Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karty

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
luk_ufo
Globtroter
Karty

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk_ufo » 10.04.2008 11:01

Witam

Mam pytanko dotyczące kart płatniczych. Zdaję sobie sprawę, że nieraz było to poruszane na forum ale nigdzie nie znalazłem na to odpowiedzi. Chodzi o to, że jestem szczęśliwym posiadaczem kart Maestro i MasterCard i teraz najważniejsze: obie te karty nie mają wypukłych "cyferek" ani "literek". Słyszałem, że takie kary są mało użyteczne na terenie Chorwacji czy to prawda. Da się nimi płacić na stacjach, resteuracjąch i na kempingach.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 10.04.2008 11:17

da się płacić wszędzie gdzie mają terminale, w końcu Chorwacja leży w Europie i jest XXI wiek, jak masz kartę Maestro Banku Pekao SA to możesz korzystać z bankomatów Zagrebacka Banka bez prowizji (ten sam właściciel)
a listę bankomatów masz tu
forum/viewtopic.php?t=18183&highlight=bankomaty
luk_ufo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk_ufo » 10.04.2008 12:05

czyli mit obalony.
A może ktoś natrafił na problemy płacąc kartą PEKAO SA (żubr tuż za rogiem :lol: )
t.kurzy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) t.kurzy » 10.04.2008 12:32

Jak do tej pory ani ja ani moi znajomi którzy mieli karty płatnicze - nie kredytowe - nie mieliśmy żadnych problemów z wypłatą , ani płaceniem za rachunki w restauracjach , stacjach paliw itp .
Ja mam Kartę Visa z PKO BP , - ale znajomi mieli ING Banku śląskiego , I PEKAO SA z żubrem i tez nie spotkali się żadnymi problemami.
Karta kredytowa - wypukła jest jedynie dobra , jeśli akurat jest jakiś problem z połączeniem telefonicznym - ale to bardzo rzadko sie zdarza teraz .
Robisek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robisek » 10.04.2008 14:09

W Słowenii na bramce chciałem zapłacić tą kartą za autostradę. Słoweniec tylko ją zobaczył to powiedział, że nic z tego nie będzie, jednak z grzeczności próbował ją odczytać. Oczywiście nic z tego nie było, więc mogę powiedzieć z całą pewnością, że w Słowenii, na bramkach autostradowych nie można płacić tą kartą.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 28.05.2008 19:24

Nie wiem jak się usuwa posty, więc tylko go zmieniłem.
Dotyczył pytania "co się bardziej opłaca: brać euro czy korzystać z bankomatów".
po wnikliwych poszukiwaniach znalazłem odpowiedni temat
forum/viewtopic.php?t=18830&postdays=0&postorder=asc&start=0[/url]
pozdro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2008 20:16

janniko napisał(a):.....4 lata temu skorzystałem z bankomatu w Serbii (Zlati Bor) i wyszło całkiem korzystnie (sprawdzałem w historii rachunku).
....

Czyli już sam sobie częściowo odpowiedziałeś na to pytanie :wink:
janniko napisał(a):.....Mam kartę Maestro (PKO SA), przedtem byłem BPH (przenieśli bez pytania :evil: )....

Jako klient PeKaO SA czyli banku należącego do Grupy UniCredit wszystkie wypłaty z bankomatów należących do jakiegokolwiek banku będącego w strukturach UniCredit - SĄ WOLNE OD PROWIZJI.
Nie ma znaczenia czy kasę wybierasz w Pcimiu czy w Mediolanie - prowizji za taką transakcje nie zaplacisz.
W przypadku innych bankomatów zapłacisz 8-12 zł prowizji bez wzgledu na kwotę, którą wyciagniesz z bankomatu. Ale pomimo nawet tych średnio 10 zł. i tak w ostatecznym rozrachunku bardziej to opłacalne jak bujanie się z euro i szukanie kantoru, który da najwięcej, ale o tym sam wyżej już napisałeś.
W HR bankomaty Grupy UniCredit to np. bankomaty Zagrebacka Banka (wykaz wszystkich bankomatów w HR znajdziesz w FAQ-u)
W innych krajach banków należących do tej Grupy poszukaj na: www.unicreditgroup.eu
janniko napisał(a):.....Z tego co wyczytałem, to opłaca się robić zakupy w dużych sklepach korzystając z terminali (kart)....

Nie tylko w dużych sklepach ale w każdej placówce obsługującej karty warto nimi płacić. Powód jest prosty: operacje bezgotówkowe nie są obciążane prowizjami. Natomiast kurs przeliczeniowy jak dotychczas zawsze jest lepszy niż kurs kantorowy.
A poza tym - to po prostu wygodne.
Pozdrav
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 31.05.2008 18:49

Uwaga na płacenie kartą. Znowu mi się zdarzyło tym razem w Słowenii na stacji benzynowej, że czytnik nie widział karty. Miałem drugą na szczęście. Tą niby uszkodzoną (tak mi wmawiał gość na stacji) w Czechach kupiłem winiętkę i u nas tankowałem bez problemu. Jak by nie działały oby dwie zawsze na wszelki wypadek posiadam euro, aby mnie ktoś nie zaskoczył.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone