Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karta maestro visa itd. czy to konieczność?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chmielu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chmielu » 30.07.2006 22:21

Witam mam tylko karte zwykłą bankomatową i musiałbym specjalnie tylko na ten wyjazd kombinować karte Maestro itd. gdyż nie bede później jej uzywał czy obejde sie bez tych kart czy raczej bedzie ciezko? czy wtedy mogą być problemy na stacjach paliw z płaceniem Euro ? prosze o odpowiedzi - pozdrawiam
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 31.07.2006 08:14

Z tego, co się orientuję, to przede wszystkim karta Maestro, tak jak i Visa Electron są kartami bankomatowymi. Nie wiem w czym jest problem, moge się domyślać, że z ewentualnymi kosztami dodatkowymi? Otóż obsługa tych kart nie wiąże się z dodatkowymi kosztami. To tak, jakbyś miał w portfelu pieniądze! Sama wygoda! Jedyne, za co możesz zapłacić prowizję, to wypłata pieniędzy z bankomatu. Płacąc na stacji benzynowej, w sklepie czy restauracji, Twój bank przeliczy transakcję wg kursu z danego dnia i pobierze odpowiednio tyle złotówek z Twojego konta.
Oczywiście możesz na stacji benzynowej, czy restauracji płacić Euro, ale to właśnie tam najwęcej stracisz na "przeliczniku kursu".
viverka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) viverka » 31.07.2006 09:43

Ja mam właśnie kartę Maestro, która jest tylko kartą bankomatową - spotkałam się z opiniami że mogą pojawić się problemy z płaceniem przy jej użyciu - ale czy to prawda?? (sama chciałabym wiedzieć przed wyjazdem, żeby nie spotkała mnie niemiła niespodzianka).
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 31.07.2006 11:01

Gwoli ścisłości, karta Maestro, jak i Visa Electron, są kartami płatniczymi, które obsługuje praktycznie 100% bankomatów na całym świecie. Jadę do Chorwacji 5 raz i jak dotąd nigdy nie miałem problemu z płaceniem nią czy to w sklepie, czy na stacji benzynowej, czy w knajpie...
viverka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) viverka » 31.07.2006 11:10

moondek napisał(a):Gwoli ścisłości, karta Maestro, jak i Visa Electron, są kartami płatniczymi, które obsługuje praktycznie 100% bankomatów na całym świecie. Jadę do Chorwacji 5 raz i jak dotąd nigdy nie miałem problemu z płaceniem nią czy to w sklepie, czy na stacji benzynowej, czy w knajpie...

I taka "ścisłość" :wink: mnie przekonuje - dzięki moondek :)
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 31.07.2006 11:17

I otóż to, nie ma czegoś takiego jak karta bankomatowa.

Maestro, Cirrus, czy Visa Elektron (karty płaskie) to karty
[/b]płatnicze.

Opis i zasady działania większości kart (akurat na przykładzie PKO SA, ale we wszystkich praktycznie bankach jest tak samo) poniżej :

http://www.pekao.com.pl/indywidualni4.x ... 6559-33131
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 31.07.2006 11:58

moondek napisał(a):Otóż obsługa tych kart nie wiąże się z dodatkowymi kosztami. To tak, jakbyś miał w portfelu pieniądze! Sama wygoda! Jedyne, za co możesz zapłacić prowizję, to wypłata pieniędzy z bankomatu.

A także przy płaceniu taką kartą. Też zawsze byłem pewien, że całą prowizję przy płatności ponosi sprzedawca. Jednak w tym roku coraz częściej zauważam, że banki wprowadzają prowizję przy płatności kartą za przewalutowanie. Tak jest w mBanku (chyba 3%), oraz w Banku Śląskim (dotyczy karta VISA Elektron - bodajże 2,8%, Maestro- nie).

Tak więc kolejny pewnik obalony - czasami ponosimy koszty płacenia kartą za granicą.
leoncjo1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoncjo1 » 31.07.2006 12:27

lepiej gotówka to zawsze pewniej i taniej :lol:
Grzesiek B.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzesiek B. » 31.07.2006 12:46

Wszędzie, gdzie tylko mogłem - zawsze starałem się płacić Elektronem. Nie było z tym nigdzie problemów - ani na stacjach paliw, ani w lokalach... Tak samo było z kartą Maestro moich znajomych...
Jednakże zmuszony byłem dwukrotnie do płacenia kartą Visa Classic - raz w Bośni tankując (Neum - na trasie do Dubrovnika), drugi raz chcąc zapłacić za przejazd tunelem Ucka (po okazaniu Elektrona kiwali głowami, że albo Classic albo gotówka).

Biorąc jednakże pod uwagę wysokość opłaty za wydanie karty - lepiej wziąść ze sobą awaryjną walutę typu 100E i zapomnieć o tym problemie :)
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 31.07.2006 13:11

Mariusz_M napisał(a):
moondek napisał(a):Otóż obsługa tych kart nie wiąże się z dodatkowymi kosztami. To tak, jakbyś miał w portfelu pieniądze! Sama wygoda! Jedyne, za co możesz zapłacić prowizję, to wypłata pieniędzy z bankomatu.

A także przy płaceniu taką kartą. Też zawsze byłem pewien, że całą prowizję przy płatności ponosi sprzedawca. Jednak w tym roku coraz częściej zauważam, że banki wprowadzają prowizję przy płatności kartą za przewalutowanie. Tak jest w mBanku (chyba 3%), oraz w Banku Śląskim (dotyczy karta VISA Elektron - bodajże 2,8%, Maestro- nie).

Tak więc kolejny pewnik obalony - czasami ponosimy koszty płacenia kartą za granicą.

Ok, wszystko się zgadza, ale przypominam, że wątek dotyczył przede wszystkim tego, czy przypadkiem Euro nie jest lepsze od kart płatniczych, więc wydaje mi się, że nawet, jeżeli ponosimy przy karcie płatniczej koszt "opłaty manipulacyjnej" w wysokości 3%, to w przypadku zapłaty ok 100,-Kn, tracimy na tym 3,-Kn, podczas gdy płacąc Euro zostaniemy pozbawieni znacznie większej kwoty tytułem prowizji... :)
robert_wr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_wr » 31.07.2006 18:26

może tylko dodam, że warto mieć karty dwóch banków. zdarzało mi się, że ze względu na jakieś problemy z autoryzacją musiałem płacić drugą, zapasową kartą (obie visa electron)
pozdr.
R
chmielu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chmielu » 31.07.2006 20:57

mam karte banku bph jest ikonka maestro na niej ! wystarczy mi to ?nie bedzie problemów z płaceniem - pozdr i dzieki
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 31.07.2006 21:43

chmielu napisał(a):mam karte banku bph jest ikonka maestro na niej ! wystarczy mi to ?nie bedzie problemów z płaceniem - pozdr i dzieki

No, skoro "jest ikonka", to nie będzie problemów z płaceniem ;)

Hmm, a gdyby tak trochę inwencji twórczej ? ;) I zajrzeć na stronę własnego banku
http://www.bph.pl/pl/klienci_indywidual ... _platnicze
stick
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stick » 31.07.2006 23:44

chmielu napisał(a):mam karte banku bph jest ikonka maestro na niej ! wystarczy mi to ?nie bedzie problemów z płaceniem - pozdr i dzieki

Problemów nie będzie. W przypadku karty maestro na terenie Europy jest taniej. Ponosisz bowiem koszty przewalutowania. W systemie Maestro Twoje wydatki w kunach zostaną przeliczone na Euro i z Euro na złotówki. Bank zarabia na różnicy kursów. W przypadku systemu Visa Twoje wydatki w kunach zostaną przeliczone na dolary, następnie z dolarów na Euro, no i z Euro na złotówki. W tym przypadku dochodzi do dwukrotnego przeliczenia kursu i to nieznacznie podnosi koszty obsługi.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 01.08.2006 05:50

Karta jet dobra na wszystko, ale...
w tym roku 2 razy
1. bankomat w Labinie nie wypłacił mi kasy ( z karty Maestro ) podał że wystąpił błąd w komunikacji z bankiem; Visa poszła bez problemów
2. drugi raz tego samego dnia w sieci PLODINE ( też Labin )

reszta sklepów, biuro ( w Rabac ) bez żadnych problemów
Do tego kurs kuny był super ( w zaokrągleniu do góry 0,55 ), i jeszcze złotówka stała wysoko 1.74 skup

Słowenia - płatność za paliwo Euro ok.3.9

co zabrać
Karta, złotówki, trochę euro i do Cro
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone