Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kartą na bramkach W Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 28.05.2010 16:07

W ubiegłym roku zgodnie z radami znalezionymi na tym wspaniałym forum również postanowiłem płacić kartą na bramkach. Na pierwszej bramce na którą podjechałem nie było pasa ONLY CARDS, podałem Panu w okienku kartę VISA i usłyszałem tekst "No Visa", więc dałem kartę Maestro, z którą nie było porblemu. Nie wiem dlaczego, tak było. Prawdopodobnie terminal nie obsługiwał kart VISA. Później płaciłem tą kartą na bezobsługowych bramkach i nie było problemów.
W tym roku również będę płacił kartą na bramkach.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.05.2010 17:17

Z Maestro kasa schodzi od razu...
jacek1965
Odkrywca
zupełnie na poważnie

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1965 » 28.05.2010 19:37

Myślę, że sytuacja w której wiele kart jest odrzucanych przez bramkę była możliwa tylko dlatego, że Bocian korzystał z kart jednego banku. Awaria Visy lub Maestro zablokowałaby tylko ten jeden typ kart. Musiał mieć jakąś awarię systemową PKO S.A. Warto mieć jakieś namiary na swój bank aby zweryfikować taki problem bo myślę, że bramka to najmniejszy problem. Gorzej by było gdyby karty nie działały dłużej podczas pobytu w Cro. Co do rożnego typu awarii na bramkach moim zdaniem nie ma co demonizować. Jeśli stoicie na bramce z powodu awarii niezależnej od Was to głównie problem mają Chorwaci bo zmniejsza się płynność ruchu. Pomogą. Nie tylko dlatego, że generalnie są mili ale również dlatego, że zależy im na dobrej opinii turystów. Jakąś gotówkę trzeba mieć kuny lub euro na wszelki wypadek i jakoś pójdzie :)
Pozdrawiam Wszystkich
Jacek
marytka
Croentuzjasta
Re: zupełnie na poważnie

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 28.05.2010 20:08

jacek1965 napisał(a):Myślę, że sytuacja w której wiele kart jest odrzucanych przez bramkę była możliwa tylko dlatego, że Bocian korzystał z kart jednego banku. Awaria Visy lub Maestro zablokowałaby tylko ten jeden typ kart. Musiał mieć jakąś awarię systemową PKO S.A. Warto mieć jakieś namiary na swój bank aby zweryfikować taki problem bo myślę, że bramka to najmniejszy problem. Gorzej by było gdyby karty nie działały dłużej podczas pobytu w Cro. Co do rożnego typu awarii na bramkach moim zdaniem nie ma co demonizować. Jeśli stoicie na bramce z powodu awarii niezależnej od Was to głównie problem mają Chorwaci bo zmniejsza się płynność ruchu. Pomogą. Nie tylko dlatego, że generalnie są mili ale również dlatego, że zależy im na dobrej opinii turystów. Jakąś gotówkę trzeba mieć kuny lub euro na wszelki wypadek i jakoś pójdzie :)
Pozdrawiam Wszystkich
Jacek

tez tak sadzę.
ja mam tylko jedną kartę własnie visa wydana przez pko sa i zamierzam własnie nią płacić w tym roku na bramkach.

jeżeli coś pójdzie nie tak, / awaria systemu lub inne demony/,to chyba mnie nie powieszą?: :?: :?: tylko pomogą rozwiązać problem-przynajmiej taka mam nadzieję

:wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.05.2010 21:00

Bocian korzystał z kart jednego banku.

Dokładnie tak, mieliśmy pisać reklamacje ale potem jak zwykle... :)
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 28.05.2010 21:19

Bocian napisał(a):
Bocian korzystał z kart jednego banku.

Dokładnie tak, mieliśmy pisać reklamacje ale potem jak zwykle... :)

Chyba w tym przypadku nie jest wina banku tylko systemu na bramkach.
Czytnik na bramkach tylko skanuje dane z karty i nie żąda potwierdzenia z banku który wydał kartę bo gdyby czekał na potwierdzenie z banku to cała operacja by trwała o wiele dłużej niż trwa .
Karta wchodzi wychodzi szlaban do góry :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2010 21:25

jasio napisał(a):Czytnik na bramkach tylko skanuje dane z karty i nie żąda potwierdzenia z banku który wydał kartę bo gdyby czekał na potwierdzenie z banku to cała operacja by trwała o wiele dłużej niż trwa .

Ciekawa teoria z tym, że nie żąda potwierdzenia banku :lol:
A jakim cudem system przyjmie Ci zapłatę bez autoryzacji ? :wink:
Łączą się z bankiem szybciej niż Ci się to wydaje - nikt Ci nie da kasy na ładne oczy :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.05.2010 21:46

Piotrek_B napisał(a):
jasio napisał(a):Czytnik na bramkach tylko skanuje dane z karty i nie żąda potwierdzenia z banku który wydał kartę bo gdyby czekał na potwierdzenie z banku to cała operacja by trwała o wiele dłużej niż trwa .

Łączą się z bankiem szybciej niż Ci się to wydaje - nikt Ci nie da kasy na ładne oczy :lol:

Nie wiem, jak autoryzują. Ale kredytówki z chipem nie potwierdza sie żadnym pinem. Bramka otwarta - nazajutrz na rachunku kwota za przejazd zablokowana.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.05.2010 21:56

Na stronce o autostradach czytałem kiedyś , że maja system potwierdzający droga radiową. Tak zwana, kwestia sekund :)
kemotik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemotik » 28.05.2010 22:09

Tak, to prawda. Na bramce nie ma potwierdzenia pinem czy podpisem.
To chyba wynika z umów z operatorami kart w celu zwiększenia płynności ruchu na bramkach.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 29.05.2010 16:01

Piotrek_B napisał(a):

Chyba wszystkie płatności kartą w internecie sa bez autoryzacji.
Cytat z tematu o kartach płatniczych.
" Karta wypukła pozwala na wykonanie każdego rodzaju transakcji, więc jest bardziej niezawodna i uniwersalna, z drugiej jednak strony - jest teoretycznie mniej bezpieczna, np. dlatego, że domyślnie ma odblokowane transakcje zdalne bez autoryzacji. Jednak karty wypukłe mają zwykle dodatkowe ubezpieczenia, które to ryzyko niwelują. "
:) :) :)
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 29.05.2010 16:42

Piotrek_B napisał(a): A jakim cudem system przyjmie Ci zapłatę bez autoryzacji ? :wink: :lol:
Kolejny cytat i strona .

W praktyce okazuje się, że autoryzowanie każdej transakcji może być uciążliwe (przeciążanie linii, koszty dla mniejszych placówek). Ustalono więc, że transakcje dokonywane do pewnej kwoty nie muszą być autoryzowane. Kwota ta (nazywana Floor Limit) ustalana jest indywidualnie w zależności od rodzaju karty, organizacji płatniczej która ją wydała oraz samego punktu handlowo-usługowego - jego dotychczasowej współpracy w zakresie obsługi kart, oferowanego towaru itp.
http://www.e-c.zie.pg.gda.pl/artyk/karty.html
Szukać dalej czy wystarczy :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2010 17:38

jasio napisał(a):Szukać dalej czy wystarczy :D :D :D

Jeżeli Ci to w czymś pomoże to szukaj dalej :lol:
Ja nie mam z tym problemu bo wiem co mam w porfelu i z czym to się je :wink:
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 29.05.2010 17:48

Piotrek_B napisał(a):
jasio napisał(a):Szukać dalej czy wystarczy :D :D :D

Jeżeli Ci to w czymś pomoże to szukaj dalej :lol:
Ja nie mam z tym problemu bo wiem co mam w porfelu i z czym to się je :wink:
Odpowiedz godna admina :cry:
Przepraszam że nie miałeś racji :D
jacek1965
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek1965 » 29.05.2010 20:03

Fakt, że do pewnej wysokości odstępuje się czasami od autoryzacji karty dotyczy kart kredytowych (wypukłych). Karty debetowe z zasady są autoryzowane zawsze.
Usługodawca może wymusić autoryzację nawet wówczas gdy karta kredytowa posiada informacje, ze do pewnej kwoty bank-wystawca nie wymaga autoryzacji karty kredytowej ( taka sytuacja dotyczy najczęściej kart o wysokim limicie). Niezależnie od wszystkiego nawet przy tych sytuacjach terminal według pewnego algorytmu losuje karty kredytowe do autoryzacji wybiórczo.
Korzystając z karty powiązanej z kontem osobistym dostaję sms-a z banku w ciągu 2-3 sekund po jej użyciu, dzieje się tak np na polskich bramkach autostradowych. Zatem Polacy na 100% autoryzują karte a nie tylko ściągają dane.
Jestem przekonany, że Chorwaci robią tak samo. gdyby tak nie było karty Bociana by zadziałały. W Chorwacji używam karty powiązanej z kontem w euro, sms-a nie dostaję więc nie będę ściemniał, że mam dowód na bramach chorwackich
Zatem Twoje racje Jasiu są połowiczne
Pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kartą na bramkach W Cro - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone