Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kartą na bramkach W Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
savic
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) savic » 15.08.2019 21:07

Ale chyba w sobotę 10.08 w godzinach południowych coś się zmieniło - słuchając komunikatów HAK i spoglądając na kamerki na karcianych kolona zaczynała się już przed zjazdem czyli około kilometra do bramek :( , tylko że to i tak lepiej niż do gotoviny . Jadąc w sobotę , a zawsze wyjazd lub powrót tak mi wypada omijam Lučko szerokim łukiem .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2019 22:32

wikol napisał(a):Od wielu lat zastanawiam się jak to jest że w dobie kart płatniczych itd ludzie decydują się stać tyle czasu by zapłacić gotówką za bramki....czyżby ogarniał ich stres że karta nie zadziała ?

Hmmm... Moje doświadczenia w płaceniu kartą w Chorwacji są negatywne. W płatnościach bezgotówkowych są jakieś 10 lat wstecz za Polską. W marketach nie zawsze mają opcję płatności zbliżeniowej, nie mówiąc o takich wynalazkach jak Apple Pay. Ekspedientki machały moja kartą na różne sposoby po jakichś przedpotopowych czytnikach. W dwóch różnych Konzumach w Orebiciu nie udało mi się zapłacić kartą MasterCard (konto Przekorzystne w Pekao SA). Po prostu odrzucało transakcję, pomimo że w tych samych sklepach karta działała w innych dniach. Czyli kwestia kaprysu urządzeń/połączenia. Nie chciało mi się zwracać zakupów, więc raz zapłaciłem inną kartą (ale nie walutową, więc moja strata), a drugi raz gotówką. Jeśli to tak działa w innych miejscach w Chorwacji to ja się wcale nie dziwię, że ludzie wolą jechać na bramki gotówkowe. Dodam, że sam na autostradach płaciłem kartą, m.in. na bramkach w Lućko, aczkolwiek miałem poczucie niepokoju czy uda się zrealizować płatność.
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 19.08.2019 22:58

Ja tam jestem zadowolony z opłaty karta na bramkach w CRO. Nie wiem jak to robią ale nie trzeba wpisywać pinu, wytłumaczy to ktoś, ale nie domysły a fakty? Gdzie się da to place karta. Jeszcze gdybym znalazł jakiś tani zegarek z NFC i obsługa google pay to by mi wystarczyło chyba w całości.
stachmat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachmat » 29.08.2019 09:51

Tak samo jak na bramkach w Polsce jak dajesz kartę obsłudze. Żadnego pinu i nie chodzi o płatności zbliżeniowe.
tolek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 29.08.2019 15:53

sergiuszchojnacki napisał(a):
wikol napisał(a):Od wielu lat zastanawiam się jak to jest że w dobie kart płatniczych itd ludzie decydują się stać tyle czasu by zapłacić gotówką za bramki....czyżby ogarniał ich stres że karta nie zadziała ?

Hmmm... Moje doświadczenia w płaceniu kartą w Chorwacji są negatywne. W płatnościach bezgotówkowych są jakieś 10 lat wstecz za Polską. W marketach nie zawsze mają opcję płatności zbliżeniowej, nie mówiąc o takich wynalazkach jak Apple Pay. Ekspedientki machały moja kartą na różne sposoby po jakichś przedpotopowych czytnikach. W dwóch różnych Konzumach w Orebiciu nie udało mi się zapłacić kartą MasterCard (konto Przekorzystne w Pekao SA). Po prostu odrzucało transakcję, pomimo że w tych samych sklepach karta działała w innych dniach. Czyli kwestia kaprysu urządzeń/połączenia. Nie chciało mi się zwracać zakupów, więc raz zapłaciłem inną kartą (ale nie walutową, więc moja strata), a drugi raz gotówką. Jeśli to tak działa w innych miejscach w Chorwacji to ja się wcale nie dziwię, że ludzie wolą jechać na bramki gotówkowe. Dodam, że sam na autostradach płaciłem kartą, m.in. na bramkach w Lućko, aczkolwiek miałem poczucie niepokoju czy uda się zrealizować płatność.

Od wielu lat korzystam z kart tylko i wyłącznie debetowych. Visa zawsze i wszędzie w Chorwacji działała. Z MasterCard bywało różnie.
Nie narzekajcie na płatności BLIK czy zbliżeniowe. Polska jest ewenementem w tej dziedzinie.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 29.08.2019 17:12

tolek1 napisał(a):Nie narzekajcie na płatności BLIK czy zbliżeniowe. Polska jest ewenementem w tej dziedzinie.

BLIK działa tylko w Polsce bo to polski produkt i na razie ni wyszedł poza nasze granice. Co do płatności zbliżeniowych to w HR tam gdzie można było płacić kartą to zbliżeniowe płatności były obsługiwane.
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 29.08.2019 18:17

stachmat napisał(a):Tak samo jak na bramkach w Polsce jak dajesz kartę obsłudze. Żadnego pinu i nie chodzi o płatności zbliżeniowe.

Tylko jak oni obchodzą to że nie trzeba w wbijać pinu? Przecież niejednokrotnie zapłata wyższa niż 50 zł.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2019 19:04

toomas napisał(a):Co do płatności zbliżeniowych to w HR tam gdzie można było płacić kartą to zbliżeniowe płatności były obsługiwane.

Powiedzmy. Z reguły gdy płaciłem w sklepie to ekspedientka brała moją kartę do ręki (nie pamietam kiedy w Polsce dawałem kartę do ręki przy zakupach) i zaczynała przeciągać po jakichś czytnikach, coś wprowadzać na klawiaturze, itp. Ostatnio tego typu "czary mary" to widziałem w Polsce może z 10 lat temu :-). Najgorzej, że nie zawsze udało się zrealizować płatność.
garciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 02.09.2019 10:54

stachmat napisał(a):Tak samo jak na bramkach w Polsce jak dajesz kartę obsłudze. Żadnego pinu i nie chodzi o płatności zbliżeniowe.

Na polskich autostradach płacąc kartą również nie podajesz pinu , a jak to działa to nie mam pojęcia .
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.09.2019 13:11

sergiuszchojnacki napisał(a):

Widocznie miałeś pecha. Identyczna karta jak Twoja płaciłem wszędzie gdzie były płatności kartą, zawsze za pierwszy razem pięknie przechodziło. Czasami jak telefonem było płacone to za pierwszym razem był kłopot. W sumie płatności karta podczas wyjazdu było około 50 i skuteczność 100% :)

Za bramki od lat oczywiście karta na dedykowanych do tego bramkach. Ludzie nie wiedzą, nie czytają, no sam nie wiem. Najlepsze, że wielu z tych co stoi do gotówkowych i tak finalnie płaci kartą 8O

Człowiek sobie jedzie pasem NO CASH, patrzy za barierki na kilometrowe kolejki do kas gotówkowych, dojeżdża, staje jako 10-ty do bramki, płaci w kilka sekund i jedzie dalej :)
agulus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agulus » 02.09.2019 14:12

Revolut - pierwszy raz w tym roku korzystaliśmy i wszytko ok. Jechaliśmy tylko z euro na kwaterę a korony, forinty, euro, kuny karta plus bankomat bez żadnego problemu. Płacone było wszystko metro, autostrady, sklepy itp. Wszędzie przechodziła bez problemu. Czasami był pin czasami nie.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 02.07.2020 14:21

Czy to prawda że w tym roku Chorwaci nie obsługują polskich kart na bramkach, i płatności można realizować tylko w gotówce?
ctomek81
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ctomek81 » 02.07.2020 19:49

trajano napisał(a):Czy to prawda że w tym roku Chorwaci nie obsługują polskich kart na bramkach, i płatności można realizować tylko w gotówce?

W moim przypadku nie udało się zapłacić kartą PKO bp Visa ani moją ,ani żony. Na szczęście zadziałała z millenium też visa.
Damian_80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Damian_80 » 02.07.2020 20:03

Ja odkąd odwiedzam Chorwację, płacę kartą - Mam Alior wielowalutową (od ubiegłego roku), przedtem Alior karta w USD i EUR, a jeszcze wcześniej Alior w PLN - nie pamiętam sytuacji, żeby był problem. Oczywiście gotówka zawsze jakaś w portfelu w razie W.

Poobserwuję temat - piszcie (urlopowicze) - za kilkanaście dni mam wyjazd - warto wiedzieć więcej niż mniej:)
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 02.07.2020 20:05

Mnie pytali na autostradzie jaka mam karte. Mialem Mastercard i bylo dobrze
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kartą na bramkach W Cro - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone