Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kartą na bramkach W Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olki » 24.06.2009 12:01

a powieccie jak wyglada oplata prowizji za takie oplaty - sklepy, bramki itp. ogolnie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.06.2009 12:14

olki napisał(a):a powieccie jak wyglada oplata prowizji za takie oplaty - sklepy, bramki itp. ogolnie.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=222 ... sc&start=0
mostotom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mostotom » 24.06.2009 12:23

W 2008 opłata na bramkach automatycznych wyniosła mnie troche mniej niż gdybym kupił euro lub kuny. Na bramkach w Zapresić i z powrotem w Macelj.
Do płacenia kartą na tych bramkach skłoniły mnie posty na tym forum o oszustwach w wydawaniu reszty w kunach :twisted: .
W pozostałych miejscach w Chorwacji płaciłem gotówka w kunach.
Lesiex
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lesiex » 24.06.2009 12:35

Czyli nie podjeżdżać na bramki ENC.
I wszystkie bramki są opisane gdzie można płacić karta tak?
avensis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) avensis » 24.06.2009 12:38

12 czerwca wracałem z Cro i płaciłem kartą. Podałem ja pani w okienku i po chwili oddała ja wraz z paragonem. Nic nie naciskałem a podjechałem do bramki gdzie płaci sie gotówką. Dodam tylko, że miałem drobne euro i nie chcieli mi przyjąc, gdyz podobno bilonu nie przyjmują. Reszte wydają w kunach, a wracając do domu nie były mi one do niczego potrzebne. Także płać karta i o nic sie nie martw.
mostotom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mostotom » 24.06.2009 13:01

Polecam stronę www.hac.hr tam wszystko o bramkach ENC (po chorwacku i angielsku).
Podjeżdzać pod bramki automatyczne (te z lewej - płacenie kartą w moim przypadku debetową) lub bramki z człowiekiem (płacenie kartą lub gotówką - środkowe), bramka ENC skrajna prawa dla samochodów z tymi nadajnikami ENC. Powyższe dotyczy bramek na A2. Na A1 z tego co pamietam nie ma bramek automatycznych, są tylko z operatorem i chyba ENC
mostotom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mostotom » 24.06.2009 13:56

http://www.azm.hr/?en/static/page/sustav dotyczy A2
Karty akceptowane na bramkach automatycznych.
Ostatnio edytowano 25.06.2009 09:25 przez mostotom, łącznie edytowano 1 raz
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 24.06.2009 14:03

avensis napisał(a):(...)Dodam tylko, że miałem drobne euro i nie chcieli mi przyjąc, gdyz podobno bilonu nie przyjmują.(...)
Nam w sierpniu 2008 roku bez problemu przyjmowali drobne euro.
Pewnie się pani/panu nie chciało liczyć, to powiedzieli, że nie przyjmują. ;)
avensis napisał(a):(...)Reszte wydają w kunach, a wracając do domu nie były mi one do niczego potrzebne.(...)

Na przyszły rok przecież sie przydadzą. ;) :D
Pozdrówki!
decklen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) decklen » 24.06.2009 14:16

Czy potwierdzacie że na całej trasie od granicy Węgierskiej jadąc do Makarskiej autostradami wszędzie na bramkach będzie można zapłacić kartą bankomatową Maestro lub Visa ELEKTRON ??
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 24.06.2009 14:43

decklen zdarzają się sytuacje że terminale nie działają i trzeba płacić gotówką. Taką sytuację miałem w zeszłym roku na bramkach w Zagrzebiu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.06.2009 14:56

Czynaprawde te 200 kun w portfelu Wam dziurę wypali?
W zeszlym roku ratowałem z opresji kobietę, która właśnie się z kartą zamotała...
W końcu wziąłem od niej złotówki i zapłaciłem za nią kunami. Kolejki akurat wtedy przed Zagrzebiem były tęgie...
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 24.06.2009 17:24

Piotrek_B napisał(a):Miraculus chyba nie pytała o płatność w kunach czy euro :-)
Nie róbcie off topa ;-)

Masz rację Pioterk. Trzy razy tak robiłem a teraz chcę inaczej. Chyba mozna, nie?
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 24.06.2009 17:36

A ja wracając 20 czerwca tego roku żałowałem, że nie zjechałem na bramki z płatnością kartą. Na bramkach gotówkowych przed Zagrzebiem ustawiły się takie kolejki, że stałem ( niby przed sezonem wyjazdowym ) w 4 km korku 8O . Radzę więc jeżeli ma się tylko kartę zjechać w tym miejscu na prawo żeby zaoszczędzić sobie czasu. Na kolejnej bramce płaciłem juz kartą kredyt. mBank - przeliczyło po 0,65zł.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2009 20:27

nero napisał(a): Radzę więc jeżeli ma się tylko kartę zjechać w tym miejscu na prawo żeby zaoszczędzić sobie czasu. .

mostotom napisał(a):Podjeżdzać pod bramki automatyczne (te z lewej - płacenie kartą w moim przypadku debetową) l

To zależy od kierunku jazdy czy najlepiej jednak środkiem? ;)
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 24.06.2009 20:42

hepik napisał(a):
nero napisał(a): Radzę więc jeżeli ma się tylko kartę zjechać w tym miejscu na prawo żeby zaoszczędzić sobie czasu. .

mostotom napisał(a):Podjeżdzać pod bramki automatyczne (te z lewej - płacenie kartą w moim przypadku debetową) l

To zależy od kierunku jazdy czy najlepiej jednak środkiem? ;)

Nie wiem które bramki miał na myśli kolega mostotom ale ja opisywałem sytuację która miała miejsce w drodze powrotnej na bramkach przed Zagrzebiem. Tam bramki do płacenia kartą znajdują się dużo przed normalnymi bramkami ( jakieś 2-3 km ) i trzeba zjechać na nie na prawo, a gdy przejedzie się ten zjazd niestety jest już za późno i pozostaje tylko uzbrojenie się w cierpliwość.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kartą na bramkach W Cro - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone