Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kartą na bramkach W Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yabko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yabko » 29.06.2019 08:35

Płatności kartą na bramkach podejmowane są za pomocą paska magnetycznego (nie chipa, nie zbliżeniowo). Co ważne, jeszcze przy karcie Revolut warto wyłączyć lokalizację, ponieważ zdarzyło mi się na wlocie na Pag, że nie zgadzała się moja lokalizacja GPS z pozycją płatności i została odrzucona. W aplikacji Revolut wchodzimy Karty > Bezppieczeństwo > 'wyłączamy' Bezpieczeństwo oparte na lokalizacji.
de Zoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) de Zoo » 04.08.2019 10:33

Jakiś czas nie podróżowałem po Cro, czy różnica w oczekiwaniu na przejazd pomiędzy bramkami cash vs card nadal jest tak duża?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.08.2019 10:56

de Zoo napisał(a):Jakiś czas nie podróżowałem po Cro, czy różnica w oczekiwaniu na przejazd pomiędzy bramkami cash vs card nadal jest tak duża?

Przy dużym natężeniu ruchu korek do bramek "gotówkowych" sięga do zjazdu na bramki "karciane", czyli jest kilka kilometrów różnicy :wink:
de Zoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) de Zoo » 04.08.2019 11:14

dids76 napisał(a):
de Zoo napisał(a):Jakiś czas nie podróżowałem po Cro, czy różnica w oczekiwaniu na przejazd pomiędzy bramkami cash vs card nadal jest tak duża?

Przy dużym natężeniu ruchu korek do bramek "gotówkowych" sięga do zjazdu na bramki "karciane", czyli jest kilka kilometrów różnicy :wink:

Na to liczyłem :twisted: Dzięki za info!
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 04.08.2019 12:11

Od wielu lat zastanawiam się jak to jest że w dobie kart płatniczych itd ludzie decydują się stać tyle czasu by zapłacić gotówką za bramki....czyżby ogarniał ich stres że karta nie zadziała ?
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 04.08.2019 14:07

Cze!
...im dłużej się obawiają tym lepiej dla mnie (nas :wink: ) :wink: więc nie ma co przekonywać, ale widziałem też kierowców którzy wjeżdżali na autostradę pasem ENC trzymając telefon przy szybie...?
...wie ktoś coś na ten temat?
pozdro
fly
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 06.08.2019 23:27

fly napisał(a):Cze!
...im dłużej się obawiają tym lepiej dla mnie (nas :wink: ) :wink: więc nie ma co przekonywać, ale widziałem też kierowców którzy wjeżdżali na autostradę pasem ENC trzymając telefon przy szybie...?
...wie ktoś coś na ten temat?
pozdro
fly

Widziałem tylko Niemca, który nie chciał stać w korku ~5 samochodów na zjeździe Zadar I i zrezygnował ze stania za mną i pojechał na ENC, gdzie zapewne czujnikom pokazał kartę płatniczą, po chwili podjechał tam kolejny samochód i skończyło się na chorwackim pracowniku biegającym między budkami na zjeździe...
A odnośnie stojących do bramek gotówkowych-też kiedyś się cieszyłem, że ich tyle tam stoi chcąc wydać do końca chorwacką gotówkę ;)
Dedeusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dedeusz » 07.08.2019 06:43

Jeśli chodzi o płatność za autostrady to tylko kartą. Unikniemy długiego stania w kolejce. Jeśli nie posiadamy kun a złotówki lub inna walutę unikniemy niekorzystnego przewalutowania. W razie gdyby karta nie zadziałała jest tam osoba która weźmie od nas gotówkę. Także nic nie ryzykuje y a możemy tylko zyskać
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 07.08.2019 07:41

Za dwa lata w Cro mają wdrożyć program bez bramek. Przynajmniej taki mają plan
bupalus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bupalus » 07.08.2019 08:17

wikol napisał(a):Od wielu lat zastanawiam się jak to jest że w dobie kart płatniczych itd ludzie decydują się stać tyle czasu by zapłacić gotówką za bramki....czyżby ogarniał ich stres że karta nie zadziała ?

Zaobserwowałem inna ciekawostkę, trzy bramki otwarte, w jednej jeden samochód, w drugiej dwa,trzecia pusta. Przede mną jedzie Polak i Niemiec, ja trzeci. Żaden nie podjedzie do pustej bramki, i ja też mam wątpliwości. Podjechałem jednak podalem kartę wszystko w porządku. Boimy się być pierwszym, nie wiem psychologiem nie jestem
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 07.08.2019 16:58

Witajcie. W tym roku udało mi się przekonać moich znajomych /a byli już w HR osiem razy/ żeby zapłacili na bramkach kartą. Jakież było ich zdziwienie że to takie proste i szybkie i po dobrym kursie przeliczone.
Vella
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vella » 09.08.2019 12:04

wikol napisał(a):Od wielu lat zastanawiam się jak to jest że w dobie kart płatniczych itd ludzie decydują się stać tyle czasu by zapłacić gotówką za bramki....czyżby ogarniał ich stres że karta nie zadziała ?

ja mam zawsze stres, że kartę wciągnie i nie wypluje. W Polsce w ten sposób straciłam kartę, bankomat nie oddał, bank dezaktywował, musiałam wyrobić nową. Kilka lat wcześniej oddał, ale nie tego samego dnia, na szczęście miałam wtedy blisko do oddziału banku.
W Chorwacji wolę kartą płacić niż wypłacać z bankomatu. A jak z bankomatu to korzystam z opcji zbliżeniowej, nie wkładam do środka.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 14.08.2019 00:08

bupalus napisał(a):

Zaobserwowałem inna ciekawostkę, trzy bramki otwarte, w jednej jeden samochód, w drugiej dwa,trzecia pusta. Przede mną jedzie Polak i Niemiec, ja trzeci. Żaden nie podjedzie do pustej bramki, i ja też mam wątpliwości. Podjechałem jednak podalem kartę wszystko w porządku. Boimy się być pierwszym, nie wiem psychologiem nie jestem

Mieliśmy identyczną sytuację rok czy dwa lata temu. Jadąc przez Cvetlin wjechaliśmy na autostradę koło G. Macelj i co się okazało? Że aby pobrać bilet trzeba stać w długaśnym sznurku. Samochody stały w kolejce do 3-4 bramek a z prawej strony były wolne bramki-podjechałem, wziąłem bilet i w drogę :)
Kierowcy jakich nacji stali w korku? Nie wiem, nie zwracałem na to uwagi ;)
A odnośnie płacenia kartą-niemal zawsze, kiedy jest taka możliwość-karta :)
dez
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dez » 15.08.2019 14:41

Dzięki za info, przyda się, miałem wyłączone płatności za pomocą paska. Jutro jadę, to zapewne revolut się przyda :-)
james84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) james84 » 15.08.2019 19:08

Od dwóch lat płacę Revolutem na bramkach w Cro i zawsze jest bezproblemowo.
Z ciekawostek, w tym roku stojąc w kolejce do bramki na przejście obok podjechał Austriak i próbował użyć swojej karty. Niestety czytnik wypluwał ciągle jego kartę o odmawiał przyjęcia płatności. Za chwile pojawił się pracownik któremu kierowca próbował wcisnąć euro ale tamte stanowczo odmawiał i kazał mu się wycofać.
A że za nim stały już 3 samochodu zrobiło się trochę nerwowo.
Ostatecznie otwarli mu bramkę ręcznie i pozwolili przejechać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kartą na bramkach W Cro - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone