napisał(a) aquavitae » 29.03.2007 20:19
Jeśli mogę się wtrącić, to oficjalny akt oskarżenia wobez generała Gotoviny nie obejmuje zbrodni popełnionych osobiście przez niego w przypadku operacji Oluja, ale przez podległe mu oddziały. W zasadzie chodzi o to, że nie zapobiegł kilku zbrodniom dokonanym przez niektórych żołnierzy z podległych mu oddziałów. O ile wiem z oficjalnych opracowań, nie były to nawet oddziały regularne, których trzon tworzyli jeszcze weterani walk z roku 1991 i doborowe oddziały biorące udział w odbijani mostu w Maslenicy w roku 1993, a tzw. tyły czyli nieregularne oddziały "mścicieli" czyli poprostu szabrowników, ale i mieszkańców Krainy wypędzonych przez Serbów 4 lata wcześniej, no ale wojsko to wojsko. Natomiast druga rzecz, którą wprawdzie jestem mniej pewien, ponieważ analizowaliśmy to na którymś z angielskojęzycznym forów militarnych, ale bodajże były też w liście gończym postawione zarzuty bezpośredniego udziału w morderstwach na kilkunastu cywilach serbskich popełnionych w okolicach Gospicia jesienią 1991 roku, kiedy Gotovina był jeszcze oficerem niższej rangi, ale to jak mówię trzeba było sprawdzić w oficjalnych haskich dokumentach.
Przemek