Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kaštel czy warto?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2013 22:33

Dla mnie też nie specjalnie,
a tu fragment pod jednym z Kaszteli (warowni) na końcu jednej z plaż
Obrazek

8O raczej całkowicie zniechęca, przynajmniej mnie :(
choć spędziłam tam trzy dni, a dokładnie w miejscowości Resnik - Kastele Stafilic (cel: zwiedzenie Splitu i Trogiru)

a obok w kierunku Rogoznicy, była już taka plaża :lol: :lol:

Obrazek

Obrazek
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 29.01.2013 12:22

tomcioooo napisał(a):Na dzień dzisiejszy myśle ze bedzie to 4-5 osób

Ach i zapomniałam zapytać o najważniejsze - czyli daty :) Podaj proszę adres e-mail łatwiej będzie :) albo wyślij do mnie e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Aga
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 29.01.2013 14:05

piekara114 napisał(a):Dla mnie też nie specjalnie,
Obrazek

8O raczej całkowicie zniechęca, przynajmniej mnie :(
choć spędziłam tam trzy dni, a dokładnie w miejscowości Resnik - Kastele Stafilic (cel: zwiedzenie Splitu i Trogiru)

a obok w kierunku Rogoznicy, była już taka plaża :lol: :lol:

Obrazek

Obrazek

Witam, w celu sprostowania, pierwsze ze zdjęć zostało zrobione w miejscu, które z plażami nie ma nic wspólnego. Jest obok twierdzy - warowni i w chwili obecnej odbywają się tam prace budowlane - pięciogwiazdkowy hotel - angielski inwestor - w jednym z orginalnych, pięknych zamków - warowni.

Dwa pozostałe zdjęcia - jest to plaża na rzec można zachodnim lub trogirskim brzegu Kasteli - wjazd na wysokości lotniska. I uściślijmy raczej iż jest to plaża pomiędzy Trogirem, a Kastelą, bo do Rogoznicy z Kasteli jest dosyć daleko. Rogoznica znajduję około 40 km od Kasteli, niemnjej jednak zgoda, plaża owa znajduje się w kierunku Rogoznicy :) jadąc ze Splitu

Kilka dodatkowych fotek możecie znaleźć w tym albumie:
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 495&type=3
Pozdrawiam,
Aga
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 29.01.2013 19:15

Termin jaki mnie interesuje to powiedzmy od początku lipca tak okolo 10 dni
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2013 20:43

Agnieszka.Kulik napisał(a):
piekara114 napisał(a):Dla mnie też nie specjalnie,
Obrazek

Witam, w celu sprostowania, pierwsze ze zdjęć zostało zrobione w miejscu, które z plażami nie ma nic wspólnego.

Może i zdjęcie nie przylega do samej plaży, ale nikt mi nie wmówi, że jeśli 10 czy 50 metrów od plazy jest COŚ takiego to woda i sama plaża może być czysta
tu zdjęcie z plaży :oops: wstyd (może nie widać więcej prócz plaży i może paść zarzut, że zrobione w innym miejscu, ale to robione w czasie tgo samego spaceru :x

Obrazek

Ja nie mówię, że Kastela jest zła (sama tu trafiłam, jak miejsce wypadowe), ale dla mnie to nie miejsce do plażowania. Oczywiście to moja subiektywna ocena..
Agnieszka.Kulik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka.Kulik » 03.02.2013 14:56

tomcioooo napisał(a):Termin jaki mnie interesuje to powiedzmy od początku lipca tak okolo 10 dni

Witam, to są apartamenty w Kastel Stari, zaraz obok plaży
http://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/ ... i-mihaela/

tutaj są pokoje ze śniadaniem - w tym roku właściciel robi remont :) - zdjęcia na stronie są stare. Pokoje z tarasami, 3 minuty od plaży nad samym morzem, parking pod domem.
http://www.apartmani-jadro.com/index.ph ... &Itemid=56

A tutaj dom z ogrodem i tarasami, Kastel Stafilic, 5 minut do plaży przy hotelu Resnik
Apartmani Bijelic http://dalmatia-accommodation.com/

Pozdrawiam,
Aga
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 06.02.2013 14:47

Nasz pierwszy raz z Chorwacją to był Kasztel Stary w hotelu Palace w 2006 roku.( już nie istnieje) Wtedy nas ten kraj na tyle zachwycił że w nastepne wakacje również wylądowaliśmy w Cro. Patrząc teraz z perspektywy 5 wyjazdów osobiście wolimy południową dalmacje od Splitu w dół. Jak ktoś wczesniej mówił jest to dobra baza wypadowa i full zwiedzania. Mały minus tych lokalizacji to lotnisko.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.02.2013 15:27

mpapu napisał(a): Jak ktoś wczesniej mówił jest to dobra baza wypadowa i full zwiedzania. Mały minus tych lokalizacji to lotnisko.

Powiem Ci, że lotnisko nawet nam nie przeszkadzało, nie lata tam aż tak dużo tych samolotów, a same samoloty pięknie się prezentowały od strony morza jak po starcie wynurzały się nad palmy i wznosiły się na tle gór Kozjak :)

Ale ta woda :x
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 06.02.2013 21:10

piekara114 napisał(a):
mpapu napisał(a): Jak ktoś wczesniej mówił jest to dobra baza wypadowa i full zwiedzania. Mały minus tych lokalizacji to lotnisko.

Powiem Ci, że lotnisko nawet nam nie przeszkadzało, nie lata tam aż tak dużo tych samolotów, a same samoloty pięknie się prezentowały od strony morza jak po starcie wynurzały się nad palmy i wznosiły się na tle gór Kozjak :)

Ale ta woda :x

Nie no zgadza się, dlatego napisałem mały minus :)
Pamiętam ze przy samym hotelu woda była czyściutka ale nie wszędzie jest tam taka. Jednak to zatoka i przy Splicie.Gdybyśmy tam pojechali nie pierwszy raz a któryś z kolei to pewnie bylibyśmy zawiedzeni. A tak mamy miłe wspomnienia. :papa:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 07.02.2013 18:43

mpapu, byliśmy w podobnym czasie z tym, że mieszkaliśmy w Kastel Luksic. Po zejściu nad morze, znaków oddzielających poszczególne Kasztele nie ma, więc ciężko określić, w której dokładnie się akurat przebywa.
Na plaży przed Hotelem Palace trochę czasu przebywaliśmy. Trochę czyli dokładnie pierwsze dni i czasem wieczory. Gdy dalej od Kaszteli zobaczyliśmy czyściejszą wodę, to już nikt zupełnie nie maił ochoty się kąpać w Kaszteli.
Rozmawiałem również z osobami mieszkającymi w Palace. Młodzież zadowolona, natomiast starsze osoby bardzo narzekały. Nie na obsługę tudzież same warunki hotelowe, a na wieczorne popisówki autochtonów na motorkach przed hotelem.

Samoloty absolutnie w niczym nie przeszkadzają. Lotnisko daleko. Można traktować je jako atrakcje.

Foto samolotu nad Kasztelą.
Obrazek
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 07.02.2013 19:05

Kastel Luksic lub Kastel Stari . . cholera wie . . mieszkaliśmy na styku tych miejscowości
1.
Obrazek

2.
Obrazek

3. w tym miejscu zalatywało zdechłą rybą . . na pomoście suszono sieci . . na placyku obok miejscowi wieczorami grali w bingo
Obrazek

4.
Obrazek

5. kilka knajpek
Obrazek

6. ciekawe plaże
Obrazek

luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 07.02.2013 21:45

Cześć.
Ja już co prawda wypowiadałem się w wątku Agnieszki.Kulik, jednak raz jeszcze napiszę. Jeśli szukasz zgiełku, tłoku, gwaru a'la Międzyzdroje - będziesz zawiedziony. Ja spędziłem urlop 2011 w Kaśtelu Starim i przyznam, że opinie o brudnej wodzie, a były to moje dziesiąte wakacje w Chorwacji, są nieprawdziwe. Do wyboru mieliśmy dwie plaże: pierwsza w centrum, nieco zatłoczona, która mniej mi odpowiadała. Natomiast drugą, kilkaset metrów na wschód od centrum, również z łagodnym zejściem do morza, było bardzo spokojnie i ten klimat niesamowicie mi odpowiadał. Na obu plażach była jednak czysta woda.
Pozdrawiam.
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 08.02.2013 15:49

Powiem tak, pobyt wspominamy jako udany i miły ale wracać tam nie wracamy i nie chcemy chyba żeby zajrzeć ot tak w formie wycieczki zobaczyć i powspominać. Taki sentyment z pierwszych crowakacji. Hotel my traktowaliśmy jako taką baze wypadową i faktycznie był on nieco gwarny. My jeszcze mieliśmy to szczęscie że trafiliśmy na wycieczke włochów i było jak dla nas za głośno. Jak sie potem odkryło Chorwację od strony apartmanów to nie w głowie nam hotele.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 09.02.2013 10:32

No wlasnie :) hotel w Chorwacji, jak kazdy dom to prywatna kwatera :lol:
w ktorej to Kasteli jest to (?) wiekowe drzewo oliwne, widzieliscie je?

pozdrav :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.02.2013 15:45

bonar napisał(a):w ktorej to Kasteli jest to (?) wiekowe drzewo oliwne, widzieliscie je?

Widzieliśmy, widzieliśmy, tu znajdziesz moje poszukiwania oliwki
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Kaštel czy warto? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone