Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karlovacko mi nie smakowało :(

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.02.2011 14:20

Magnus czekoladowy? 8O 8O 8O

Połączenie dwóch rzeczy, które zupełnie mogłyby mz nie istnieć :lol:

To musi być coś koszmarnego ... brrrr... :D
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 18.02.2011 14:29

szary779 napisał(a):No to widać,że transport i marża ... Ech... Ale warto od czasu do czasu napić się wyśmienitego piwa. zresztą większość piw z Kormorana jest pierwszego sortu.

Zapraszam na Rajd Polski albo małe jasne bez okazji jak będziesz w okolicy województwa szuwarowo-bagiennego :)
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 18.02.2011 14:34

Nie piłem tego magnusa ale tak duża ilość punktów świadczy o tym ,że wielu ludziom smakuje. Skosztowałem natomiast Zawiercie czekoladowe które też jest wysoko ale poza kolorem bliskim czekoladzie nie ma z nią wiele wspólnego.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 18.02.2011 14:39

fasi napisał(a):Zapraszam na Rajd Polski albo małe jasne bez okazji jak będziesz w okolicy województwa szuwarowo-bagiennego :)

Nie pływam na łódkach,ryb nie łowię, nie cierpię komarów tak, że jak widzisz mazury to nie region dla mnie ale jeśli mnie tam kiedyś wiatry zaprowadzą nie omieszkam skorzystać z zaproszenia. :D
Knjaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Knjaz » 24.02.2011 17:29

Jeśli mogę swoją opinię... to karlovacko jest ok... porównałbym do naszej warki, aczkolwiek delikatniejsze...

A co polskich... Brok ... no cóż akurat jego mi nie brok :P po 4 brokach... na drugi dzień brok mi głowy (zawsze tak było...tragedia)...
Dziś uważam za fajne piwko Kasztelan (niepasteryzowany)
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 24.02.2011 22:41

Karlovacko i Ożujsko to piwa z browarów komercyjnych tak jak nasze Tyskie,Lech,Brok itp. :D Jeśli smakuje Ci Kasztelan niepasteryzowany w puszce(błe...) spróbuj poszukać piwa z browaru Kormoran( niepasteryzowane np. Świerze lub Rześkie) albo niskopasteryzowane Noteckie z Czarnkowa. Małe browary produkują rownie dobre piwo jak nie lepsze tylko większość ludzi o tym nie wie i kupuje piwa z reklam bo wierzy ,że to prawda. Jeśli chcesz wypić prawdziwe i smaczne piwo polecane przez fachowców (chciałbym nim kiedyś być) wczytaj się w wyniki plebiscytu. Na zachodnim pomorzu powinno być na pewno dostępne piwo z browaru Amber i jego Koźlak.Polecam :!: Właśnie się nim delektuję :D
crono
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crono » 09.04.2012 20:05

Dawno nie było wpisu w tym wątku, to taka prośba ,może kolega szary779 podrzuci jakie piwa były najlepsze w 2011 roku . Ciekawe czy znowu w tym konkursie w pierwszych dziesiątkach nie znalazły się takie znakomitości, jak lech,żywiec,tyskie,warka i inne harnasie znane z reklam?
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 09.04.2012 20:14

Plebiscyt na najlepsze piwo 2011 roku tutaj

Najlepsze piwo to Atak chmielu-Browar na jurze
Najlepsze browary-Na jurze,Ciechanów ,Kormoran,Amber

Cieszy mnie ,że kogoś to interesuje :D
crono
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crono » 09.04.2012 21:03

Dzięki za szybki odzew , bardzo ciekawy ranking . Amber oczywiście jest mi najbardziej znany bo to browar z Kaszub , ale inne regionalne piwa też są coraz bardziej dostępne.
Proponowałbym rozszerzenie konkursu o kategorię:piwa wielkich koncernów,
żeby nie robić przykrości smakoszom tych produktów.
:D :D :D

ps

dopisuję , jest dodatkowe , zestawienie a w nim ,,browary duże"" ; 1 miejsce Okocim , ale liczba głosów nie powala.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 09.04.2012 21:20

Proponuję zalogowanie w tym serwisie i zadanie pytań(prośby o browary komercyjne) do admina. Tylko przygotuj się na śmiech.
Proponuję przeczytanie tego artykułu. Jest co prawda sprzed kilku ładnych lat ale b.dobrze odzwierciedla obecną sytuację na rynku.Dlatego nie są lubiane koncerny i ich tzw. ''piwa''
crono
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crono » 09.04.2012 21:48

Z racji zainteresowań serwis jest mi znany, również i ten http://browamator.pl/
Artykuł zostawię sobie na jutro,ale widzę że obaj wiemy co w tej materii dobre , a co omijać szerokim łukiem.
Ciekawi mnie co wyjdzie z tego wtykania kija w mrowisko.
Pozdrawiam.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 09.04.2012 22:02

Niestety na razie nie mam warunków do produkcji własnego piwa ale znajomi mają i często korzystam. Pyszota.
Trzeba dużo cierpliwości, lat i przede wszystkim świadomości miłośników złocistego trunku co dobre a może browary regionalne zgarną większą część rynku w co bardzo wierzę. Pozdrawiam.
crono
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crono » 10.04.2012 20:31

A ja mam już jakieś doświadczenie w amatorskim warzeniu piwa,pierwsza warka w 2006r.Od tego czasu ok 40 warek w różnych gatunkach, nie wszystkie w pełni udane, ale wszystkie wypite.Też liczę że małe i średnie browary będą miały większy udział w rynku piwa, bo wymagania amatorów złotego trunku rosną i nie wystarczy im już koncernowy wyrób wyglądem przypominający piwo.

ŻYWIEC PRAWIE JAK PIWO.
jarek24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek24 » 12.04.2012 13:01

Dziś kupiłem piwo"" Żywe"" firmy Amber niepasteryzowane,aż przypomniały mi się stare czasy,jeszcze komunistyczne.Smak ma jakże inny od tej całej masówki.Warto spróbować.

Pozdrawiam.
Cesarica
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cesarica » 18.04.2012 12:20

nie wiem czy ktos juz cos pisal o tym, jestem rodzona Karlovcanka, musze powiedziec ze macie racje co do piwa Karlovacko.... kilka lat temu kupil go Heineken wiec piwo sie juz nie produkuje w Karlovcu, tylko sprowadza z Austrii i w Karlovcu rozlewa.... szkoda, bo naprawde bylo bardzo dobre piwo!

(mowiac o alkoholu, zauwazylam ze juz nie musze kupowac wodki w Polsce bo w wiekszych sklepach mozna kupic np Wyborowa :D kosztuje 70kn, czyli jakies 35 zl za litr :) )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko