Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karawaningowa zdrada - Last Minut Lejdis Lefkada!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.05.2016 08:42

Ural napisał(a):Fajnie się czyta i ogląda Twoją relację Gosia.
Dzięki ... zbliżamy się już do jej końca :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.05.2016 23:54

Oj nie chce się wracać z tej Lefkady ... :mrgreen:
Zanim z niej odfruniemy jeszcze taki fajny filmik z greckim akcentem znaleziony w sieci ... :hearts:
papia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papia » 07.05.2016 21:11

Witam!! Bardzo skrupulatnie pochłonęłam każde słówko. Relacja - rewelacja. Nie zniechęcam się zniszczeniami po trzęsieniu na Lefkadzie. Jadę w lipcu i będę cieszyć się tym , co zostało . A do reszty dopłynę pontonem. Pozdrawiam i dzięki za śliczne wspomnienia :papa:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 07.05.2016 21:34

papia napisał(a):Witam!! Bardzo skrupulatnie pochłonęłam każde słówko. Relacja - rewelacja. Nie zniechęcam się zniszczeniami po trzęsieniu na Lefkadzie. Jadę w lipcu i będę cieszyć się tym , co zostało . A do reszty dopłynę pontonem. Pozdrawiam i dzięki za śliczne wspomnienia :papa:

Dziękuje :)
I tak trzymaj ... mimo wszystko zostało tam wiele piękna :hearts:
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 08.05.2016 09:09

Za miesiąc i trochę ruszam też w kierunku Lefkady. Dzięki za tak dokładną i porywającą relację, sporo wskazówek znalazłem tu dla siebie. Może po przyjeździe coś napiszę.

Pozdrowienia.

Steftes.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 08.05.2016 09:33

steftes napisał(a):... ruszam też w kierunku Lefkady. Może po przyjeździe coś napiszę.Steftes.

To może i Kefalonia się załapie :lol: . Już niecierpliwie czekam na relację :D .
pzdr. :wink:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 08.05.2016 09:35

@steftes
Bawcie się dobrze a po powrocie koniecznie zdaj relacje :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 08.05.2016 21:37

Dzień 8 - 23.09.2015 środa – rozstania nadszedł czas :cry:

Czasu nie da się zatrzymać … dziś powrót do domu.
Pobudka wcześnie rano Obrazek, na dole czeka na nas ostatnie śniadanko. Dopiero budzi się dzień.
DSCN5291.JPG

Walizki w dłoń i wychodzimy z hotelu. Mimo, że już po 7 jest jeszcze ciemnawo. To już końcówka września więc dzień jest krótszy.
W przystani naprzeciw hotelu żwawo odbywa się wyładunek nocnego połowu.
DSCN5292.JPG
DSCN5302.JPG

Ostatnie spojrzenie :(
DSCN5293.JPG
DSCN5295.JPG
DSCN5297.JPG
DSCN5299.JPG

I już autokarem zmierzamy na lotnisko w Prewezie Obrazek. Równo o 8 pokonujemy most łączący wyspę z lądem.
Żegnaj cudna Lefkado Obrazek Obrazek

Samolot startuje dopiero o 10, więc po przyjeździe na lotnisko mamy jeszcze 1,5 h ale wiadomo, wcześniej czeka nas jeszcze odprawa. Po zdaniu bagaży i odprawie biletowej mamy jeszcze chwilę na zakupy w hali odlotów. Korzystamy, tym bardziej, że to co kupimy nie wchodzi już w ciężar bagażu. Przepyszne baklawy.
baklawa.jpg

Pachnące mydełka oliwkowe i inne fanty będą jak znalazł na drobne podarunki dla bliskich.

No i nadeszła ta wiekopomna chwila kiedy startujemy :( tym razem nie udało się zasiąść przy okienku więc widoczków z lotu też nie będzie … skoro tak, pozostało więc dospać nockę. Naciągam daszek czapki na oczy i oddaję się w objęcia Morfeusza Obrazek. Lot przebiega spokojnie, toteż budzę się dopiero kiedy podchodzimy do lądowania czując coraz bardziej moją zasysającą się w jednym uchu trąbkę Eustachiusza … auć, boli … :? próbuję sobie jakoś pomóc żując dość obscenicznie gumę i przełykając ślinę ale na niewiele się to zdaje :( Już po powrocie nie obeszło się bez wizyty u laryngologa. Leczenie antybiotykiem trwało tydzień, gdyż doszło do stanu zapalnego. Kolejne 2 tyg. spędziłam na zabiegach i dopiero ucho się odetkało :?

Lądujemy na Okęciu punktualnie o 11 naszego czasu. Lot trwał 2h ale trzeba pamiętać o 1h różnicy czasowej występującej pomiędzy Grecją a Polską.
Natychmiast po odbiorze bagażu łapiemy pociąg z lotniska na Dworzec Zachodni gdzie mamy przesiadkę. Połączenie trafia się idealne bo kiedy wysiadamy z jednego pociągu, na drugim torze przy tym samym peronie czeka już na nas następny. Do domku docieramy chwilę po 14 i tak kończy się nasz Super Babski Wypad Obrazek.

Karawaningowa zdrada okazała się dla mnie ciekawym doświadczeniem :) Taka forma wyjazdu jest dla mnie dopuszczalna i akceptowalna jedynie w połączeniu z możliwością eksploracji okolicy. Było cudownie :hearts:. Kajdanki w postaci opaski all in i smycz o zasięgu pokój, restauracja, bar, hotelowy basen i plaża to ewidentnie nie mój klimat Obrazek.
Mimo, że nie zobaczyłyśmy wszystkiego jestem bardzo zadowolona z pobytu na Lefkadzie i zechcę tam wrócić aby odwiedzić te wszystkie miejsca, których tym razem się nie udało. Poczekam tylko aż zostaną naprawione szkody spowodowane listopadowym trzęsieniem ziemi. W tym sezonie na pewno to się nie uda, prace jeszcze nie ruszyły – grecka biurokracja :? . Niedostępne są plaże Egremni i Gialos, które najbardziej ucierpiały podczas trzęsienia. Porto Katsiki też uległo nieznacznym zniszczeniom. Występują problemy na drogach dojazdowych do wyżej położonych miejscowości. Trzeba poczekać i mieć nadzieję, że uda się wszystko naprawić i nie nadejdzie kolejne równie silne trzęsienie, bo mniejsze wstrząsy występują praktycznie cały czas. Na naprawy szkód przeznaczono 5 mln 700 tyś. euro... tyle, że póki co istnieją one tylko na papierze 8O i nie wiadomo kiedy zostaną uruchomione i czy w ogóle …

Na koniec …
M. – dzięki za wspólnie spędzony czas i za to, że mnie namówiłaś …muuua Obrazek. Spełniłam kolejne marzenie ze swojej listy Obrazek
Wam drodzy czytelnicy dziękuję za obecność w relacji Obrazek.
No i czekamy do lata i mam nadzieję kolejnych relacji. Na Lefkadę już lato zawitało :)

KONIEC :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2016 22:07

...pięknie opowiedziana , i te zdjęcia :!: :!: :!: :papa:
pozdrav.
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 08.05.2016 22:13

Gusiu, dzięki za fantastyczną wycieczkę i mnóstwo informacji :D mam nadzieję, że będę miała szansę je wykorzystać :wink: co prawda nie w tym roku, ale kiedyś tam :roll:
Lefkada zachwyca, nawet w wersji hotelowej, choć tak naprawdę zrobiłaś wszystko żeby zerwać się z tej smyczy :roll:
Udało Ci się :D
Życzę udanych wakacji i mam nadzieję że do zobaczenia w następnej relacji :papa:
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 12.05.2016 21:43

Cudna relacja,Grecja zachwyca:) Pewnie i ja tam dotrę kiedyś :D
Dziękuję,że mogłam zobaczyć te cuda Twoimi oczyma :papa:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.05.2016 11:37

arko2007 napisał(a):...pięknie opowiedziana , i te zdjęcia :!: :!: :!: :papa:
pozdrav.
Dzięęęęęki :)

AniaJ. napisał(a):
i
loverosa napisał(a):
Zgadza się, że to piękny zakątek i warty odwiedzin czego Wam życzę z całego serducha :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.05.2016 19:13

Relacja KOMPLETNA

Przy okazji mam pytanie,a nawet dwa:
(zadałem na priva,ale chyba wylądowała w koszu,bo zawierała www,karawaning)
Czy na Divną dam rady zjechać z moją Niewiadką?
To samo pytam odnośnie szutrówki nad Kanion Zmrnaja?czy lepiej zostawić przy drodze i zejść na dół?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.05.2016 20:05

tomekkulach napisał(a):... Czy na Divną dam rady zjechać z moją Niewiadką?
To samo pytam odnośnie szutrówki nad Kanion Zmrnaja?czy lepiej zostawić przy drodze i zejść na dół?...

Faktycznie nie dostałam priv ... ponieważ Lefkada to nie Peljesac a nawet nie Cro :wink: to w skrócie odpowiem w tym wątku ...
:arrow: Na Divna dojedziesz z Niewiadką ale w sezonie będzie problem z parkowaniem zestawu o ile nie masz zamiaru zatrzymać się na tamtejszym kempingu.
:arrow: Nad Kanion Zmrnaja do punktu widokowego dojedziesz z Niewiadką ... tam jest prosta droga w sensie bez żadnych wzniesień i ostrych zakrętów, tyle że szuter - dojeżdża się do krawędzi płaskowyżu a koryto kanionu jest w dole i raczej nie ma sensu schodzić w dół. Budę tez możesz odpiąć na początku zaraz po zjeździe z asfaltu w szuter i samym autem będzie jednak wygodniej. Od asfaltu to będzie z 1 km do celu.

Szczegóły już wyślę na priv :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.05.2016 20:18

Ja tylko nie mogę pojąć jednego................co Ty widzisz w tej baklawie? 8O :roll:
Poza tym oczywiście wszystko się mi podobało....... :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Karawaningowa zdrada - Last Minut Lejdis Lefkada! - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies