Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kartą na bramkach W Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.07.2009 19:27

maciej1969 napisał(a):Sprawa bramek Lučko-Demerje wygląda w ten sposób, że na długo wcześniej są informacje nad szosą i na szosie o zjeździe na prawo dla płacących kartą ( Demerje) i dla chcących płacić gotówką (cash) by jechali dalej na wprost (Lučko). Za bramkami drogi te ponownie się schodzą i dojeżdżamy do obwodnicy Zagrzebia:)

Kiedy jechałem tam w środę faktycznie na wprost (cash) była kolejka, a bramki Demerje przekraczały pojazdy ,,na bieżąco" :)

Ciekawostka : bramki automatyczne Demerje NIE WOŁAJĄ PIN-u !!!
Procedura jest taka :
,,szparka" po lewo - wkładamy bilet
,,szparka" po prawo wkładamy kartę
Cała procedura trwa 2 sek. i automat wypluwa kartę jednocześnie podnosząc szlaban :)
Sprawność przejazdu naprawdę wysokich lotów... byłem pod wrażeniem :)

To jak to się ma do postu nad Twoim; obawiam się problemów, jeżeli jest tak, jak napisal to Twój przedmówca... :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2009 19:31

FUX napisał(a):...To jak to się ma do postu nad Twoim; obawiam się problemów, jeżeli jest tak, jak napisal to Twój przedmówca... :roll:

FUX jak rozróżnimy bramki "Demerje" od bramek "ENC" to nie będzie problemu :wink:
2 osoby chyba mówią o 2 różnych metodach płatności :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.07.2009 19:35

Piotrek_B napisał(a):
FUX napisał(a):...To jak to się ma do postu nad Twoim; obawiam się problemów, jeżeli jest tak, jak napisal to Twój przedmówca... :roll:

FUX jak rozróżnimy bramki "Demerje" od bramek "ENC" to nie będzie problemu :wink:
2 osoby chyba mówią o 2 różnych metodach płatności :lol:

:oops: aż mi wstyd...
Alen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alen » 05.07.2009 22:43

Na tych normalnych gdzie zwykle są kolejki dłuższe lub mniejsze można płacić kartą lub gotówką na tych oznaczonych Express Cards trzeba mieć specjalne karty z czytnikiem. W Polsce tylko kilka banków daje taką kartę.

Czy rozchodzi się o kartę czipową np. debetową mBanku.
I jeszcze jedno piszecie że warto płacić kartą by nie stać w kilometrowych kolejkach.
Czy w takim razie np 4km przed bramkami są już 3 pasy ruchu, z których jeden ma napis Express Cards?[/b][/code]
kkk6969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkk6969 » 06.07.2009 07:29

Około 4 km przed bramkami są chyba po trzy - cztery pasy prosto do płatności tylko gotówką (u góry ogromne tablice z narysowanym bilonem kun i euro) i tam wjeżdżamy jeżeli chcemy płacić gotówką i stać w dużym korku lub trzymajcie się prawej strony tam znów 3 lub 4 pasy i napisy na górze only kart (wszystkie karty - nie gotówka) i tam płatność jak w sklepie kartą bez kolejek.
Tak około 30 km przed bramkami pokazuje się duży napis odnonie długości kolejek na bramkach. Jak już wjedziecie na dane pasy to nie możliwości ich zmiany - są one rozdzielone barierami.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.07.2009 07:33

Wcześniej w stronę Lucko był pas dla jadących do restauracji - przez parking można było ominąć korek i wbić się na ten pas dla płacących plastikiem.
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 06.07.2009 09:40

Polecam płatnośc kartą , bez kolejek szybko bez podpisów itd. Kurs rozliczeniowy z poczatku lipca 0.61 za kune z karty.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 06.07.2009 14:07

Tak właśnie wyglądają teraz te bramki więc dobrze radzę : jeżeli ma się z sobą kartę proszę zjechać na bramki na prawo (nie zaznaczono jeszcze na schemacie, że odległość między rodzajem bramek to jakieś 2-3 km). Ja wracałem 20 czerwca i stałem w korku na Cash Only (stacone z 30-40min) więc nie wyobrażam sobie co będzie się tam działo w sezonie - przepraszam : wiem co się będzie działo 8O :evil:

Właśnie w sobotę wróciłem i chciałem o tym napisać w osobnym wątku, ale dopiszę tutaj. My akurat mieliśmy odwrotną sytuację (tą lepszą), to znaczy mimo obaw czy będą działały terminale do kart itp. [zawsze co gotówka to gotówka] postanowiliśmy płacić kartami (dodam, że jadąc do Chorwacji mieliśmy gotówkę na autostradę - to jednak płaciliśmy kartami tak z ciekawości).
Wracając do meritum.... no więc nie mieliśmy gotówki i przed Zagrzebiem drogowsazy dla płacących kartami skierowały nas na prawo - droga się rozwidliła i... ukazał się (dla nas baaardzo) radosny widok. PO lewej wszystkie pasy zajęte na odcinku 2-3 kilometrów dla płacących gotówką, a my jedyni jechaliśmy jak uprzywilejowani do bramek na karty. Wszystkie bramki na karty otwarte - i tylko nasz jeden samochód. 1-2sekundy na zapłatę kartą i fruuuu polecieliśmy dalej.

POLECAM PŁATNOŚĆ KARTĄ za autostradę!
Alen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alen » 06.07.2009 21:50

na tych oznaczonych Express Cards trzeba mieć specjalne karty z czytnikiem.

Jakimi kartami płaciliście czipowymi na pin czy na podpis ?
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 06.07.2009 22:02

Alen napisał(a):
na tych oznaczonych Express Cards trzeba mieć specjalne karty z czytnikiem.

Jakimi kartami płaciliście czipowymi na pin czy na podpis ?

Zdaje się, że automat przyjmuje wszystkie... ja płaciłem kartą na PIN, ale jak wcześniej wspomniałem automat nie chce od nas żadnego PIN-u czy podpisu... stąd tak szybko przemyka się przez te bramki w Demerje :)
kkk6969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkk6969 » 06.07.2009 22:44

Zgadza się łyka wszystkie
pegaz600
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pegaz600 » 31.07.2009 17:20

Chciałbym zapytać jak przy płaceniu kartą jest rozróżniane czy mam podpiętą przyczepę kempingową?
mumu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mumu » 01.08.2009 20:25

pegaz600 napisał(a):Chciałbym zapytać jak przy płaceniu kartą jest rozróżniane czy mam podpiętą przyczepę kempingową?

I tu zagwozdka:))
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 01.08.2009 20:58

A co pisałem wcześniej ? Unikajcie bramek z napisem "ENC" te są tylko dla aut z zamontowanym radiowym czytnikiem opłat !!!! cała reszt bramek "Cards Only" dla płacących wszystkimi rodzajami kart jest dostępna !!! Opłata metodą "na trzy dziurki z guzikiem" opisaną kilkakrotnie powyżej .

Odnośnie przyczepy przy pobieraniu Biletu na wjeździe auto jest filmowane i komputer { z niewielką ludzką pomocą } na podstawie przesłanego obrazu i danych z czujników przed bramką decyduje o rodzaju wpuszczanego pojazdu i koduje dane na bilecie [ pasku magnetycznym ]
, a na wylocie ponowna kontrola telemetryczna i podsumowanie z opłatą .
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 02.08.2009 21:03

Mnie się wydaje że na bramkach "Cards Only" wszystkie pojazdy osobowe podciagane są do kat. III .
Byłem w Cro. w lipcu jechałem VW Caddy na wszystkich bramkach płaciłem kartą , na krótkich odcinkach(Macelj - Zagreb ) płaciłem 42 kuny III kategoria a powinno być wg.cennika 13 kuna kat.I. Długie odcinki ( Zagreb - Sestanowac )płaciłem 171 kuna wg. cennika kat. I
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kartą na bramkach W Cro - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone