napisał(a) Mariusz » 24.07.2004 07:12
Cześć,
Generalnie z kartami problemów nie ma
. Na północy bardziej popularna jest Visa. Na południu Eurocard/Mastercard. Czasami American Experss traktowana jest jako coś egzotycznego
. Z Maestro jest różnie. Jeszcze 2-3 lata temu było sporo punktów nie posiadających termilali elektronicznych. W zamian za to były "heble" czy też jak ktoś woli "żelazka"
. Tak więc stosowanie Maestro było niemożliwe (jest
"płaska"). Obecnie nie ma żadnych problemów. Jeżdżąc do Chorwacji już od jakiegoś czasu w zasadzie nie miałem problemu z kartami - tym bardziej, że staram się płacić wyłącznie nimi. Natomiast na wszelki wypadek polecam posiadanie kart co najmniej dwóch systemów (nie koniecznie
"płaska" i
"wypukła", ale bardziej dwóch z systemów Visa, Eurocard/Mastercard, Maestro - jako najpopularniejszych). Bankomatów jest również coraz więcej. W tym roku spotykałem bankomaty nawet w naprawdę małych mieścinach
.
Po drodze (Czechy, Austria, Słowenia, Włochy) w zasadzie nie spotkałem się z problemami związanymi z akceptacją kart. Kłopoty zdażają się jedynie w przypadkach kłopotów z łączami (przy kartach wymagających autoryzacji PIN-em
) lub w przypadku, gdy trafimy na "kanciarzy" (np. stacja Shell w Mikulowie), którzy próbują wmówić klientom że terminal nie działa, że karta jest "zła" i trzeba płacić gotówką
. Oczywiście natychmiast proponują "korzystny" przelicznik Euro
.
Pozdrowienia