Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karta maestro visa itd. czy to konieczność?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Grzesiek B.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzesiek B. » 01.08.2006 06:29

stick napisał(a):
chmielu napisał(a):(...)dochodzi do dwukrotnego przeliczenia kursu i to nieznacznie podnosi koszty obsługi.

i tak się do 5x bardziej opłaca niż płacenie złotówkami czy "ojro" ;)
Raz mnie Pani w sklepie próbowała policzy po swoim zaokrąglonym kursie - aż się włosy zjeżyły na głowie...
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 01.08.2006 09:13

stick napisał(a):
chmielu napisał(a):mam karte banku bph jest ikonka maestro na niej ! wystarczy mi to ?nie bedzie problemów z płaceniem - pozdr i dzieki

Problemów nie będzie. W przypadku karty maestro na terenie Europy jest taniej. Ponosisz bowiem koszty przewalutowania. W systemie Maestro Twoje wydatki w kunach zostaną przeliczone na Euro i z Euro na złotówki. Bank zarabia na różnicy kursów. W przypadku systemu Visa Twoje wydatki w kunach zostaną przeliczone na dolary, następnie z dolarów na Euro, no i z Euro na złotówki. W tym przypadku dochodzi do dwukrotnego przeliczenia kursu i to nieznacznie podnosi koszty obsługi.

Nieprawda, albo nieścisłość ;-)
Mastercard/Maestro jest przeliczane przez Euro zawsze, a Visa/Visa Electron jest przeliczana przez USD lub przez Euro w zależności od umowy banku z Visa. Np. Multibank czy Mbank przeliczają transakcje zagraniczne kartami Visa przez Euro. Z kolei Citibank - przez $. Najlepiej sprawdzić na stronie swojego banku.
Nie jestem pewien czy to dajej funkcjonuje, ale kiedyś PKO BP przeliczał zagraniczne karciane transakcje walutowe bezpośrednio z waluty na złotówki z pominięciem Euro/USD. Na pewno dotyczyło to koron czeskich, forintów, koron szwedzkich/norweskich/duńskich, funtów. Nie wiem czy w tym zestawie były kuny.
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 09.08.2006 08:31

Wrócilismy właśnie z Chorwacji i powiem tak : i visa i maestro. W restauracji na Węgrzech obsługiwali tylko visę. Na jednym odcinku autostrady w Chorwacji również ( nie pamiętam który ). Poza tym mieliśmy taką sytuację, że jeden z terminali nie chciał przyjąć karty, ale już inny ją przyjął. Lepiej jedną i drugą.
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 09.08.2006 20:53

Wróciłem 07-08-2006 z Poreća miałem kartę Maestro CitiBanku płaciłem wszędzie bez problemów. :lol:
Irmina76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irmina76 » 09.08.2006 22:27

moondek napisał(a):Z tego, co się orientuję, to przede wszystkim karta Maestro, tak jak i Visa Electron są kartami bankomatowymi. Nie wiem w czym jest problem, moge się domyślać, że z ewentualnymi kosztami dodatkowymi? Otóż obsługa tych kart nie wiąże się z dodatkowymi kosztami. To tak, jakbyś miał w portfelu pieniądze! Sama wygoda! Jedyne, za co możesz zapłacić prowizję, to wypłata pieniędzy z bankomatu. ".

W moim przypadku (Visa Electron+ Bank Śląski)
ta prowizja jest spora ,bo za wypłatę gotówki z bankomatu bank pobiera 3% kwoty wypłaty i dodatkowo Visa pobiera 2,8% za przewalutowanie transakcji na walutę inną niż dolary!
Więc w przypadku wypłaty np. 1000zł, prowizji zapłacę 58zł.
Washi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Washi » 10.08.2006 12:07

Wlasnie mialem pytac o karty, no ale skoro jest juz taki watek to sie podepne.

Mam karty Visa Elektron mBank i VWBank jak i kredytowke Visa mBanku. Ktos z forumowiczow ma sugestie co do korzystania z tych kart, kiedy korzystniej dana karta??
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 10.08.2006 12:11

Tam gdzie możesz płać kredytówką. I tyle, i to wystarczy ... :-)
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Karta maestro visa itd. czy to konieczność? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone