Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KARLOVAC-KNIN kto jechał

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Max1904
Globtroter
KARLOVAC-KNIN kto jechał

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max1904 » 22.03.2006 20:52

Witam
Prosze o wskazowki kogoś kto jechał, ile zajmuje czasu przejazd stara drogą, w jakim jest stanie czy potrzebna jest jakaś vinetka?-chyba nie....
czy po drodze są jakieś tunele mogące powodować korki lub inne niespodzianki..........za każdą wiadomośc będe wdzięczny
pozdr.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 22.03.2006 22:07

Droga jest dobra, bez winietek i tuneli.Jest trochę zakrętów i wzniesień.
Na trasie są Jeiora Plitvickie warte zwiedzenia.
Czas przejazdu z Karlovaca do Knina ok.3h
Max1904
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max1904 » 22.03.2006 22:10

Dziekuje bardzo kolego jade do Dubrovnika i jak wiekszośc chce ominąc korki.....
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.03.2006 22:14

Max1904 napisał(a):Dziekuje bardzo kolego jade do Dubrovnika i jak wiekszośc chce ominąc korki.....

Rozważ jazdę przez BiH...
Max1904
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max1904 » 22.03.2006 22:19

BiH hm nie mam doświadczenia...zawsze jechałem chałupki/cieszyn-vieden-graz- i potem albo Włochy albo w Maribor i Cro
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.03.2006 23:14

Max1904 napisał(a):BiH hm nie mam doświadczenia...zawsze jechałem chałupki/cieszyn-vieden-graz- i potem albo Włochy albo w Maribor i Cro

Doświadczenia mozna nabyć ;) Wiele osób jeździ przez BiH i... chwalą sobie :) Zwłaszcza, jak się jedzie do Dubrownika! Poza tym - coś nowego ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.03.2006 11:21

Popieram , do Dubrovnika przez BiH , cudowna trasa , dolina Vrbasu i Neretvy piękna. Średnia predkość napewno większa niż "starą drogą" przez Cro. W Cro średnio 50km/h(w dzien i łikend). Jechałem i przez Virovitice i przez Osijek , polecałbym tą pierwszą.Przed wjazdem do Republiki Serbskiej przypomnie sobie cyrlice! Pozdrav - Bocian
Eduardo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eduardo » 23.03.2006 11:49

A jaką średnią prędkość można osiągnać przez BiH?
Na początku czerwca bedę jechał przez Węgry do Ploce i rozważam ten wariant. Ciekaw jestem jak czasowo wygląda przejazd przez BiH jadąc do Splitu, czy też do Ploce.
Pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 23.03.2006 12:13

Eduardo napisał(a):A jaką średnią prędkość można osiągnać przez BiH?
Na początku czerwca bedę jechał przez Węgry do Ploce i rozważam ten wariant. Ciekaw jestem jak czasowo wygląda przejazd przez BiH jadąc do Splitu, czy też do Ploce.
Pozdrawiam

Ja w zeszłe wakacje, w lipcu wyjechałam o 19 z Katowic, potem Cieszyn, Bratysława, przejście w Rajce, Gyor (postój i zakupy w Tesco - ok. 40 minut), Szekesfehervar, Szekszard, Mohacs, Osijek, Đakovo, Bosanski Šamac, Tuzla, Sarajevo (w Konjic byłam przed 9 rano - tu sobie zrobiłam postój 1,5 h), Mostar, Ploče, Drašnice (przed 13). Jechałam jednym cięgiem i tylko ja za kółkiem.
Najfajniej jechało mi się pustą drogą przez Hungary :)
Żadnego ruchu. Nie licząc stadek lisich mam z małymi :) I setek zajęcy w polach ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.03.2006 12:51

Ja zawsze jezdziłem w dzien , w trzy , cztery samochody. Jadąc do Cro nocowałemw Lipiku i pod Osijekiem a wracając w Austrii przed Wiener Nuestadt co okazywało sie troche za daleko ze wzgledu na niefart w postci zamkniętek granicy w Krapinie i objazdy zajmujące ze 3h. Uważam , że lepsza droga jest przez Banja Luke , jest tam nawet z 10 km autostrady bezpłatnej , hahahaha!!!! , jadąc przez Osijek mijasz cały Vrbas , a nie warto! Obie drogi to około 480 km , średnia mi wychodziła 70-80km/h. Nigdzie w Bośni nie stałem w korkach. Paliwo tańsze niz gdzie indziej. trzeba pamietać , że nie przyjmuja kart płatniczych na stacjach benzynowych , ale euro spoko i po dobrym kursie. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2006 20:45

Sławomir Wocial napisał(a):Popieram , do Dubrovnika przez BiH , cudowna trasa , dolina Vrbasu i Neretvy piękna. Średnia predkość napewno większa niż "starą drogą" przez Cro. W Cro średnio 50km/h(w dzien i łikend). Jechałem i przez Virovitice i przez Osijek , polecałbym tą pierwszą.Przed wjazdem do Republiki Serbskiej przypomnie sobie cyrlice! Pozdrav - Bocian

Potwierdzam atrakcyjność widokową trasy (jadąc w dzień), ale średniej prędkości nie osiagnąłem imponującej (na 100 km - średnio 5 "suszarek" :)))
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 23.03.2006 21:04

slapol napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):Popieram , do Dubrovnika przez BiH , cudowna trasa , dolina Vrbasu i Neretvy piękna. Średnia predkość napewno większa niż "starą drogą" przez Cro. W Cro średnio 50km/h(w dzien i łikend). Jechałem i przez Virovitice i przez Osijek , polecałbym tą pierwszą.Przed wjazdem do Republiki Serbskiej przypomnie sobie cyrlice! Pozdrav - Bocian

Potwierdzam atrakcyjność widokową trasy (jadąc w dzień), ale średniej prędkości nie osiagnąłem imponującej (na 100 km - średnio 5 "suszarek" :)))

Slapol - chyba się wystawiałeś specjalnie. bo ja ani jednej nie spotkałam na 4 kursy :o Trzeba patrzec na miejscowych i przyczepić się do w miarę mobilnego pojazdu jako ogon ;)
ostryga
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ostryga » 23.03.2006 21:23

Plumek napisał(a):
slapol napisał(a):

Slapol - chyba się wystawiałeś specjalnie. bo ja ani jednej nie spotkałam na 4 kursy :o Trzeba patrzec na miejscowych i przyczepić się do w miarę mobilnego pojazdu jako ogon ;)

Potwierdzam, ja stosowałem podobne metody jak kolega Plumek i przez 4 przejazdy ani raz nie nadziałem się na radar mając zbyt wysoką prędkość. Średnia prędkość przez BiH w ciągu dnia wychodziła nieźle bo pomiędzy 70 a 80km/h
ostryga
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ostryga » 23.03.2006 21:26

Oopss :oops: przepraszam, dopiero teraz doczytałem, że to koleżanka Plumek (nieco mylący nick)
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 23.03.2006 21:27

Nie przyjmowali kart płatniczych, hmm. My płaciliśmy kartą już w 2001 roku na stacji przed samym Sarajewem - miejscowość Kiseljak, była to duża stacja i raz przyjeli Visę, a z powrotem Maestro. Chyba też na jeszcze jednej stacji też przyjmowali karty ( tutaj tylko toaleta ), ale jak na innych, hmm może i rzeczywiście nie przyjmują...
Przemek
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone