Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

karta maestro czy wypłacaliście pieniądze z bankomatu

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
eg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eg » 15.05.2007 18:40

cześc, niedługo jadę do chorwacji, mam pytanie czy brac z Polski Euro i wymienić na kuny w Chorwacji, czy wybrać pieniądze z bankomatu?
Odpowiedz, bozawsze boję się że mi zje kartę i co wtedy . Edyta
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 15.05.2007 19:03

eg napisał(a):cześc, niedługo jadę do chorwacji, mam pytanie czy brac z Polski Euro i wymienić na kuny w Chorwacji, czy wybrać pieniądze z bankomatu?
Odpowiedz, bozawsze boję się że mi zje kartę i co wtedy . Edyta

Gdzie tylko mogę płacę za granicą kartą Maestro. Bardzo korzystny przelicznik / oprócz oplaty za apartament, którą uiszczam w euro/. Zabieram też na wszelki wypadek drugą kartę Visa citibanku. Wierz mi nigdy, naprawdę nigdy nie zdarzyło mi się, aby bankomat połknął moją kartę; / jednak chyba masz rację, słyszałam o podobnych przypadkach/. Kuny i euro zazwyczaj zostają z poprzednich pobytów; ale obecnie nawet złotówki możesz wymienić w chorwackich kantorach. Ostatnim razem zabraliśmy ze sobą trochę dolarów, jadnak przelicznik był zbliżony do naszego. :papa:
eg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eg » 15.05.2007 19:22

ale mam nadal wielki dylemat, bo jadę na wyspę PAG już 29 czerwca, i nie wiem naprawdę czy kupić w Polsce Euro, a kuny wybrać w bankomacie, nie wiem czy też brać dużo jedzenia z Polski, jadę z mężem i 3 letnią Zosią. co radzisz
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 15.05.2007 19:37

eg napisał(a):ale mam nadal wielki dylemat, bo jadę na wyspę PAG już 29 czerwca, i nie wiem naprawdę czy kupić w Polsce Euro, a kuny wybrać w bankomacie, nie wiem czy też brać dużo jedzenia z Polski, jadę z mężem i 3 letnią Zosią. co radzisz

Zabierz ze sobą trochę euro, chociażby na autostrady. Kun nie wymieniaj w Polsce, no i oczywiście kartę. Nie zabieraj zbyt dużo ubrań. Z reguły i tak się chodzi w 2 kompletach strojów kąpielowych, krótkich spodenkach , kilku koszulkach i w wygodnym obuwiu - sandałki. Ceny żywności porównywalne z naszymi, więc żywność w zasadzie również odpada. Chyba, że chcesz przyspieszyć swoje posilki, po zejściu z plaży, więc możesz zabrać gotowe produkty do drugiego dania typu panierowany schab, wołowinę, inne mięsko etc. Zakładając oczywiście przy tym, że masz duży bagażnik. Żadnych ziemniaków, makaronów, pyz, wody itp; wszystko dostaniesz na miejscu. No może dla małej trochę soków.
Koniecznie jednak zabierz ciekawą książkę, sprzęt do nurkowania, gumowe obuwie, aparat, lornetkę, kamerę i dobry humor. Nastaw się na totalny relax / chyba się powtarzam/. :papa:
eg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eg » 15.05.2007 20:22

dzięki za radę, aha jak jechać?, bo jadę przez Austrię- nocleg u znajomych, ile jest km od wiednia do Chorwacji? Czy jak wyjadę z Austrii o 4 nad ranem to po południu będę na PAGu? :papa: :papa:
pjasm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjasm » 15.05.2007 21:05

Witam!
Rok temu we wrześniu jechałem z Olsztyna na Hvar (Zavala) ale zrobiłem notatki z czasami w ważniejszych punktach trasy. Z Wiednia do zjadu z autostrady na Zadar jechałem:
I. dzień - 16.35 wjazd do Wiednia, 17.15 wyjazd z Wiednia, 19.00 Kalsdorf

II. dzień - godz. 7.04 wyjazd Kalsdorf, 7.28 granica Austria - Słowenia,
8.25 granica Słowenia - Chorwacja, 8.47 wjazd na autostradę - Krapina, 11.00 Gospic, ok. 12.00 zjazd z autostrady na Zadar, 13.15 Split.

Z moich notatek wynika więc, że trasę Wiedeń - zjazd na Zadar (w okolice Pagu jadąc od południa przez most) pokonasz spokojnie w 6 - 7 godzin. Do tego dolicz jeszcze kilkadziesiąt kilometrów na samym Pagu.
Poz
eg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eg » 15.05.2007 21:22

hello, dzięki za odpowiedz, hm 7 godzin to nie jest żle, ponieważ apartamenty na Pagu mam od godziny 14,00. :papa:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 17.05.2007 22:45

Dołączam się do grona osób, co nie biorą ze sobą gotówki. Mam konto w śląskim, zwykłe karty VISA I MAESTRO. Zawsze wypłacam w Chorwacji pieniądze w bankomacie, po 1) bardziej się opłaca, niż wymiana PLN na EURO i EURO na Kuny, po 2) jest bardziej bezpiecznie, niż wożenie przy sobie dużej ilości waluty.
Pzdr :roll:
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 18.05.2007 12:09

Widze że byliśmy troche do tyłu bo my zawsze z kasą jeździmy, ale tak dużo osób jeździ z kartą że my też w tym roku tak zrobimy pieniądze na droge i autostrady a reszte sobie wypłacimy na miejscu.
Pozdrawiam :lol: :papa:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 18.05.2007 12:34

Od kilku lat używam tylko Maestro. Z Visy zrezygnowałem, a Mastercard jest
tylko jako rezerwa... ale od dawna nie używana. Kredytowej MC w ogóle
nie odebrałem z banku.
Do Chorwacji biorę Euro na apartamenty, oraz niezbyt dużą kwotę
awaryjną.
Na 5 osób na początku wypłacam z bankomatu 1000 kun, drugie 1000
w połowie pobytu.
Za zakupy w sklepach płacę kartą, gdzie się da.
Autoryzacja Maestro przebiega w Hr szybciej, niż w wielu naszych
sklepach.
Taki sposób płacenia zdaje egzamin od kilku lat.

Krzysztof
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 18.05.2007 12:39

Za autostrady w HR warto płacić kartą, o ile nie ma się kun. Euro liczą przeliczają według własnego, niekorzystnego kursu. Kilka razy przytrafiło mi się, że nie mieli czym wydać reszty.
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 18.05.2007 13:44

Nie miałam z tym nigdy problemu bo zawsze na granicy wymienialiśmy połowe pieniądzy na kuny, a teraz tez wymienimy sobie na autostrady a reszte będziemy kożystać z karty.
byczkins
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) byczkins » 26.05.2007 18:45

Mam pytanie odnośnie wypłat z bankomatu (mBank, Visa Electron) - z Każdego bankomatu każdego banku i sieci prowizja jest taka sama?
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 26.05.2007 20:07

marcin.k napisał(a):Za autostrady w HR warto płacić kartą, o ile nie ma się kun. Euro liczą przeliczają według własnego, niekorzystnego kursu. Kilka razy przytrafiło mi się, że nie mieli czym wydać reszty.

Tylko po co takie niewielkie kwoty płacić kartą... Tam nie jest tak jak w Słowenii że co kilkadziesiąt km bramka ? W sumie teraz pierwszy raz pojadę autostradą w HR, przedtem tylko odcinek Rupa - Rijeka zaliczyłem.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 26.05.2007 22:36

Bahama napisał(a):
marcin.k napisał(a):Za autostrady w HR warto płacić kartą, o ile nie ma się kun. Euro liczą przeliczają według własnego, niekorzystnego kursu. Kilka razy przytrafiło mi się, że nie mieli czym wydać reszty.

Tylko po co takie niewielkie kwoty płacić kartą... Tam nie jest tak jak w Słowenii że co kilkadziesiąt km bramka ? W sumie teraz pierwszy raz pojadę autostradą w HR, przedtem tylko odcinek Rupa - Rijeka zaliczyłem.

Nie chodzi o to czy kwoty są wielkie, czy niewielkie. Tu chodzi o czas.
W ubiegłym roku staliśmy w Dugopolje w ogonku na końcu autostrady. Przede nami było może 10 aut. Na sąsiednim korytarzu była bramka i CARD ONLY tam było pusto. Co jakiś czas podjeżdżało autko i za parę sekund znikało. A my staliśmy dalej :roll:

W ty roku wszędzie na autostradzie płacę kartą.

Sami Chorwaci zachęcają do tego.
http://azm.hr/?en/static/page/sustav

Szerokiej drogi :papa:
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

karta maestro czy wypłacaliście pieniądze z bankomatu - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone