Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kartą na bramkach W Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 29.05.2010 20:13

jacek1965 napisał(a):Zatem Twoje racje Jasiu są połowiczne
Pozdrawiam :)
Być może .
Pozdrawiam :D
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 30.05.2010 08:47

jacek1965 napisał(a):Korzystając z karty powiązanej z kontem osobistym dostaję sms-a z banku w ciągu 2-3 sekund po jej użyciu, dzieje się tak np na polskich bramkach autostradowych. Zatem Polacy na 100% autoryzują karte a nie tylko ściągają dane.
Jestem przekonany, że Chorwaci robią tak samo. gdyby tak nie było karty Bociana by zadziałały. W Chorwacji używam karty powiązanej z kontem w euro, sms-a nie dostaję więc nie będę ściemniał, że mam dowód na bramach chorwackich

Płacąc kartą na bramkach w Cro dostawałem smsa w momencie odebrania karty czyli w ciągu 3-5 sekund, z informacją o wykonanej operacji.
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 04.07.2010 07:28

nero napisał(a):
hepik napisał(a):nero napisał(a):

a opisywałem sytuację która miała miejsce w drodze powrotnej na bramkach przed Zagrzebiem. Tam bramki do płacenia kartą znajdują się dużo przed normalnymi bramkami ( jakieś 2-3 km

woka:

te bramki są w tym samym miejscu (czyli na bramkach)
.Tak przynajmniej jest na granicy Austria - Włochy

Co ma piernik do wiatraka,jeśli piernik o wozie a wiatrak o kozie? :wink:

I ulotka -schemacik (made in Maciek 1969)
Obrazek

Dzięki za ratunek :D :D :D
Teraz to już chyba każdy widzi co miałem na myśli :wink:
Tak właśnie wyglądają teraz te bramki więc dobrze radzę : jeżeli ma się z sobą kartę proszę zjechać na bramki na prawo (nie zaznaczono jeszcze na schemacie, że odległość między rodzajem bramek to jakieś 2-3 km). Ja wracałem 20 czerwca i stałem w korku na Cash Only (stacone z 30-40min) więc nie wyobrażam sobie co będzie się tam działo w sezonie - przepraszam : wiem co się będzie działo 8O :evil:[/quote]

Witam ! Chciałbym jeszcze wrocic do tematu i zapytac o te 2-3 km wczesniej (tylko karty) przed bramkami.Spoglądam z satelity goole maps i nie widze nigdzie tych bramek.Jak by mogl ktos mnie naprowadzic ! Pozdrawiam !!! 005 dni do wyjazdu !!!!!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.07.2010 07:54

Zjazd masz przy dzielnicy/ulicy Demerje z prawej strony. Tam się autostrada rozszerza, a bramki sa prawie przy tych platnych gotowką...

Ca. 2km
cretor23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cretor23 » 04.07.2010 10:12

Ok dzieki,wylukałem ten zjazd choc dziwnie to widac na google maps.To jest w drodze do domu,a czy w strone urlopu tez musze wypatrywac wczesniej zjazdu(ów) only cards? Bo temat pewnie dotyczy wszystkich bramek ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.07.2010 10:42

cretor23 napisał(a):Ok dzieki,wylukałem ten zjazd choc dziwnie to widac na google maps.To jest w drodze do domu,a czy w strone urlopu tez musze wypatrywac wczesniej zjazdu(ów) only cards? Bo temat pewnie dotyczy wszystkich bramek ?

W tamtą stronę stoją pracownicy z pękiem wydrukowanych biletów i wręczaja przez okno w biegu...
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 15.08.2010 14:05

mkmb napisał(a):Mam pytania odnośnie płacenia kartą na bramkach Only Cards.
Czy w przypadku nieczynnych terminali zamknięty jest dojazd do tych bramek, czy też płaci się na nich gotówką?
Co zrobić jeśli karta nie zostanie odczytana, a za mną będą stały samochody? Czy da się zapłacić wtedy gotówką, czy trzeba się wycofać?
Pozdr. Marek

Zaopatrz się w 2 lub 3 karty :idea:
Któraś na pewno zadziała...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.08.2010 14:16

RadamiaN napisał(a):
mkmb napisał(a):Mam pytania odnośnie płacenia kartą na bramkach Only Cards.
Czy w przypadku nieczynnych terminali zamknięty jest dojazd do tych bramek, czy też płaci się na nich gotówką?
Co zrobić jeśli karta nie zostanie odczytana, a za mną będą stały samochody? Czy da się zapłacić wtedy gotówką, czy trzeba się wycofać?
Pozdr. Marek

Zaopatrz się w 2 lub 3 karty :idea:
Któraś na pewno zadziała...

3 karty w Wiedniu mi nie zadziałały na parkingu podziemnym...
Toranaga
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toranaga » 15.08.2010 14:42

A, mnie w tym roku spotkała nie miła niespodzianka. Na bramkach w Sv. Helena, w drodze nad morze, odmówiono przyjęcia karty z powodu braku terminali. Dobrze, że wcześniej wyplacilem kuny. A w zeszłym roku udało się zapłacić.
Czy, ktoś wie czemu zrezygnowali z akceptacji kart?
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 15.08.2010 17:33

Toranaga napisał(a):A, mnie w tym roku spotkała nie miła niespodzianka. Na bramkach w Sv. Helena, w drodze nad morze, odmówiono przyjęcia karty z powodu braku terminali. Dobrze, że wcześniej wyplacilem kuny. A w zeszłym roku udało się zapłacić.
Czy, ktoś wie czemu zrezygnowali z akceptacji kart?
Może mu jakiś Ruski podie... terminal :lol:
Stary numer awaria terminala , systemu itp. i tylko gotówka :lol:
Ostatnio edytowano 16.08.2010 09:11 przez jasio, łącznie edytowano 1 raz
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 15.08.2010 18:35

Wczoraj wracając ze Splitu na bramkach przed Zagrzebiem było mniej więcej tak:
- CASH - kolejka ok. 4 km (koleś z PL tak podjechał nie wiem czemu?)
- CARD - 6 pustych bramek + operacja ok. 10 sek. (my podjechaliśmy)

Kiedy minęliśmy bramki i odbiliśmy na Budapest, to zatankowaliśmy na stacji, gdzie czekaliśmy z 20 min. w kolejce przed dystrybutorem, później zjedliśmy parę ciastek, wypili kawkę, ruszyliśmy na nocleg w Letenye. Kolega z PL podjechał pod ten sam hotel 20 min. po naszym przyjeździe. Suma sumarum stał ok. 1 h
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.08.2010 01:09

Witam.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć do jakiej kategorii zaliczyć zwykły samochód osobowy (sedan) według tabelki na tej stronie? Patrzę na nią już 20 raz i nic z tego nie rozumiem - chodzi o kategorię I i II oczywiście.

http://podroze.auto-swiat.pl/category/e ... chorwacja/

Mój samochód ma wysokość 1,50, więc według tych tabelek w ogóle nie ma za niego opłat? :D

A przy przedniej osi to ja mam tylko maskę, a nie dach, więc nie wiem jak to mierzą - rozumiem furgonetki, ale osobowe :?:
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 16.08.2010 05:53

Zerknij sobie tutaj :
cenydr2009.php
Według rysunku , to wysokość 1,30 jest wysokością mierzoną nad przednią osią. W tabelce jest wyraźnie napisane, że jest to wysokość maski silnika.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.08.2010 10:35

adames:

Dzięki, na podanej przez ciebie stronie jest wszystko ładnie wyjaśnione, z piktogramami włącznie. Z tej podanej przez mnie w życiu bym się nie domyślił że chodzi o maskę :)
Toranaga
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toranaga » 16.08.2010 14:51

jasio napisał(a):Może mu jakiś Ruski podie... terminal :lol:
Stary numer awaria terminala , systemu itp. i tylko gotówka :lol:

Kolego to nie sprawka "Ruskich" nie widziałem terminala w środku. Ponad to na budce brak było oznaczeń stosownych przy platnościach kartami.
Może kolega pochwali się kiedy ostatnio zapłacił zapłacił na bramce w Sv. Helena kartą.
Czy ktoś z koleżanek i kolegów może podzielić się swoimi obserwacjami?
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kartą na bramkach W Cro - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone