Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karty bankomatowe

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
poziomek
Odkrywca
Karty bankomatowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 02.05.2005 10:06

Mam karte bankomatowa maestro. Czy mozna z niej skorzystac w Cro? Nie posiadam karty kredytowej i nie chce jej miec na razie jakei sa opcje jesli chodzi o wyciaganie gotowki? Nie chcialbym wozic w skarpetach calej gotowki. Co proponujecie?
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 02.05.2005 11:05

[quote="poziomek"]Mam karte bankomatowa maestro. Czy mozna z niej skorzystac w Cro? Nie posiadam karty kredytowej i nie chce jej miec na razie jakei sa opcje jesli chodzi o wyciaganie gotowki? Nie chcialbym wozic w skarpetach calej gotowki. Co proponujecie?[/quote]

Witaj!
W Chorwacji byłem dwa razy w 2003 i 2004 roku. W tym roku wybieram się ponownie. Zawsze biorę tylko Euro na zapłatę kwatery oraz 100 Euro na jakieś nieprzewidziane sytuacje. Pozostałe pieniądze wyciągam z bankomatu ale uwaga używam karty Visa elektron lub Maestro. Przy wyciągnięciu 1000 kun prowizja wynosiła 18,67 zł. Tymi kartami też można płacić za paliwo, w sklepach za autostrady itp. Ale wcześniej trzeba się upewnić czy akceptują w/w karty!!! Dobrze jest mieć kartę kredytową w obrocie bezgotówkowym za granicą (ale uwaga w niektórych bankach za obrót bezgotówkowy jest pobierana prowizja) w moim tj. Kredyt Bank nie pobierają prowizji w obrocie bezgotówkowym. Powodzenia!!!!!!
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 04.05.2005 22:23

Poczytaj trochę w archiwum.
Szczególnie: wątek 1, wątek 2, wątek 3, wątek 4 oraz wątek 5.
Działa też opcja "szukaj" (wpisz karty kredytowe. Zobaczysz ile słów na ten temat napisano na forum...
poziomek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 11.05.2005 20:12

Mariusz napisał(a):Poczytaj trochę w archiwum.
Działa też opcja "szukaj" (wpisz karty kredytowe. Zobaczysz ile słów na ten temat napisano na forum...

....
Sorki nie zauwazylem ze istnieje search na forum.
Dzieki za linki przeczytalem wszystko co bylo, troche tego duzo i sie juz gubie. Widze iz jestes juz wyjadaczem w tym temacie :-) wiec chcialbym zadac ci tylko 1 pytanie:

Jak juz pisalem posiadam karte Maestro, patrzac w oferte banku stosunkowo bezbolesnie (niskie oplaty etc..) moge podpisac umowe na udzielenie mi debetowej karty VISA Electron.
Pytanie czy w porownaniu do karty Maestro VISA Electron jest warta dodatkowego zachodu, czy tez de facto niczego nie zyskam (np.: prawdopodobienstwo odrzucenia karty Maestro bedzie takie samo jak VISY Electron).
Z gory dzieki za cierpliwosc :-)
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 11.05.2005 20:45

ja pomogę:
nie ma sensu, używałem obu, bez najmniejszych problemów, jeśli już to może lepiej idź w "kredytową", drugi debet tak samo dostępny więc to tylko kwestia czy chce Ci się płacić za otrzymanie i pamiętać aby nie zgubić :)
Mariusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz » 12.05.2005 22:09

Jest mniej więcej tak, jak pisze piotrs. Jeżeli już inwestować, to w Visa Classic (lub inną Visa - ale nie Electron) lub EC/MC. O American Express nie wspomnę... :wink:

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone