napisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2008 20:16
janniko napisał(a):.....4 lata temu skorzystałem z bankomatu w Serbii (Zlati Bor) i wyszło całkiem korzystnie (sprawdzałem w historii rachunku).
....
Czyli już sam sobie częściowo odpowiedziałeś na to pytanie
janniko napisał(a):.....Mam kartę Maestro (PKO SA), przedtem byłem BPH (przenieśli bez pytania
)....
Jako klient PeKaO SA czyli banku należącego do Grupy UniCredit wszystkie wypłaty z bankomatów należących do jakiegokolwiek banku będącego w strukturach UniCredit - SĄ WOLNE OD PROWIZJI.
Nie ma znaczenia czy kasę wybierasz w Pcimiu czy w Mediolanie - prowizji za taką transakcje nie zaplacisz.
W przypadku innych bankomatów zapłacisz 8-12 zł prowizji bez wzgledu na kwotę, którą wyciagniesz z bankomatu. Ale pomimo nawet tych średnio 10 zł. i tak w ostatecznym rozrachunku bardziej to opłacalne jak bujanie się z euro i szukanie kantoru, który da najwięcej, ale o tym sam wyżej już napisałeś.
W HR bankomaty Grupy UniCredit to np. bankomaty Zagrebacka Banka (wykaz wszystkich bankomatów w HR znajdziesz w FAQ-u)
W innych krajach banków należących do tej Grupy poszukaj na:
www.unicreditgroup.eujanniko napisał(a):.....Z tego co wyczytałem, to opłaca się robić zakupy w dużych sklepach korzystając z terminali (kart)....
Nie tylko w dużych sklepach ale w każdej placówce obsługującej karty warto nimi płacić. Powód jest prosty: operacje bezgotówkowe nie są obciążane prowizjami. Natomiast kurs przeliczeniowy jak dotychczas zawsze jest lepszy niż kurs kantorowy.
A poza tym - to po prostu wygodne.
Pozdrav