Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karambol Szibenik - prośba

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zmrol
Croentuzjasta
Karambol Szibenik - prośba

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 08.09.2011 12:32

W tym roku mój wspaniały wypoczynek w CRO nie przebiegał bez zakłóceń. Mniej więcej w połowie urlopu nasze kochane autko mające zaledwie 2 tygodnie uczestniczyło w małym karambolu. Cale zdarzenie miało miejsce w Szibeniku w drodze do Trogiru. A całą sytuacja wyglądała tak: staliśmy spokojnie na światłach a tu nagle huk jeden drugi i bum w nasze autko, wysiadamy i co widzimy że Ford Galaxy na polskich blachach nie zatrzymał się tylko z całym impetem wjechał w pojazdy stojące cierpliwie w oczekiwaniu na zielone światło. Akcja policja, karetka trwała szybko dwie osoby do szpitala na szczęście nie z naszej ekipy. I wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt że do dnia dzisiejszego nie mam naprawionego auta, sprawca Polak nie odbiera pism z firmy ubezpieczeniowej tym samym nie przyznaje się do winy, nie mam żadnego dokumentu z policji, bo policjant nam nie dał twierdził że nie potrzeba. Wszystko co mam to dokumentacja fotograficzna, uszkodzony pojazd i dane sprawcy i wszystko na to wskazuje że bez sądu się nie obejdzie. Koszt naprawy serwis wycenił na ponad 15tys.

W związku z tym mam prośbę do Was Cromaniaków jak uzyskać pismo z Policji w Szibenku? Napisałam e-maila i oprócz potwierdzenia tłum. Katarzyna Głydziak Boijć
"Szanowni Państwo,
Państwa podanie/ wniosek przesłaliśmy do odpowiedniego posterunku policji. W kwestii dodatkowych informacji proszę zwracać się do posterunku policji drogowej pod nr tel:...... lub........ albo też mailowo na ten adres." nie mam nic.

I jeszcze taka moja przestroga nawet za granicą jak będzie zdarzenie drogowe trzeba pamiętać żeby wziąć oświadczenie sprawcy, to mój duży błąd że wtedy nie pomyślałam.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 08.09.2011 12:45

Likwiduj szkodę z AC (jesli masz) i niech sobie ubezpieczyciel dochodzi kasy od sprawcy.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.09.2011 12:54

Historia bardzo stara, bo z roku 1997, ale wtedy nie było najmniejszego problemu z uzyskaniem od interweniujących policjantów protokołu ze zdarzenia. Autobus liniowy lekko przytarł Corsę kuzyna. Całe szczęście że mieliśmy papier bo madziarska policja przy przekraczaniu granicy ze Słowacją zainteresowała się uszkodzeniami samochodu i zażądała tegoż protokołu. Po okazaniu mogliśmy jechać dalej. Dlatego dziwi mnie fakt że Wam go nie wydano :?
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 08.09.2011 13:44

Pan policjant będący na zdarzeniu powiedział że papieru nie da, że PZU (jako reprezentant firm ubezpieczeniowych na Europę) ma się do nich zwrócić i oni wtedy wydadzą. PZU by zajęło się sprawą gdyby sprawca był obcokrajowce, a że sprawca był Polakiem to trzeba użerać się z jego firma ubezpieczeniowa i nim samym.

AC mam ale dlaczego mam płacić za naprawę z własnego ubezpieczenia?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 08.09.2011 14:35

Zmrol - z nikim się nie użeraj, tylko zgłoś szkodę do ubezpieczyciela sprawcy kolizji. Zostanie wtedy wszczęte postępowanie likwidacyjne - w jego toku to ubezpieczyciel wystąpi (powinien przynajmniej) do chorwackiej policji o informację co do tego zdarzenia drogowego (w szczególności kto i za co dostał ewentualnie mandat). Jak ten sprawca dostał mandat - to sprawa prosta, jak nie dostał to pewnie będzie odmowa wypłaty odszkodowania, co oczywiście nie kończy tematu. Pozostaje droga sądowa - na miejscu w kraju, więc luzik :wink: zwłaszcza, że - jak sama zauważyłaś - masz ciekawą dokumentację fotograficzną, gdzie co i jak było widać jak na dłoni.

Pzdr
Ostatnio edytowano 08.09.2011 14:40 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 08.09.2011 14:38

Jeżeli sprawca nie przyznaje się do winy, to jego ubezpieczyciel nie może zlikwidować szkody, zostaje tylko sąd. Z AC zawsze można zlikwidować szkodę i zwrócić się regresem do ubezpieczyciela sprawcy, z tym, że sytuacja będzie jw.
Jeżeli masz świadków idź do sądu, wcześniej zlikwiduj szkodę z AC, będziesz wiedzieć o jakie koszty idzie.
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 08.09.2011 14:54

zmrol napisał(a):AC mam ale dlaczego mam płacić za naprawę z własnego ubezpieczenia?

Głównie po to, żeby nie tracic nerwów i się nie denerwować.
Skoro sprawca nie odbiera wezwań, to egzekucja tego będzie drogą przez mękę. A samochód będzie stał byc moze i miesiącami nienaprawiony...

Zlikwiduj szkodę z AC w ASO i tyle.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 08.09.2011 19:54

Kichol napisał(a):
zmrol napisał(a):AC mam ale dlaczego mam płacić za naprawę z własnego ubezpieczenia?

Głównie po to, żeby nie tracic nerwów i się nie denerwować.
Skoro sprawca nie odbiera wezwań, to egzekucja tego będzie drogą przez mękę. A samochód będzie stał byc moze i miesiącami nienaprawiony...

Zlikwiduj szkodę z AC w ASO i tyle.

Pod warunkiem, że ma wariant serwisowy

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone