Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kartą na bramkach W Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: czy na bramkach chorwackiej autostrady można płacić kart

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.09.2008 10:41

aga79 napisał(a):Czy orientujecie się czy na bramkach w Chorwacji mozna płacic kartą? Chodzi mi przede wszystkim o bramki w Zagrzebiu i Zadarze.

Na wszystkich bramkach można płacić kartą :!: :!: :!: :lol:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 09.09.2008 11:08

Nie pamietam jaki byl znaczek informujacy o tej formie platnosc, ale w tej budce nikt nie siedzi i nie ma kolejek aut ;).
Robeq
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robeq » 09.09.2008 12:02

Blums napisał(a):Bramki typowo do płatności kartą nie widziałem :cry: Jakie ma oznaczenie? Może jakaś fotka :)

Oznaczenie takich bramek jest tu:
http://www.azm.hr/?en/static/page/sustav

Nie na wszystkich platnych zjazdach sa tego typu bramki. Karta, jak juz pisano, mozna tez placic na bramkach "gotowkowych", tylko wtedy obsluga bierze karte w lapki do swojej budki.
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 09.09.2008 12:14

Robeq napisał(a):
Blums napisał(a):Bramki typowo do płatności kartą nie widziałem :cry: Jakie ma oznaczenie? Może jakaś fotka :)

Oznaczenie takich bramek jest tu:
http://www.azm.hr/?en/static/page/sustav

Nie na wszystkich platnych zjazdach sa tego typu bramki. Karta, jak juz pisano, mozna tez placic na bramkach "gotowkowych", tylko wtedy obsluga bierze karte w lapki do swojej budki.

Dzięki przyda się na sezon 2009 :D trzeba się rozglądać. Obsługa bierze kartę albo powie, że ma problem z terminalem , miałem taki przypadek, chciał euro na bramce - nie puszczę i stoję dalej - jakieś 5 minut i o dziwo terminal zaczął działać. Pierwsza bramka poboru opłat od strony Węgier.
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 12.09.2008 22:59

Na wszystkich bramkach płaciłem kartą i nie było problemu. Trzeba do sprawy podejść spokojnie, patrzaeć jaka kwota jest na wyświetlaczach i sprawdzić co jest na paragonie. Jeśli obsługa widzi że wszysko kontrolujesz i sprawdzasz to nie będzie próbowała cię naciąć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2008 11:12

1 września -Varażdin-Święta Helena

Podjeżdżam pod bramkę,daję kwit ,wyświetla się 23 kun,podaje kartę a pan w budce,że terminal nie działa.Pytam sie czy w bezobsługowej bramce też nie działa,pan pokazuje w druga stronę i twierdzi ,że wszystkie nie działają...przed oczami staja mi posty z tego i innych for...przypominam sobie rysopis zamieszczony na cro.pl oszusta bramkowego czy to aby to nie ten sławny...kłamie z tą awarią a za chwilę oszuka ...nie wie na co się chłop naraża...ja przecież wiem,że wszyscy kradną...już sobie układam wiązankę odpowiednią jaką poślę ,sięgając równocześnie do kieszeni po banknot 50 kunowy...do większej awantury jestem przygotowany,gotowy i zwarty...
Pan w budce wydaje 27 kun i przeprasza za niedogodność z kartą,"sretan put" prawi a ja zapominam języka w gębie i nawet o "hvala" zapominam...
Nie tak miało być ... :lol: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2008 11:28

1 września Lucko-Blato na Cetini

Pierwotnie miałem zamiar do końca pomknąć i w Sestanovcu zjechać w stronę Omisza ale mi się nudzi autostrada i wybieram odrobinę adrealinki na ostatnie 18 km serpentyną w dół ku morzu :wink:
Blato to tylko trzy bramki,jedna bezobsługowa,puściutko ,nikogo przed bramkami ,nikogo w budce.Kieruję się do tej elektronicznej,kun mam 27 w kieszeni,potrzeba ich 168...tutaj kartą juz muszę,innej opcji nie ma...
Z boku wypada pan budkowy ,leci pędem na swoje opuszczone stanowisko pracy i macha,że do niego,do niego...
Od razu mówię,mając w pamięci kłopot z św .Heleny,że płace kartą a on na to ,że "ne ma problema"
No i nie było...nie tak miało... być :lol: :wink:
gigula
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigula » 18.09.2008 21:38

My za autostrady płaciliśmy tylko kartą.
Na odcinku Trakoscan-Zapresic na bramce automatycznej (oznaczonej do płatności wyłącznie kartą), na odcinkach Karlovac-Lucko, G. Ploca - Posedarje w kasie zwkłej (we wszystkich była teoretycznie możliwość płatności kartą).
miraculus
Croentuzjasta
Kartą na bramkach W Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 24.06.2009 03:43

Witam,
Zamierzam płacić kartą na bramkach w Cro. Czy ktoś mógłby mi ulatwić sprawę i opisać procedurę wciskania klawiszy, bo gdzieś czytałem, że pierwszy raz to trochę zabiera czasu.
Dzięki za pomoc.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.06.2009 06:02

Kup sobie na granicy chorwackiej 200kun i płać gotówką... :roll:
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 24.06.2009 06:12

A ja zawsze płacę w Euro i też tragedii nie ma :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2009 06:17

Miraculus chyba nie pytała o płatność w kunach czy euro :-)
Nie róbcie off topa ;-)
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 24.06.2009 06:41

U mnie procedura płatności kartą w Chorwacji - w poprzednie wakacje i wcześniej - wyglądała tak:

1. podjeżdżasz
2. podajesz kartę
3. operator przesuwa kartą przez czytnik, po czym oddaje ją wraz z paragonem
4. podnosi się szlaban i... w drogę :)

żadnych pinów, podpisów, przycisków itp.
wilga
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wilga » 24.06.2009 06:43

Po tym jak kiedyś wjechałam w bramkę bezobsługową oznaczoną ENC oraz znaczkami VISA oraz MC i musiałam się wycofywać (a bylo zielone światło), również chetnie dowiedziałabym się, jak się płaci kartami na bramkach. W w szczegolności:
Jak jest z akceptacją kart? Czy wszystkie są akceptowane tak, jak w sklepie? Czy terminale są na PIN czy tylko na podpis? Czy można płacić kartami zbliżeniowymi, takimi jak Maestro Paypass czy VISA payWave?
mostotom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mostotom » 24.06.2009 10:01

Na autostradzie A2 Macelj - Zagrzeb ja płaciłem zwykłą kartą bankomatową Maestro banku PEKAO S.A.. Bramki automatyczne po lewej stronie oznaczone chyba jak pamietam "only cards".
1) Podjeżdzasz do bramki autom. wkładasz bilet otrzymany na bramce wjazdowej
2) Wkładzasz swoją kartę
3) Wychodzi twoja karta
4) Odjeżdzasz
Bez żadnych pinów czy podpisów, cała operacja 3 s.
Na autostradzie A1 Zagrzeb - Split z uwagi na innego operatora są bramki przy zjazdach z "człowiekiem" u którego płaci się gotówką lub kartą i bramki dla samochodów wyposażonych w nadajniki (bramki oznaczone ENC". Ja płaciłem gotówką - w moim przypadku przy zjeździe na Szybenik.
Tak było w 2008r.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kartą na bramkach W Cro - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone