Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karlovać - Zadar jak wygląda stara droga?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 04.03.2006 16:24

mam pytanie czy ktoś jechał ostatnimi czasy starą drogą pomiędzy Karlovacem a Zadarem - interesuje mnie jaki jest jej stan (nawierzchnia) czy bardzo pokręcona i ile czasu zajmuje przejazd (ok 220 km)
Pozdrav :wink:
rich72 vel Rysio
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.03.2006 17:28

Jechałem w zeszłym roku i jechało sie dobrze.
Nawierzchnia jest lepsza niż większość naszych dróg :lol: :cry:
Stara droga miejscami jest pokręcona, pod górki i górki :wink: ,a więc nie da się zasnąć-miejscami jazda 40-50 km/godz ale można też i 80-100 km/godz. W więc przy średniej 75 to ok.3 godziny jazdy. Ponieważ sporo ludzi jedzie
autostradą, "stara droga" zrobiła się luźniejsza, tylko w okolicach Plitvic jest
ciaśniej od dojeżdżających na ich zwiedzanie.
Pozdrawiam
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 04.03.2006 17:42

Dzięki Janusz zależy mi tą trasą jechać ze względu na to że:
1. Planujemy nocleg właśnie w Karlowacu z 11-12 sierpnia
2. Wiadomo - sobota godziny okołopołudniowe w tym okresie = korki przed tunelami a za nic nie uśmiecha mi się w nich stać z 3,5 rocznym brzdącem.
3. Zawsze więcej można poodlądać niż z autoceste
4 Na autocestę zamierzam wskoczyć spowrotem na wyskkości Zadaru i pognać do Breli :wink:

Ps . Januszku nie smuć się nad polskimi drogami - ja mam to w d.... byle do Zwardonia dojechać przez nasz cudny k/m kraj :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2006 00:17

Aby ominąć drugi tunel Sveti Rok po masywem Velebitu musisz w Udbinie
pojechać na Gracac, a następnie na Muskovci (trasa piekna widokowo ale
bardziej kręta jak w Plitvicach), później na Obrovac i na autostradę do Splitu włączyć się w Benkovacu (tam zobaczysz kawałek płaskiej Chorwacji).
http://photoforum.istria.info/kroatien-foto-3761.htm (widok z Muskovci)
http://photoforum.istria.info/kroatien-foto-3762.htm (kanion Obrovac)
http://www.hrvatska.cz/region/place_pl. ... 39&wnd=new
Ps. A gdzie Twoja wieś? :wink:
O drogi muszę się smucić, bo pracuję w Zarządzie Dróg :oops:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.03.2006 10:31

Piękna wieś Gierałtowice koło Gliwic.
oki tyle że Sveti Rok ominę ale wcześniej postoję przy Mala Kapela i to mnie martwi a wg różnych atlasów od Karlovaca do Zadaru wychodzi starą drogą od 185 do 220 km. Pojadę z Karlowaćza wcześnie rano w sobotę do Breli więc mi się nie spieszy tak więc nawet gdybym miał jechać 5 godzin tą drogą to nic nie szkodzi - wyjazd z karlowaca ok 7 rano czyli 12-13 jestem na autostradzie no i zostaje mi około 3-4 h na miejsce czyli 17 -18 - liczę to oczywiście z b. wielkim zapasem typu obiad po drodze + jaszcze jakieś przerwy. Liczyłem samą jazdę to 5-6 h powinno wystarczyć na całą trasę więc koło 13 powinienem być w Breli - ale jadę na wczasy więc po co się spieszyć?? :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.03.2006 10:34

a tak ps ja pracuję w Urzędzie Gminy więc coś tam wspólnego mamy - akurat moja brocha to m.in. zimowe utrzymanie dróg :lol:
magiq
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magiq » 05.03.2006 11:35

Janusz Bajcer napisał(a):Aby ominąć drugi tunel Sveti Rok po masywem Velebitu musisz w Udbinie
pojechać na Gracac, a następnie na Muskovci (trasa piekna widokowo ale
bardziej kręta jak w Plitvicach), później na Obrovac i na autostradę do Splitu włączyć się w Benkovacu (tam zobaczysz kawałek płaskiej Chorwacji).
http://photoforum.istria.info/kroatien-foto-3761.htm (widok z Muskovci)
http://photoforum.istria.info/kroatien-foto-3762.htm (kanion Obrovac)
http://www.hrvatska.cz/region/place_pl. ... 39&wnd=new
Ps. A gdzie Twoja wieś? :wink:
O drogi muszę się smucić, bo pracuję w Zarządzie Dróg :oops:

Oj to sie poskarże w tym roku jadąc do Rytra, czy Krynicy jak wjechałem do Nowego Sącza i miałeł przez niego przejechać to mnie ąż trzęsło, myślałem że zawieszenie stracę - tragedia już dawno nie jedździłem po takich dziurach (a miasto piękne !) , to Gierałtowice mimo "schodków kopalnialnych" to luksus.
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2006 16:53

rich72 napisał(a):Piękna wieś Gierałtowice koło Gliwic.
oki tyle że Sveti Rok ominę ale wcześniej postoję przy Mala Kapela i to mnie martwi a wg różnych atlasów od Karlovaca do Zadaru wychodzi starą drogą od 185 do 220 km. Pojadę z Karlowaćza wcześnie rano w sobotę do Breli więc mi się nie spieszy tak więc nawet gdybym miał jechać 5 godzin tą drogą to nic nie szkodzi - wyjazd z karlowaca ok 7 rano czyli 12-13 jestem na autostradzie no i zostaje mi około 3-4 h na miejsce czyli 17 -18 - liczę to oczywiście z b. wielkim zapasem typu obiad po drodze + jaszcze jakieś przerwy. Liczyłem samą jazdę to 5-6 h powinno wystarczyć na całą trasę więc koło 13 powinienem być w Breli - ale jadę na wczasy więc po co się spieszyć?? :lol:

Jeśli w Karlowacu skręcisz na Plitvice (a więc na starą drogę) to przez tunel Mała Kapela nie będziesz przejeżdżał-z Karlovaca na południe są dwie drogi: albo w całości autostradą i przez dwa tunele ( a nuż się uda bez korków) albo tak jak opisałem z Karlovaca na Plitvivce drogą nr E71 i włączenie się do autostrady w Benkovacu.
Ps. Urodziłem się w Gliwicach, ale jak miałem 3 latka rodzice przenieśli się
na sądeczyznę, konkretnie do Muszyny, a póżniej po 20 latach do N.Sącza
magig: wiem którą ulicą jechałeś do Rytra, to ul.Węgierska-już dawno miała być remontowana, ale "wypada z planu" dzięki radnym/bezradnym :wink: a tak w szczegółach to "moje drogi" leżą poza miastem bo Zarząd Dróg w którym pracuję to Powiatowy ZD podległy Staroście, a ulicami w mieście N.Sącz zarządza Prezydent.
Pozdrawiam.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.03.2006 17:49

ano zgadza się tyle że Benkovać jest parę km dalej na południe ale wcześniej jest zaznaczona wpinka do autocesty koło miejscowości Posedarje zaraz obok Novigradskogo Morja lecąc w kierunku Zadaru około 20 km przed samym Zadarem :lol: Ps koło Benkowaca wg mojej mapki a mam dość nową nie ma wjazdu - jest kawałek wcześniej ale trza by skręcić w prawo na Smilcić i tam wjechac
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2006 18:33

Jadąc z Obrovaca do Benkovac napewno włączycz się w tej miejscowości do autostrady, ale można jak najbardziej włączyć się w Posedarje-już za tunelem Sveti Rok
http://www.hac.hr/prezentacija-HR.pdf
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.03.2006 19:09

i tak zrobię już 12 sierpnia - odliczam dni :roll: :lol: kalendarz nad biurkiem otwarty na sierpniu już jest 12 sierpień 2 wrzesień - już się cieszę - naclegi zarezerwowane - jutro ślę pieniążki :lol: - to najlepszy sposób ich wydawania :lol:
moja Dalmacija
Pozdrav
Ostatnio edytowano 05.03.2006 19:11 przez rich72, łącznie edytowano 1 raz
Pawełka
Odkrywca
Jedź bokiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 05.03.2006 19:10

W ubiegłym roku w pierwszm dniu wakacji jechaliśmy autostradą. DWA RAZY staliśmy w gigantycznych korkach by zapłacić na wjazd na autostradę!!!. Następny był korek przy tunelu Svieti Rok (?). Koszmar - a dzieciaki się wściekały. W drodze powrotnej jechaliśmy starą trasą i zatrzymaliśmy się w Plivicach. Droga PUSTA. trzeby było jednak uważać na policję.
W tym roku chcę pojechać do Makarskiej i chyba pojadę BOKIEM lub dzień lub dwa dni później.
Pozdrawiam
Max1904
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max1904 » 19.03.2006 21:30

Witam
Tez wybieram starą drogę, mam pytanko wszyscy omijają tunele czy na starej drodze są jekieś ? i jeszcze jedno ile czasu nia jechaliściw i na jakim odcinku.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.03.2006 00:12

Max1904 napisał(a):Witam
Tez wybieram starą drogę, mam pytanko wszyscy omijają tunele czy na starej drodze są jekieś ? i jeszcze jedno ile czasu nia jechaliściw i na jakim odcinku.

Na "starej drodze" tuneli takich długich jak Mala Kapela i Sveti Rok nie ma,
a czas przejazdu jest różny w zależności od daty: miesiąca,dnia.. i godziny :lol: oraz od umiejętności i odwagi kierowcy :wink: (np.wyprzedzanie na linii ciągłej lub "na trzeciego")
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.03.2006 08:15

Janusz - z tym wyprzedzaniem na ciągłęj to dowiedziałem się dlaczego miejscowi robią to bez mrugnięcia okiem - obserwują drogę nie przed sobą lecz następny zawijas piętro wyżej lub niżej na sepetinie - i z tego wnioskują czy droga do wyprzedzania będzie pusta - ale zawsze jest ale - jak ktoś stanie na chwilę w miejscu niewidocznym i ruszy - zawsze pozostaje ryzyko - ja jadąc z żoną i córą 3,5 roku napewno tego ryzyka nie będę podejmował - wczasy zaczynam po zamknięciu bramy z garażu w domu - więc po co się spieszyć. W tym roku startuję koło 4-5 rano 11 sierpnia. Dojazd do Karlovaca i nocleg. Drugi dzień startuję też rano ale koło 7 do Zivogosce starą drogą do Zadaru potem autoceste do Splitu i Jardanką na miejsce docelowe :lol: jak widać wszystko już zapięte na ostatni guzik. Noclegi zaliczkowane, teraz jeszcze tylko przegląd autka ubezpieczenia i w drogę.
www.rich72.ao.pl
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone