piekara114 napisał(a):Właśnie też myślałam, że może Lefkada (walczyła z Albanią), ale po trzęsieniu Lefkada mocno spadła w dół. Czekam co zobaczę w tegorocznych relacjach z wakacji 2016, czy i kiedy odbudują drogi na wyspie i co uda się uratować z tego pięknego kawałka ziemi. Wtedy powrócę do planów Lefkada samochodem.
Też tak sobie pomyślałam
uważam, że lepiej się wstrzymać niż być zawiedzionym
Jak obiecałam - dziś skończymy objazd wyspy
cd. 18.09.2015 piątek – dookoła wyspy – Winiarnia LefkaditikiJednym ze sztampowych produktów Lefkady jest wino
, produkowane tu z dwóch lokalnych szczepów winorośli –
Vardea (zielone owoce) i
Vertzami (czerwone owoce). Na Wyspach Jońskich występują czterej główni producenci wina – najmniejszym z nich jest właśnie
Winiarnia Lefkaditiki. Dojeżdżamy do niej z Sivros zaledwie w kilka minut. Łatwo tu trafić gdyż winiarnia znajduje się tuż przy głównej trasie pomiędzy Vasiiliki a Nidri –
lokalizacja.
Winiarnia jest młoda, powstała dopiero w 2000 r. Wokół nie ma jednak rozległych winnic … jedynie kilkadziesiąt krzaczków Vertzami.
Owoce do produkcji wina są skupowane z całej wyspy, na której łączna powierzchnia upraw wynosi 1700 ha.
Szczep Vardea uprawia się w pobliskich miejscowościach Agios Petros, Sivros, Vassiliki, Kontarena i trochę w Marantohori. Z owoców tego szczepu wyrabia się
wino białe.Ze
szczepu Vertzami charakteryzującego się głęboką , niemal czarną barwą produkuje się
wino czerwone i różowe. Szczep ten występuje niemal wyłącznie na Lefkadzie … niewielkie uprawy można jeszcze trafić na zachodnim Peloponezie czy w zachodniej i środkowej Grecji jednak są one na tyle małe, że służą jedynie jako dodatek do innego szczepu, wspomagając poza walorami smakowymi wydobycie intensywnego koloru wina.
Wokół winiarni rośnie właśnie Vertzami i akurat dojrzało - skubnęłam kilka owoców na próbę, smakują rzeczywiście niesamowicie
Idziemy poznać proces produkcji ...
Cała produkcja wina łącznie z butelkowaniem odbywa się tu na miejscu w dwóch budynkach, gdzie znajduje się nowoczesny sprzęt, kadzie, zbiorniki do fermentacji, dębowe beczki do starzenia się wina, laboratorium, taśma do butelkowania i piwnica do leżakowania –słowem wszystko co potrzebne
Lefkadzkie zbiory wystarczają jedynie na zaspokojenie lokalnego rynku
Mamy okazję popróbować tych dobroci
W karcie win znajdują się wina wytrawne i półsłodkie … wszystkie w 3 kolorach, białe Vardea, czerwone i różowe Vertzami. Jamas
Przyznam, że ja za typowo wytrawnymi winami to nie przepadam więc mi średnio smakowało
ale koneserzy win wytrawnych zachwalali walory smakowe. Mi najbardziej smakowało jednak wino białe półsłodkie. Mam swojego lokalnego producenta wina, który mnie zepsuł do szpiku kości do tego stopnia, że drzewo wożę do lasu
(czyt. do Chorwacji np.) W winiarni można zrobić zapasy: ceny od 6,6 do 8 eu – w lokalnych sklepach na wyspie 2-3 eu drożej.
Winiarnia w okresie VII-15 IX jest czynna codziennie w godz. od 10 do 20, w V, VI i od 15 IX do 15 X do g. 15 poza niedzielami.
To był już ostatni punkt naszej dzisiejszej wycieczki dookoła wyspy. Wracamy do Perigiali obserwując z góry zatokę Vlicho, która z uwagi na korzystne, osłonięte od morza położenie jest bazą dla wielu jednostek pływających.
Po drodze mijamy też chyba jedyną na wyspie
stację paliw z LPG. Ceny we wrześniu jak na załączonym foto.
Do hotelu docieramy ok. 19 ej prosto na kolacyjkę
. Przyznam, że po wtopie z ośmiornicą już nieco zgłodniałam
Podsumowując ... wycieczka mi się podobała
. Do plusów mogę zaliczyć obecność naszej rezydentki, która praktycznie cały czas coś nam opowiadała o wyspie, o mieszkańcach o miejscach odwiedzanych. Była całkiem dobrym przewodnikiem - na pewno organizując taka wycieczkę samodzielnie mogłybyśmy zobaczyć to samo ale nie dowiedziałybyśmy się tylu ciekawostek. Zobaczyłyśmy wyspę w pigułce.
Minusem i wrogiem nr 1 był ograniczony czas choć z drugiej strony gdyby nie taki wyjazd zorganizowany ... zaległybyśmy zapewne na plaży i nie ruszyły się dalej
.
Lefkada poza plażami nie ma zbyt wielu zabytków czy takich miejsc
must see, dlatego warto było zobaczyć te najważniejsze zamiast leżeć plackiem na plaży
Trasa wycieczki przedstawiała się mniej więcej jak na foto, z tą różnicą że z Kathsimy pojechaliśmy prosto do knajpy przed Kalamitsi główną drogą (zaznaczyłam na czerwono) a nie jak teraz ciągnie na mapie przez góry.
Trasa wycieczki -
klikZmęczone całym dniem padamy jak trusie o dość wczesnej porze
, jutro rano pobudka bo po 9 ruszamy w rejs na zachodnie wybrzeże Lefkady oraz okoliczne wyspy Kefalonię, Itakę i Skorpios
Cdn …