Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karlovacko mi nie smakowało :(

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 10.02.2010 14:32

dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 10.02.2010 14:45

ale to jest prawdziwe :D i Polskie:

Noteckie Ciemne Eire
i Noteckie Jasne Niepasteryzowane
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 10.02.2010 14:58

Arek, robie, robie, ale nie piwo :wink: :wink: :wink:
bałbym się z tym na granicy pokazać :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.02.2010 15:43

dg napisał(a):Biker, NOTECKIE - lepszego nie piłem

W Małopolsce nie ma w sprzedaży :cry:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 10.02.2010 20:40

Janusz, chyba że się znajdzie jakiś dystrybutor co sprowadza do swojego sklepu albo knajpki...

Biker_HR napisał(a):Hvala na informacijama zawodowiec, dakle crno poljsko pivo je Porter?

Jest, porter je naziv za onaj stil piva, crno i jako. Originalno porter je bio engleski stil ali poljski porter je malo drugaci. Drugaca fermentacija i sl.
Najcesce se vidi Żywiecki Porter (Cieszyński), ali za mene najbolji je Łódzki Porter iz mojega grada. Ima jos nekoliko drugih.

Biker_HR napisał(a):Karlovacko crno pivo trenutno se ne proizvodi, a Velebitsko crno pivo je najkvalitetnije domace crno pivo, ali dosta tesko ga je nabaviti.. Ja inace obozavam i preferiram bas crno pivo, ali volim popiti i kvalitetna vina..

Tako sam mislio jer davno nisam crnog Karlovackog vidio. Velebitsko mozna nabaviti samo u gospickom i karlobaskom podrucju, najbolje kod proizvodaca, gospodina Karla Starcevica u Donjem Pazaristu.
Kad sam u HR naravno pijem vise vina nego piva ali obicno sam pivni covjek :)

Popieram, jedno z lepszych polskich! :D

Biker_HR napisał(a):Crno pivo za mene je uvijek za tri klase bolje! :D :lol:

Ja volim i svijetlo i crno ako je dobro. Tak jak lubię brunetki i blondynki, tylko że jestem od wielu lat zajęty przez jedną szatankę i się co najwyżej oglądam, a dobre piwka wszystkich rodzajów dalej piję :lol:
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 11.02.2010 09:01

Janusz, dla pocieszenia: Ty masz przynajmiej rzut beretem do polskich wirtuozów produkujacych nasz krajowy rakij :wink:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 11.02.2010 09:10

Janusz Bajcer napisał(a):

Ha... pamiętam Noteckie, piłem je we wrześniu ubiegłego roku w ogródku piwnym Jackowo w Jarosławcu. Pierwszorzędne piwo.
Łukasz.D
Croentuzjasta
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz.D » 11.02.2010 09:45

ja ostatnio zachwycam się Noteckim - z browaru Czarnkow (takie małe pękate buteleczki starego typu) i Złotym Smokiem - browar Fortuna chyba.
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 11.02.2010 09:51

Arek napisał(a):

Ha... pamiętam Noteckie, piłem je we wrześniu ubiegłego roku w ogródku piwnym Jackowo w Jarosławcu. Pierwszorzędne piwo.

Widzę że nie tylko mnie te piwo przypadło do gustu :lol:
wspomnę tylko że piwko od jakiegoś czasu jest dostępne w Realu ( napewno w Opolu)
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 11.02.2010 09:56

Arek napisał(a):

Obrazek

To prawda jest to piwo godne polecenia :!: , ja piłem latem w Darłowie. A propos piwa Chorwackiego, żeby nie pisać o nim źle, powiem tylko tyle, w tym roku zabiorę z Polski tyle naszego browaru ile się zmieści do bagażnika, żeby, choć troszkę się uniezależnić od Karlovacko, Ożujsko.

Obrazek

Obrazek
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 11.02.2010 09:57

Oj Fortuna też samo kwalitetno, u mne w okolicy w jednej knajpie od lat dostępna z kija, ciemna i jasna.
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 11.02.2010 10:04

Janusz, tak to już jest :( , u mnie nie można za to kupić KARPACKIEGO, które bardzo mi smakuje :!:
Obrazek
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 19.02.2010 09:41

dg napisał(a):Dziwna sprawa. Byłem już kilka razy w Chorwacji i zawsze kupowałem Karlovacko, Ożujsko owszem mi smakowało, Lasko i Zlatyrog tak sobie. Zawsze Karlovacko, Karlovacko.
Az do zeszłego roku, coś się z tym piwem spieprzyło. Tak samo jak kilka lat temu u nas z Żubrem. Jako że Ożujsko w zeszłym roku wszędzie było najdroższe (co mnie zdziwiło bo browary zawsze tyle samo kosztowały) to jednak cały czas piłem Lasko.
Próbowałem się kilka razy "przekonać" do Karlovacko w zeszłym roku, bo aż nie mogłem w to uwierzyć, piłem je z bocy plastikowej, szklanej, z kija no i nie, to nie to samo co choćby 2 lata temu.
Czy macie podobne odczucia czy mi się cos z kubikami smakowymi porobiło?

Twoje odczucia są jak najbardziej trafione. Zgadzam się z kolegą w 100%!
Też to zauważyłem i pisałem w kilku innych wątkach wcześniej.

Gdy jeszcze w 2008r. Karlovacko popijałem przed śniadaniem, po śniadaniu, przed obiadem, po obiedzie, przed kolacją, po . . . a nie po kolacji rakija :twisted: tak w 2009 zupełnie mi nie smakowało.
Nagazowane jak kiedyś EB i nie przypominało smaku piwa. Podchodziłem do niego kilka razy ale w końcu dałem spokój i swe pragnienie zaspokajałem trochę ciut lepszym Kaltenberg (rozlewany w HR) też po 5,50kn jak Karlovacko.

Gdy się tylko wyrwałem z mojej wioski, to zaraz kupowałem z kija Ożujsko. No i w ubiegłym roku było
Torac napisał(a): czas na wino :wink:

winko z wodą echhhhh....

Nie dziwili już mnie rodacy z puszkami Tyskiego czy Leszka na plaży. Ja wiem jedno, że teraz zatrzymam się w Czechach i kupię po drodze jedyne słuszne piwo - Velkopopvický Kozel :nice:

Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.02.2010 09:47

Karolvaćko, Ożujsko czy inne chorwackie piwo jest dobre ale jedno, na dłuższą metę nie da się tego pić, a jak ma temperaturę wyższą niż +2 stopnie, to już jest typowy bełt. Pasażer ma rację, lepiej kupić sobie wino i schodzone wypić na tarasie niż truć się sikami. :D :D :D
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 19.02.2010 09:55

zebik, tylko widzisz ja lubię uzupelniać płyny w trybie ciągłym i na plaży raczej nie będę z winem paradował. Zresztą wino czerwone smakuje mi bardzo. W HR często pijam tzw, wino on the rocks za dnia, a wieczorem już bez rocks ale z lodówki.

a piwko na plaży dzierżę w dłoni cały czas.

pasażer, dobrze że nie jestem sam ze swoimi odczuciami.

P.S. Widze ze zmieniłeś avatar - gustowny ;) podoba mi się 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko