Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kartą na bramkach W Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 16.08.2010 15:28

Toranaga napisał(a):
jasio napisał(a):Może mu jakiś Ruski podie... terminal :lol:
Stary numer awaria terminala , systemu itp. i tylko gotówka :lol:

Kolego to nie sprawka "Ruskich" nie widziałem terminala w środku. Ponad to na budce brak było oznaczeń stosownych przy platnościach kartami.
Może kolega pochwali się kiedy ostatnio zapłacił zapłacił na bramce w Sv. Helena kartą.
Czy ktoś z koleżanek i kolegów może podzielić się swoimi obserwacjami?
Pozdrawiam

W Chorwacji, opłat za przejazd płaci się proporcjonalnie do długości odcinka i zgodnie z pojazdu. Stacje opłat za przejazd HAC może wypłacić gotówki, kart kredytowych - American Express, Diners, Master Card, Maestro, Visa, kontroli i subskrypcji usług.-tłumacz Google ze strony http://www.hac.hr./?task=ces
Tak jak pisałem to stary numer po prostu wola gotówkę i to Euro bo zarabiają na przeliczniku .
Konkretnie na tej bramce nie płaciłem ale wielokrotnie na innych i w większości przypadków kartą .
Ciekawe czy dostałeś paragon :?:
Toranaga
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toranaga » 16.08.2010 18:36

Kolego muszę Cię zmartwić dostałem paragon. Zapewne tragiczną dla Ciebie wiadomością będzie, że reszta była zgodna co do lipa.
Skoro jesteś teoretykiem to co zabierasz głos w sprawach praktycznych. Lubisz widzę nabijać sobie posty, czujesz się ważny i potrzebny? Wszyscy są durnie tylko Ty oświecony. Prosiłem o informacje innych którzy płacili w tym miejscu. Ja upierałem się przez 5 minut, że nie mam gotówki i nic nie pomogło. Przypominam, że na budce brak było oznaczeń dla kart. Na bramkach w innych miejscach nie miałem problemów, ale i na budkach były stosowne oznaczenia.
W teorii bąk nie powinien latać, a lata .
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 16.08.2010 19:06

Toranaga napisał(a):Kolego muszę Cię zmartwić dostałem paragon. Zapewne tragiczną dla Ciebie wiadomością będzie, że reszta była zgodna co do lipa.
Skoro jesteś teoretykiem to co zabierasz głos w sprawach praktycznych. Lubisz widzę nabijać sobie posty, czujesz się ważny i potrzebny? Wszyscy są durnie tylko Ty oświecony. Prosiłem o informacje innych którzy płacili w tym miejscu. Ja upierałem się przez 5 minut, że nie mam gotówki i nic nie pomogło. Przypominam, że na budce brak było oznaczeń dla kart. Na bramkach w innych miejscach nie miałem problemów, ale i na budkach były stosowne oznaczenia.
W teorii bąk nie powinien latać, a lata .

Oj widzę że samuraj się zdenerwował , podałem link gdzie jest napisane że na każdej bramce możesz płacić kartą.
Ale jak Cię zaprosili do budki i nie widziałeś terminala to może :?:
Teoretykiem nie jestem 5 razy byłem Cro.
I jeszcze jedno po co te osobiste wycieczki :)
Amen
tycik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tycik » 16.08.2010 20:03

zonatyfacet1 napisał(a):Wczoraj wracając ze Splitu na bramkach przed Zagrzebiem było mniej więcej tak:
- CASH - kolejka ok. 4 km (koleś z PL tak podjechał nie wiem czemu?)
- CARD - 6 pustych bramek + operacja ok. 10 sek. (my podjechaliśmy)

Ja miałem identycznie w sobotę, 14.8. Na zjeździe z A1 w Zagrzebiu do płatności gotówką megakolejka, a obok wolne pasy do płatności kartą. Zaraz wysłałem esa do znajomych z tyłu, żeby broń boże nie pchali się na lewe pasy 'cash payment'.
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 16.08.2010 20:16

Temat poruszany wiele razy - jak można szybciej płacąc kartą to po co czekać w kolejce. Wracałem 13.08 - i oczywiście zjechałem na prawo mijając kolejkę samochodów po lewej stronie czekających przed bramkami opłat - ale chyba sporo turystów z Polski nie wie lub boi się płacić w takim automatycznym systemie.
Ja ogólnie polecam i informuję wszystkich moim znajomych o takiej możliwości. Na innych bramkach też płacę kartą - chyba że mam jeszcze zbędne kuny.
serciu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) serciu » 16.08.2010 20:25

TTT napisał(a):Temat poruszany wiele razy - jak można szybciej płacąc kartą to po co czekać w kolejce. Wracałem 13.08 - i oczywiście zjechałem na prawo mijając kolejkę samochodów po lewej stronie czekających przed bramkami opłat - ale chyba sporo turystów z Polski nie wie lub boi się płacić w takim automatycznym systemie.
Ja ogólnie polecam i informuję wszystkich moim znajomych o takiej możliwości. Na innych bramkach też płacę kartą - chyba że mam jeszcze zbędne kuny.

ja dokładnie tak samo w ten sam dzień pewnie się mineliśmy :D
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 16.08.2010 20:32

Możliwe - ja Lućko mijałem o 11:50 - i już trzeci raz pod rząd tak płacę i wszystkim polecam - i trzeci raz się dziwię że ludzie stoją w korku nie wiem po co - potem dalej w kierunku Węgier - zjazd na Cakovec - Słowenia przez Lendavę - Redics - 86 przez Węgry - Bratysława - Zilina - Cieszyn i dalej do domu.
fiordek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiordek » 17.08.2010 21:55

Potwierdzam, ze najlepiej placic karta na bramkach .. placilem zwykłą najzwyklejszą Maestro z PKO S.A. i to bez zadnej kolejki .. zero korków.. omijac jak najbardziej bramki z platnoscia gotówka .. korki jak diabli .. a w w doslownie 7-10 sekund bilet wkladalem .. moment pozniej karte .. wypluwalo karte ... szlaban w gore i dalej w droge.. a korek był jakis 1,5 km .. sam sie dziwilem ze tak szybko to wszystko poszlo jak z platka..
pozdrawiam
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 18.08.2010 18:42

też potwierdzam że lepiej i wygodniej kartą choć w tym słynnym miejscu przed Zagrzebiem wpakowałem się w mega korek - na bramkach gotówkowych był na jakieś 3 km, pojechałem na bramki na karty i było owszem szybko, kilka minut, ale prawdziwy korek był dopiero potem - na łączeniu się zjazdowych pasów z bramek gotówkowych i bramek kartowych. Widząc co się dzieje spodziewałem się potwórki z rozrywki na chorwackim końcu autostrady i na granicy ze Słowenią (co potwierdzało chorwackie radio kierowców, informujące, że policja kieruje na objazdy z powodu wielokilometrowego korku), więc śmignąłem na przejście w Zavrc, co okazało się świetnym ruchem, bo granica tam była całkowicie pusta....
Co do meritum - płaciłem kartą na bramkach wielokrotnie, nigdy nie było problemów.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.08.2010 18:43

A wystarczyło pojechać dzień wcześniej/później, o czym się tylukrotnie pisało...
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 19.08.2010 19:35

FUX napisał(a):A wystarczyło pojechać dzień wcześniej/później, o czym się tylukrotnie pisało...

Nie, nie wystarczyło dzień później- robota czeka.
Tak, można było pojechać dzień wcześniej, to dzień mniej z i tak krótkich wakacji.
A czy to by wystarczyło? Do Chorwacji wjeżdżałem w poniedziałek i korki w Zagrzebiu były JESZCZE WIĘKSZE od sobotnich. Tez szukałem - z powodzeniem - objazdu. I co?

A można było jechać w sobotę i stać w korku jakieś może góra 40 minut, a potem uciec, znaleźć drogę na pustą granicę (dzięki faktowi posiadania oprócz GPS również starych poczciwych map i odrobiny zdrowego rozsądku).

To się fajnie pisze, nie jeździć w weekendy. Jak się da, to się nie jeździ.
goły
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) goły » 20.08.2010 11:27

Witam wszystkich serdecznie. Jutro po raz pierwszy ze znajomymi lecimy na Chorwację i proszę o pomoc Was szanownych forumowiczów o pomoc w jednej kwestii. Dzięki Wam postanowiłem że nasza wycieczka będzie na bramkach płacić kartami i tu moja prośba- jeśli ktoś może niech napisze ile musimy nabić PLN na takie karty żeby wystarczyło na autostrady jadąc na PAG , oczywiście wystarczy zwykła karta bankomatowa ? z góry dziękuje za pomoc w swoim i znajomych imieniu . :wink:
aga_manka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_manka » 20.08.2010 11:50

Moja rada : dobrze płacić kartą ale na wszelki wypadek mieć kuny w kieszeni , bo my trafiliśmy na awarię i musieliśmy zapłacić w Euro, z powrotem mieliśmy też podobną sytuację ale już bylismy przygotowani i mielismy odliczone kuny:)
goły
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) goły » 20.08.2010 12:15

Spokojnie , każdy z nas ma po 200 kun ale oprócz tego chcemy mieć pln na kartach żeby zapłacić na bramkach :) Dlatego ponawiam pytanie najlepiej do kogoś kto był na PAGu
aga_manka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_manka » 20.08.2010 12:18

goły napisał(a):Spokojnie , każdy z nas ma po 200 kun ale oprócz tego chcemy mieć pln na kartach żeby zapłacić na bramkach :) Dlatego ponawiam pytanie najlepiej do kogoś kto był na PAGu

My nie mieliśmy w ogóle kun :oops: :oops: , zamierzaliśmy je nabyć dopiero w Chorwacji
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kartą na bramkach W Cro - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone