napisał(a) Lider16 » 01.08.2006 09:13
stick napisał(a):chmielu napisał(a):mam karte banku bph jest ikonka maestro na niej ! wystarczy mi to ?nie bedzie problemów z płaceniem - pozdr i dzieki
Problemów nie będzie. W przypadku karty maestro na terenie Europy jest taniej. Ponosisz bowiem koszty przewalutowania. W systemie Maestro Twoje wydatki w kunach zostaną przeliczone na Euro i z Euro na złotówki. Bank zarabia na różnicy kursów. W przypadku systemu Visa Twoje wydatki w kunach zostaną przeliczone na dolary, następnie z dolarów na Euro, no i z Euro na złotówki. W tym przypadku dochodzi do dwukrotnego przeliczenia kursu i to nieznacznie podnosi koszty obsługi.
Nieprawda, albo nieścisłość
Mastercard/Maestro jest przeliczane przez Euro zawsze, a Visa/Visa Electron jest przeliczana przez USD lub przez Euro w zależności od umowy banku z Visa. Np. Multibank czy Mbank przeliczają transakcje zagraniczne kartami Visa przez Euro. Z kolei Citibank - przez $. Najlepiej sprawdzić na stronie swojego banku.
Nie jestem pewien czy to dajej funkcjonuje, ale kiedyś PKO BP przeliczał zagraniczne karciane transakcje walutowe bezpośrednio z waluty na złotówki z pominięciem Euro/USD. Na pewno dotyczyło to koron czeskich, forintów, koron szwedzkich/norweskich/duńskich, funtów. Nie wiem czy w tym zestawie były kuny.