Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kaski rowerowe w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tygrys_8
Globtroter
kaski rowerowe w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys_8 » 20.06.2010 20:27

Witam,

Proszę o pomoc w następującej sprawie.
Czy ktoś z cromaniaków wie czy w Chorwacji do jazdy na rowerze dla dziecka 3 letniego jest obowiązkowy kask?
Chodzi mi zarówno o jazdę na dłuższe wycieczki, jak również o jazdę przy hotelu po alejkach hotelowych (czy ktoś tego pilnuje?).
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.06.2010 20:44

Tak są obowiązkowe. Gdybym była mamą trzylatka to bez względu na przepisy wolałabym, by moja pociecha miała na głowie kask.
Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.06.2010 09:23

:wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.06.2010 09:49

Jeżdżąc sporo rowerami po Cro, wiem jedno--jest nakaz czy nie, kask mam od pewnego czasu na głowie. Jadą szutrówką wśród drzew, przednie koło podskoczyło na kamieniu, a ja walę łbem o wielką pinię :( to już było po tym jak zacząłem używać kasku, przeżyłem więc :D
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 21.06.2010 10:28

wbrew pozorom nie jest trudno o wypadek na rowerze.. sama spędziłem pół roku na zwolnieniu lekarskim po upadku na rowerze. Kilka dni temu widziałam zderzenie czołowe rowerzystów na ścieżce rowerowej 8O
a mojej mamie niedawno na ścieżce wlazł pieszy pod koła, zjechała ze ścieżki wywracając się i uderzając głową o ziemię, na szczęście miała kask, kupiła go 2 tygodnie wcześniej.
A ile poturbowanych rowerzystów spotkałam w szpitalu :roll:
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 21.06.2010 10:57

Nie zawsze za "dobrą praktyką" idą w parze przepisy (a zwłaszcza ich egzekwowanie) :oops: 8O
Pani Kasia napisała, że kaski
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):są obowiązkowe

Co to jednak oznacza dla osób (w tym rodziców dzieci), które nie mają założonego kasku podczas jazdy w CRO (raczej w mieście niż na bezdrożach)? Grozi za to mandat, zakaz dalszej jazdy, a może nawet konfiskata roweru :( 8O :roll:

Oczywiście - jeżeli ktoś zabiera ze sobą rower z Polski to pewno zabierze też kask (dla siebie oraz dla dziecka). Wydaje mi się jednak, że wypożyczając rower na miejscu, nie każdy pomyśli o kasku. Dodatkowo - te, które mają na stanie w wypożyczalni często nie stanowią żadnego zabezpieczenia - najtańsza nie przewiewna tandeta, a również ich "czystość" wewnątrz przeczy zasadom podstawowej higieny.
Nie wyobrażam sobie jednak sytuacji, gdy wypożyczam rower i na pierwszą wycieczkę jadę do sklepu rowerowego (jeżeli taki w ogóle jest w okolicy) i kupuję kask (dla siebie, czy też dla dziecka) 8O :? .
Oczywiście zakładając to, że będziemy chcieli wypożyczyć rowery na miejscu, można zabrać kaski z Polski :idea: , lecz czasami taki pomysł przychodzi do głowy już na miejscu :roll: :oops:
tygrys_8
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys_8 » 21.06.2010 17:27

Dzięki wszystkim.
Właśnie dzisiaj kupiłam dla kaski dla całej rodziny.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.06.2010 09:15

tygrys_8 napisał(a):Dzięki wszystkim.
Właśnie dzisiaj kupiłam dla kaski dla całej rodziny.

To się nazywa pozytywne działanie, brawo :D :D :D

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne