Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kartą na bramkach W Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 25.06.2009 08:45

Potwierdzam procedurę płatności kartą na bramkach. Zero problemów, podjazd, wkładasz kartę, bzyk bzyk bzyk i za 3 sek masz ją z powrotem. Ewentualnie pan/pani na bramce weźmie kartę na chwilę i skasuje bez podawania pinu. Też no problem.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 25.06.2009 09:07

freyu napisał(a):Potwierdzam procedurę płatności kartą na bramkach. Zero problemów, podjazd, wkładasz kartę, bzyk bzyk bzyk i za 3 sek masz ją z powrotem. Ewentualnie pan/pani na bramce weźmie kartę na chwilę i skasuje bez podawania pinu. Też no problem.

No z tym bzyk,bzyk to różnie bywa , nam w ubiegłym roku wcięło kartę :cry: i trzeba było prosić panią z obsługi o wyjęcie, zrobił się mały koreczek :wink:
mostotom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mostotom » 25.06.2009 09:15

Ja opisywałem bramki na A2 czyli od strony granicy austryjackiej Macelj i z powrotem za Zagrzebiem czyli Zapresić.
Hepik przed Zagrzebiem ale na A1 czyli Lućko.
Te dwie autostrady mają innych zarządców i stąd inne bramki.
Karty akceptowane na bramkach autom. w linku na poprzedniej stronie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.06.2009 09:17

nero napisał(a):. Tam bramki do płacenia kartą znajdują się dużo przed normalnymi bramkami ( jakieś 2-3 km ) i trzeba zjechać na nie na prawo, a gdy przejedzie się ten zjazd niestety jest już za późno i pozostaje tylko uzbrojenie się w cierpliwość.

8O 8O ...... z moich doświadczeń, te bramki są w tym samym miejscu (czyli na bramkach) różnica taka, że wyświetla się znaczek karty. Z reguły są puste, bez kolejek.
Tak przynajmniej jest na granicy Austria - Włochy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2009 04:41

nero napisał(a):

a opisywałem sytuację która miała miejsce w drodze powrotnej na bramkach przed Zagrzebiem. Tam bramki do płacenia kartą znajdują się dużo przed normalnymi bramkami ( jakieś 2-3 km

woka:

te bramki są w tym samym miejscu (czyli na bramkach)
.Tak przynajmniej jest na granicy Austria - Włochy

Co ma piernik do wiatraka,jeśli piernik o wozie a wiatrak o kozie? :wink:

I ulotka -schemacik (made in Maciek 1969)
Obrazek[/quote]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.07.2009 05:54

O to, że powiększono ich ilość...
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 03.07.2009 07:58

A co to są za bramki ENC?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.07.2009 08:02

Elektroniczny system płatności.
ENC (Elektronička naplata cestarine) is an electronic toll collection system. As of August 2007, the transponder costs 122 kn and a 10% discount on tolls is available. The user must pre-pay at least 90 kn of toll at purchase. Additional money can be added to the toll account at any time. ENC is usually recommended only for at least 10 longer journeys across Croatia. In the tourist season, ENC can drastically shorten wait times on large toll plazas with dedicated ENC lanes (especially toll plaza Lučko in Zagreb). ENC has been criticized for incompatibility among highway concessioners and often malfunctions.
http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_toll_collection
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2009 08:06

Kevlar napisał(a):A co to są za bramki ENC?

www.hac.hr/pdf/HAC-ENC-brosura.pdf
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 03.07.2009 08:10

hepik napisał(a):nero napisał(a):

a opisywałem sytuację która miała miejsce w drodze powrotnej na bramkach przed Zagrzebiem. Tam bramki do płacenia kartą znajdują się dużo przed normalnymi bramkami ( jakieś 2-3 km

woka:

te bramki są w tym samym miejscu (czyli na bramkach)
.Tak przynajmniej jest na granicy Austria - Włochy

Co ma piernik do wiatraka,jeśli piernik o wozie a wiatrak o kozie? :wink:

I ulotka -schemacik (made in Maciek 1969)
Obrazek
[/quote]

Dzięki za ratunek :D :D :D
Teraz to już chyba każdy widzi co miałem na myśli :wink:
Tak właśnie wyglądają teraz te bramki więc dobrze radzę : jeżeli ma się z sobą kartę proszę zjechać na bramki na prawo (nie zaznaczono jeszcze na schemacie, że odległość między rodzajem bramek to jakieś 2-3 km). Ja wracałem 20 czerwca i stałem w korku na Cash Only (stacone z 30-40min) więc nie wyobrażam sobie co będzie się tam działo w sezonie - przepraszam : wiem co się będzie działo 8O :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2009 08:49

Kevlar napisał(a):A co to są za bramki ENC?

Staleksport ma wprowadzić taki sposób pobierania opłat na A-4 w przyszłym roku:

Zarządca autostrady nie wie jeszcze, jaki system kupi, ale bierze pod uwagę dwie możliwości. Jedno rozwiązanie polega na sprzedaży kierowcom specjalnych kart, które na bramkach będą przykładali do czytnika połączonego z komputerem pobierającym należność. Drugi system przewiduje sprzedaż kierowcom urządzeń wielkości telefonu komórkowego. Kiedy kierowca zbliży się do bramek, będzie musiał umieścić urządzenie za szybą, by wysłało sygnał do czytnika w bramce, który sprawdzi, czy kierowca opłacił przejazd i samoczynnie otworzy szlaban.
tylut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tylut » 03.07.2009 09:14

ja minąłem niestety te bramki gdzie płaci się kartą, ale na następnych gdzie podobno tylko gotówką-podjechałem do pierwszej z prawej i bez żadnego problemu Pani przyjęła mi kartę
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 03.07.2009 16:53

Dziękuję za wytłumaczenie odnośnie ENC bo co przejeżdżałem to się nad tym zastanawiałem. Za trzecim razem to już wstyd nie wiedzieć. :oops: :)
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 05.07.2009 17:25

Witajcie,
Właśnie jestem na sieci niezabezpieczonej w Mlini Zupa Dubrovaćka i chyba wiem co z tymi bramkami. Na tych normalnych gdzie zwykle są kolejki dłuższe lub mniejsze można płacić kartą lub gotówką na tych oznaczonych Express Cards trzeba mieć specjalne karty z czytnikiem. W Polsce tylko kilka banków daje taką kartę.
pozdro
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 05.07.2009 19:17

Sprawa bramek Lučko-Demerje wygląda w ten sposób, że na długo wcześniej są informacje nad szosą i na szosie o zjeździe na prawo dla płacących kartą ( Demerje) i dla chcących płacić gotówką (cash) by jechali dalej na wprost (Lučko). Za bramkami drogi te ponownie się schodzą i dojeżdżamy do obwodnicy Zagrzebia:)

Kiedy jechałem tam w środę faktycznie na wprost (cash) była kolejka, a bramki Demerje przekraczały pojazdy ,,na bieżąco" :)

Ciekawostka : bramki automatyczne Demerje NIE WOŁAJĄ PIN-u !!!
Procedura jest taka :
,,szparka" po lewo - wkładamy bilet
,,szparka" po prawo wkładamy kartę
Cała procedura trwa 2 sek. i automat wypluwa kartę jednocześnie podnosząc szlaban :)
Sprawność przejazdu naprawdę wysokich lotów... byłem pod wrażeniem :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kartą na bramkach W Cro - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone