Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KARBUNI-KORCULA co na miejscu ???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 21.11.2009 11:04

Witam to mój kolejny temat pod tytułem "co na miejscu". Ostatnio była Prizba, teraz padło na Karbuni. Zauroczenie wyspą Korculą jest tak wielkie, że już zarezerwowałem dom :D Moje pytanie jest takie: co zastanę na miejscu w Karbuni, chodzi mi oczywiście o sklep, pocztę, pizze, knajpki oraz atrakcje np. baza nurkowa, sprzet pływający. Piękne widoki i święty spokój wiem że są.... Karbuni niestety widziałem tylko z wody i jest piękne, natomiast na lądzie nie byłem :cry:
Pozdrawiam .
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.11.2009 13:14

Nie byłam, ale wystarczy zajrzeć na prywatne strony oferujące zakwaterowanie w tym miejscu (to wbrew pozorom też nie najgorsze źródło informacji; najczęściej skąpych, ale jednak)....Z info na na nich przedstawiaonych wynika, że w tej zatoce w sezonie są dwie knajpki i jeden mały sklepik z podstawowymi artykułami (bo i czegóż innego spodziewać się w zatoce...?).
Ale Blato rzut beretem, a tam znajdziesz i pocztę i bankomat i lepiej zaopatrzone sklepy...
Pozdrawiam
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 21.11.2009 15:31

Zakupy w Blato brałem pod uwagę. W tym roku będąc w Prizbie często odwiedzałem to urocze miasteczko. Rzeczywiście jest tam wszystko co potrzeba czyli 2 Studenace, 2 Konzumy, masarnia i piekarnie. Na miejscu poza chlebem niczego nie muszę kupować - reszta zakupów 2 x w tygodniu w Blato.
Bardzo dziękuję za informacje. Wychodzi na to, że na miejscu jest to czego potrzebujemy. Pozdrawiam.
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 03.12.2009 14:34

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nie byłam, ale wystarczy zajrzeć na prywatne strony oferujące zakwaterowanie w tym miejscu (to wbrew pozorom też nie najgorsze źródło informacji; najczęściej skąpych, ale jednak)....

Kasiu mogłabyś podrzucić jakieś adresy stron o Karbuni ? Niestety znalazłem tylko www.karbuni.info poza tym google nic nie podaje :cry: Znalazłem niewiele - na zdjęciach jako plaża pokazane jest betonowe nabrzeże. Poszukuję info, czy na miejscu znajdę normalną plażę czy pozostaje mi tylko korzystanie z przydomowego betonu.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.12.2009 14:51

Przejeżdżałem w tym roku przez Karbuni, odniosłem wrażenie że ta miejscowość nie jest położona w zatoce lecz raczej głównie wzdłuż stromego wybrzeża osłoniętego od pełnego morza wysepkami, domy ułożone były szeregowo, w bodajże 2 rzędach.
We wrześniu wyglądała na prawie całkowicie wymarłą, jeżeli jest tam jakiś sklep to chyba tylko w sezonie.
Z tego co widzieliśmy, przy domach są tylko skały i beton....

Zobacz np TU albo TU
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 03.12.2009 15:06

Widzę z awatra że jesteś pływający. Podpowiem że na przeciwko lub jak wolisz na pd zach. od Karbuni http://www.karbuni.info/vela_luka_blato ... i_map.html są dwie wysepki Mali i Veli Praznjak (zawsze kojarzą mi się z wielkim i małym próżniakiem :wink: ) Proponuje gdy znudzą Was już kamieniste plaże , wycieczkę na Wielkiego Próżniaka gdzie od strony północnej znajduje się piękna piaszczysta plaża. Pozdrawiam
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 03.12.2009 19:15

karol 11 napisał(a):Widzę z awatra że jesteś pływający.

Dokładnie tak. Ostatnio zwiedziłem cały obszar od latarni w Brnie do latarni Velo koło wysepki Ćanćir. Wyspy są powalające. Wszystkie moje podwodne znaleziska pochodzą spod wysp. W tym roku planujemy dłuższe rejsy z pomocą wypożyczonego 115KM pontonu. Karbuni nie znam od strony lądu dlatego pytałem o infrastrukturę. Prawie codziennie przepływałem pomiędzy Karbuni a wyspą ZVIRINOVIK (tą z flagą na szczycie) ale nie przypuszczałem że tam właśnie spędzę urlop 2010 i dlatego moją uwagę koncentrowałem na wyspach i podwodnym życiu.
Dzięki za info. Pozdrawiam.
Południowiec
Croentuzjasta
Karbuni, Korcula

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 12.03.2010 21:00

Przyznam,że nie chciałem zaczynać nowego tematu, ale po przeszukaniu forum nic nie znalazłem.
Chodzi mi o apartament http://www.apartmani-maskovic.com/aboutus.html.

Pozmieniałem wszystkie plany (Drasnice,Peljesac) i wybrałem Korculę.
Właśnie wczoraj zarezerwowałem ten appartment.
Jeżeli ktoś tam był to proszę o informację.

Proszę coś na temat Karbuni, czy warto tam jechać???
Czy w pobliżu tego app jest jakaś restauracje, sklep, konoba??
Gdzie najbliższa plaża, oprócz tej przed domem??
Gospodarze mili...?

Jak jeździcie na Korculę tzn. nie chodzi o drogę przez SK, HUN etc. tylko o samą końcówkę, czy promem ze Splitu, czy z Ploce, czy też drogą do Orebicza i tylko prom na Korculę??? Którędy bliżej, którędy atrakcyjniej??
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 12.03.2010 21:03

sorry znalazłem topic Marshalla
forum/viewtopic.php?t=26185&highlight=karbuni
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.03.2010 21:12

No to już jesteście w 1 :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.03.2010 23:07

Marshall napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nie byłam, ale wystarczy zajrzeć na prywatne strony oferujące zakwaterowanie w tym miejscu (to wbrew pozorom też nie najgorsze źródło informacji; najczęściej skąpych, ale jednak)....

Kasiu mogłabyś podrzucić jakieś adresy stron o Karbuni ? Niestety znalazłem tylko www.karbuni.info poza tym google nic nie podaje :cry: Znalazłem niewiele - na zdjęciach jako plaża pokazane jest betonowe nabrzeże. Poszukuję info, czy na miejscu znajdę normalną plażę czy pozostaje mi tylko korzystanie z przydomowego betonu.

Pójdziesz na zachód ... dojdziesz do zatoki Zaglav :D
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 14.03.2010 11:08

mkm napisał(a):Pójdziesz na zachód ... dojdziesz do zatoki Zaglav :D

Zatoka Zaglav, :?: :?: :?: mkm pomóż, bo wpisuję w google hasło Zaglav i żadnych konkretów, poza położeniem na mapie nie znalazłem. Napisz proszę coś więcej o tej plaży. Jeżeli jest to fajna plaża, to poza Pupnatską, Żitną i Proizdem chętnie będziemy ją odwiedzać. Niestety na maps.google nie mogę zrobić dobrego zbliżenia...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.03.2010 22:12

Marshall napisał(a):
mkm napisał(a):Pójdziesz na zachód ... dojdziesz do zatoki Zaglav :D

Zatoka Zaglav, :?: :?: :?: mkm pomóż, bo wpisuję w google hasło Zaglav i żadnych konkretów, poza położeniem na mapie nie znalazłem. Napisz proszę coś więcej o tej plaży. Jeżeli jest to fajna plaża, to poza Pupnatską, Żitną i Proizdem chętnie będziemy ją odwiedzać. Niestety na maps.google nie mogę zrobić dobrego zbliżenia...

Fajna plaża :? Jest tam trochę żwirku ( plaża będzie miała ze 30m. długości ) ... Jest to jednak jedyny żwirek w rejonie Karbuni , dlatego też sporo tam dzieciaków i w ogóle jest gęsto ... Kilka domów nad samą plażą . Z Karbuni będziesz mial ok 1km. ... Jednak z Pupnatską , Bacvą , czy Zitną nie ma co porównywać .
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 15.03.2010 11:38

Dzięki mkm. Dobrze mieć trochę żwirku pod domem. Już myślałem, ze będę musiał na żwirek do Prizby dojeżdżać. Jedziemy na 16 dni, z dwójka dzieci więc w razie braku chęci zwiedzania odległych plaż wykorzystamy to co na miejscu - byle wejście było łagodne, bo beton pod domem nijak mi nie pasuje do dwu i pięcio latka. O tłumy się nie obawiam, bo zaliczę końcówkę sierpnia i 10 dni września, a w tamtym roku w Prizbie od 1 września byliśmy jedyną rodziną na plaży. Oprócz Korculi, Blato i Vela Luki cała wyspa wyglądała jak wymarła, a wieczorami cisza aż piszczała w uszach - dlatego pokochaliśmy to miejsce i dłuuuuuugo nie zaprzestaniemy tam spędzać wakacji. Po całym roku zgiełku i pracy taki wypoczynek w ciszy to prawdziwy rarytas. Pozdrawiam.
Baru
Odkrywca
Korcula - Karbuni

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baru » 23.04.2010 10:25

Był ktoś? Jakieś wrażenia?
Wybieramy się tam na przełomie czerwca i lipca - dom wybrany 8)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies