Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karty płatnicze w Cro i po drodze...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KOREK
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOREK » 22.07.2004 20:59

Witam

Mam prośbe o odpowiedź na pytanie jakimi dokładnie kartami mozna płacić w chorawcji i po drodze (Czechy, Austria, Słowenia)?
Czy moga to być karty typu Maestro, Visa Electron ?
Czy można nimi płacić normalnie np.: na stacjach paliw, wypłacać kase z bankomatów ?

Termin wyjazdu zbliża się błyskawicznie. Prosze o wszelkie sugestie bo zrodziły się wątpliwości w tym temacie.

Pozdrawiam
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 22.07.2004 21:36

Nie ma żadnego problemu,używałem Visa Electron w bakomatach,stacjach benzynowych w małych pipidówach nigdy nie było problemów HR to zresztą cywilizowany kraj,kiedy my ich dogonimy w dłygości aUTostrad!!!!
griko1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) griko1 » 22.07.2004 22:07

witam nie mogłem zapłacic za autostrady w słoweni visa elektron ani maestro honoruja tylko wypukłe
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 22.07.2004 22:16

Elektron generalnie jest przyjmowany, choc odmówiono mi przyjęcia w Getro w Zadarze.
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 22.07.2004 22:22

Mi nie przyjęto Maestro a Visę tak.Najlepiej mieć 2 lub 3 karty.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 23.07.2004 07:07

Mi nie przyjęto ani Maestro ani Visa Elektron gdy chciałem zapłacić za winietkę, a zrobił to i Czech i Słowak - może tak jest fatycznie, że nie można? Po za tym bezproblemowo i w rozliczeniu bezgotówkowym i przy wypłatach w ścianach tyle, że lepsze przeliczenie jest przez Maestro.
dziadek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dziadek » 23.07.2004 07:36

Za winietkę płacimy tylko gotówką-nie ma innej opcji.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 23.07.2004 09:35

KOREK napisał(a):Witam

Mam prośbe o odpowiedź na pytanie jakimi dokładnie kartami mozna płacić w chorawcji i po drodze (Czechy, Austria, Słowenia)?
Czy moga to być karty typu Maestro, Visa Electron ?
Czy można nimi płacić normalnie np.: na stacjach paliw, wypłacać kase z bankomatów ?

Termin wyjazdu zbliża się błyskawicznie. Prosze o wszelkie sugestie bo zrodziły się wątpliwości w tym temacie.

Pozdrawiam

Austria, Słowenja: Maestro - sklepy , paliwo ( na Słowacji w sklepach bez problemów ) :wink: miałem awaryujnie druga kartę VISA :wink:
KOREK
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOREK » 23.07.2004 23:03

Dzięki za sugestie ;-)

Biorę i Vise Electron i Maestro + pare drobnych na bramki i winetki

Pozdrawiam

Kuba vel Korek
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 24.07.2004 07:12

Cześć,
Generalnie z kartami problemów nie ma :D . Na północy bardziej popularna jest Visa. Na południu Eurocard/Mastercard. Czasami American Experss traktowana jest jako coś egzotycznego 8O . Z Maestro jest różnie. Jeszcze 2-3 lata temu było sporo punktów nie posiadających termilali elektronicznych. W zamian za to były "heble" czy też jak ktoś woli "żelazka" :!: . Tak więc stosowanie Maestro było niemożliwe (jest "płaska"). Obecnie nie ma żadnych problemów. Jeżdżąc do Chorwacji już od jakiegoś czasu w zasadzie nie miałem problemu z kartami - tym bardziej, że staram się płacić wyłącznie nimi. Natomiast na wszelki wypadek polecam posiadanie kart co najmniej dwóch systemów (nie koniecznie "płaska" i "wypukła", ale bardziej dwóch z systemów Visa, Eurocard/Mastercard, Maestro - jako najpopularniejszych). Bankomatów jest również coraz więcej. W tym roku spotykałem bankomaty nawet w naprawdę małych mieścinach :D .
Po drodze (Czechy, Austria, Słowenia, Włochy) w zasadzie nie spotkałem się z problemami związanymi z akceptacją kart. Kłopoty zdażają się jedynie w przypadkach kłopotów z łączami (przy kartach wymagających autoryzacji PIN-em :cry: ) lub w przypadku, gdy trafimy na "kanciarzy" (np. stacja Shell w Mikulowie), którzy próbują wmówić klientom że terminal nie działa, że karta jest "zła" i trzeba płacić gotówką :evil: . Oczywiście natychmiast proponują "korzystny" przelicznik Euro :twisted: .
Pozdrowienia
piotrl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrl » 10.08.2004 17:54

ja placilem maestro wlasciwie wszedzie oprocz autostrad w Charwacji (byl znaczek ale nie akceptowal terminal)...przelicznik znacznie nizszy niz kantor i nigdzie nie zdarzyly sie odrzucenia (oprocz autostrad)
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.08.2004 18:29

Płaciłem kartą Maestro na stacji OMV koło Mariboru i jest zdecydowanie korzystniej niż gotówką w euro - różnica ok. 10 % .
pebe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pebe » 10.08.2004 19:49

zdecydowanie zgadzam się, że najlepiej mieć karty OBYDWU systemów: Visa i MasterCard/Maestro. szczególnie po drodze. kilka razy zdarzyło mi się w Czechach, Słowacji i Austrii (a ostatnio w Niemczech) spotkać stacje benzynowe, które nie honorowały Visy.
co więcej, kiedyś wracając właśnie z Chorwacji spotkałem na jednej z takich ww. stacji w Czechach naszych rodaków, którzy zatankowali pełny bak paliwa i przekonali się, że nie mogą zapłacić Visą dopiero przy kasie. niestety nie mieli ani innej karty ani żadnej gotówki. więc stali tam biedni w środku nocy i czekali na dar niebios albo na kogoś, kto im pożyczy te kilkaset koron, dolarów czy czegokolwiek żeby mogli odjechać.... :?

no i oczywiście jeśli już mamy wybór, to warto stosować zasadę: płacimy kartą wypukłą, a kasę z bankomatu wyciągamy kartą płaską

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone