszłość w takich chwilach. Czas przemija i my razem z nim ale nasze czyny pozostają...
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 11.03.2006 14:26

do zastanowienia...
niezawodny napisał(a):Milosević nie żyje.
Poszedł do piekła a mógł pójść do nieba.

Maciej napisał(a):Pytanie czy zmarł czy ktoś mu pomógł, jedno jest pewne smaży się teraz w piekle...

niezawodny napisał(a):Widzę że mamy podobne zdanie co do kierunku jaki obrał Slobo

Leon napisał(a):Niech mu Pan Bog da pokuj wieczni i wibaczy, bo wielu ludzi nie stac na to.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 11.03.2006 14:58

Nie jestem chrześcijaninem wiec nie mam wyrzutów sumienia z powodu tego ze nie wybaczam. Przynajmniej nie takim typom jak Milosevic. Nie i już, mam do tego prawo i nie mam zamiaru się z tego tłumaczyć.
kiana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiana » 11.03.2006 15:35

NIEZAWODNY pieknie to napisales..UKRAO SI MI RIJEC IZ USTIJU ;)
z niecierpliwoscia oczekuje na inny twoj post. pozdrawiam
ArtaNigra
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArtaNigra » 11.03.2006 16:22

[quote="niezawodny"]Slobo spotkał się dziś z Hitlerem, Stalinem, Pol-Potem itd. quote]
i swiat jest troszeczkę lepszy.

a poważnie... to zdumiewające, że tacy jak oni nadal znajdują rzesze wyznawców, nadal dla wielu są bohaterami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2006 16:25

hmmmmm ... jakieś tu nowe egzemplarze forumowe widzę :P

a jakie to mądre :lol:
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 11.03.2006 18:02

Wojna w Jugosławii wybuchła na skutek wspólnych działań Rosji i Niemiec. Po zjednoczeniu Republiki Federalnej i rozpadzie Sowietów doszło do próby odzyskania terytoriów zależnych od Niemiec (Austrowęgier, których politycy niemieccy czują się spadkobiercami) i zależnych od Rosji (Serbia).

Miloszewicz stanął najpierw na stanowisku federacyjnym, a potem na czele Serbów walczących z popieranymi przez zachód Bośniakami i Chorwatami.

Jego wina jest tak samo duża jak wina Lincolna, który w totalnej wojnie zniszczył secesję Południa w USA. Jego zbrodnie są nieporównywalne ze zbrodniami wojny secesyjnej.

Podważanie prawa prezydenta państwa federacyjnego do podjęcia wszelkich kroków (w tym militarnych)w celu zachowania spójności państwa i jego terytorium, to podważanie fundamentów wspólczesnej demokracji. Dajcie wolność Baskom, oddajcie Irlandię Północną!

Twierdzicie że Serbowie to naród złoczyńców i agresorów -
Taaaa - pewnie, - 250 tysięcy wygnanych Serbów z Krainy, kilkadziesiąt tysięcy z Kosowa - historycznej prakolebki narodu serbskiego, tysiące z innych republik.

Dwa obrazki z wojny w Jugosławi. W oblężonym Sarajewie francuski reporter spotyka 70 letnich dziadków na pozycjach strzeleckich. - KIm jesteście? - pyta. - Gandżar! odpowiada jeden ze starszych panów pokazując tatuaż SS ukryty pod ramieniem. (Gandżar - Bośniacka dywizja SS wsławiona mordowaniem Serbów).

Dwa lata po zakończeniu wojny w Kosowie zakończyła pracę ekipa Szwajcarskiego Czerwonego Krzyża poszukująca "milionów" ofiar. Znaleziono ok. 700 (siedmiuset!) - w większości serbskich cywili i żołnierzy.

Można mieć takie albo siakie poglądy. Ale nic nie zwalnia od myślenia i od szukania PRAWDY.
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 11.03.2006 18:22

turan napisał(a):

Można mieć takie albo siakie poglądy. Ale nic nie zwalnia od myślenia i od szukania PRAWDY.

Dzięki za ten głos, myślę podobnie. Za szybko na jednoznaczne osądy.
Gajus
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 11.03.2006 18:48

Pozwolę sobie zacytować siebie z relacji z Kosowa.
zawodowiec napisał(a):Większość okolicznej serbskiej ludności musiała opuścić swoje domy z powodu prześladowań etnicznych. Nie wiadomo, jaki byłby los klasztoru, gdyby nie chroniący go z ramienia sił międzynarodowych włoscy żołnierze.

Wiem że są miejsca gdzie podobny los spotkał Albańczyków. Może na jeszcze większą skalę dotknęło to Bośniaków i Chorwatów.
zawodowiec napisał(a):W jugosłowiańskich konfliktach nie ma prostych prawd ani łatwych podziałów na dobrych i złych. Milošević i jego banda byli tyle samo warci co przywódcy albańskich ekstremistów, a najwięcej cierpieli zwykli ludzie wszystkich narodowości.

I taki jest mój pogląd. Zbrodniarzy mamy prawo oceniać, nawet nienawidzieć, ale sprawę ich losów na tamtym świecie zostawmy temu który się lepiej na tym zna, nie ważne czy jesteśmy chrześcijanami czy nie. Czy nienawiść nam coś pomoże?
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 11.03.2006 19:21

Zawodowiec, jeśli ostatnie zdanie było do mnie, nie chodzi o nienawiść, chodzi o to że ne potrafię wybaczyć, nie tak łatwo. Ruskim i czerownym za to co zrobili z moja rodziną nie mogę wybaczyć po dziś dzień i nie oznacza to oczywiście że nienawidze wszystkich Rosjan.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 11.03.2006 19:34

Rozumiem.
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 11.03.2006 22:09

Dzięki Turan, człowieku jesteś wielki za to co napisaleś. Wiem coś o tym, moja siostra mieszka w Serbi 20 lat.
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 11.03.2006 22:27

jakoś nie czuję tego w ten sposób. zawsze miałem sentyment do narodu serbskiego. rozmawiając z serbami jakoś nie udawało się wejść w te tematy, co z chorwatami przychodziło bardzo szybko. wszak - występowali w roli ofiar.
opinie, że zmarł wielki przywódca i obrońca narodu, przywódca opierający się napływowi "islamskiej zarazy" na słowiańskie ziemie (kosowo - zalążek serbskości) nie są do końca wyssanym z palca politycznym bełkotem. ofiary są po wszystkich stronach, tak jak i winni tych ofiar.
jedno jest niezaprzeczalne - umarł wielki człowiek.
dobry, czy zły?
w Hadze nie zdążyli osądzić.
Bóg zdąży napewno...
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 11.03.2006 22:43

Nie no proszę - "wielki człowiek" ???????? czy Wy naprawdę rozumiecie znaczenie tych słów? W tej śmiesznej Hadze nie mieli sądzić czy był dobry czy zły tylko czy wymordował 100 tys ludzi czy pół miliona. W wątku o Gotovinie co niektórzy wyzywali go od zbrodniarza a wg. Hagi przyczynił się do śmierci 150 serbskich cywili. Milosevic ma a raczej mial na łapach krew dziesiatek jeśli nie setek tysięcy ludzi wiec teksty o wielkim czlowieku są po prostu obraźliwe dla ich pamięci. Rozumiem(właściwie nie rozumiem tego a jedynie przyjmuję do wiadomości) że mozna być wyznawcą spiskowych teorii dziejów-obrońcą uciśnionej bialej rasy przed "brudasami" islamistami etc ale gdzieś jest granica między rozsądkiem a obłędem. Czy to że w Sarajevie mieszkało 200 tys muzułamnów (notabene najbardziej zlaicyzowanych na świecie) upoważniało do ich mordowania, jakaś popierdolona paranoja zaprzeproszeniem. Obrońcy słowiańskości się znaleźli.
kiana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiana » 11.03.2006 22:45

chcialam przymrozyc oczy na to co ostatnio napisales *LIVE TO RIDE* "ze umarl wielki czlowiek" po pierwsze to nie byl 'czlowiek' to jest war criminal, a ze wielki zostawie to bez komentarza..bo na Papieza Jana Pawla II sie mowi ze byl wielkim czlowiekiem, i jeszcze stawiasz pytanie dobry czy zly tak jak bys sie sam nie mogl zdecydowac a milosevic w pamieci zostanie po tym haslem 'OD KOLIJEVKE PA DO GROBA NAJBRŽE VAS VODI SLOBA' a prawdziwe haslo brzmi 'OD KOLIJEVKE PA DO GROBA NAJLJEPŠE JE ĐACKO DOBA' (nie umiem tego przetlumaczyc jesli sie znajde ktos kto umie to prosze bardzo..)
Następna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone