Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karađic w renkach Amerikancow

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 28.03.2007 19:25

Ujeli Gotowina?.A to nie przez niego nie chca przyjac Chorwacji do UE?.To podobno narodowy bohater HR?
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 28.03.2007 19:37

Lubuszanin napisał(a):Ujeli Gotowina?.A to nie przez niego nie chca przyjac Chorwacji do UE?.To podobno narodowy bohater HR?

tu temat założony przez niezawodnego ci rozjaśni w głowie na temat Gotoviny :wink: możesz się dopisać do dyskusji
forum/viewtopic.php?t=6348&highlight=gotovina
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 28.03.2007 21:53

..Tam tez sa moje opinije na temat generala Ante Gotovina...a ja uwarzam ze jest niewiny
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 29.03.2007 12:02

Leon napisał(a):..Tam tez sa moje opinije na temat generala Ante Gotovina...a ja uwarzam ze jest niewiny
Nie ma ludzi niewinnych są tylko żle przesłuchiwani :D
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.03.2007 12:40

Jesli Gotovina nie wycial pol wsi niewinnych dzieci i starcow, to niewinny jest, ale jesli zrobil cos takiego, to niczym nie rozni sie od zbrodniarzy Serbskich.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 29.03.2007 20:19

Jeśli mogę się wtrącić, to oficjalny akt oskarżenia wobez generała Gotoviny nie obejmuje zbrodni popełnionych osobiście przez niego w przypadku operacji Oluja, ale przez podległe mu oddziały. W zasadzie chodzi o to, że nie zapobiegł kilku zbrodniom dokonanym przez niektórych żołnierzy z podległych mu oddziałów. O ile wiem z oficjalnych opracowań, nie były to nawet oddziały regularne, których trzon tworzyli jeszcze weterani walk z roku 1991 i doborowe oddziały biorące udział w odbijani mostu w Maslenicy w roku 1993, a tzw. tyły czyli nieregularne oddziały "mścicieli" czyli poprostu szabrowników, ale i mieszkańców Krainy wypędzonych przez Serbów 4 lata wcześniej, no ale wojsko to wojsko. Natomiast druga rzecz, którą wprawdzie jestem mniej pewien, ponieważ analizowaliśmy to na którymś z angielskojęzycznym forów militarnych, ale bodajże były też w liście gończym postawione zarzuty bezpośredniego udziału w morderstwach na kilkunastu cywilach serbskich popełnionych w okolicach Gospicia jesienią 1991 roku, kiedy Gotovina był jeszcze oficerem niższej rangi, ale to jak mówię trzeba było sprawdzić w oficjalnych haskich dokumentach.
Przemek
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 31.03.2007 23:23

aqua...to w Gospic jest inna sprawa ktora dotyczila generala Norac a nie Gotowine...
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 01.04.2007 11:57

Leon napisał(a):aqua...to w Gospic jest inna sprawa ktora dotyczila generala Norac a nie Gotowine...

ano właśnie tak myślałem, że bije dzwon, ale nie pamiętam skąd, dokładnie dotyczyło to gen. Mirka Noraca..., dlatego też nie byłem tego pewnie, dzięki :-)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 01.04.2007 21:29

Leon napisał(a):...wlasznie dlatego niezawodni dziwie sie ze po tym wszistkim Amerikanci chronia Karađića...

Komu jak komu ale bośniackim Serbom z Bania Luki to ja bym nie wierzył i trochę się dziwię Leon że ty tak bezkrytycznie tą informację przyjmujesz, która nie została potwierdzona przez żadne inne wiarygodne źródło.

P.S.
Co do autostrady Zagrzeb - Split zbudowanej przy udziale USA; chciałbym żeby jakiś dobry wójek Joe zbudował jakąkolwiek autostradę w Polsce w tak krótkim czasie i kłaniałbym się temu komuś w pas.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 01.04.2007 22:16

...co do informacji o Karađiću w gazetach Czarnogurskich i serbskich zostala opublikowana zeskenowana wersja umowy w dwoch jezikach i podpisana. SD sie tumaczyl ale nie powiedzial ze umowa nie bila podpisana...
Co do autostradi.....przepis jest prosti na szibke zbudowanie autostradi (przez Amerikancow) za male "winagrodzenie" Kaczorom zdradzem jak to maja rozegrac...
....tylko nie wiem czy Amerikanci chca budowac naprziklad autostrade Europejczikom do Ruskich...?
Spakojny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spakojny » 03.04.2007 21:36

Leon napisał(a):...co do informacji o Karađiću w gazetach Czarnogurskich i serbskich zostala opublikowana zeskenowana wersja umowy w dwoch jezikach i podpisana. SD sie tumaczyl ale nie powiedzial ze umowa nie bila podpisana...
Co do autostradi.....przepis jest prosti na szibke zbudowanie autostradi (przez Amerikancow) za male "winagrodzenie" Kaczorom zdradzem jak to maja rozegrac...
....tylko nie wiem czy Amerikanci chca budowac naprziklad autostrade Europejczikom do Ruskich...?

He he Leon zdradz!!!!
Bylebysmy mieli jakas autostrade w 4 lata 350 km jak Chorwaci
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 03.04.2007 21:57

Jak przez góry to w Polsce będą 4 km przez 350 lat i jeszcze z protestami pseudo-ekologów...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 03.04.2007 23:25

Leon napisał(a):...co do informacji o Karađiću w gazetach Czarnogurskich i serbskich zostala opublikowana zeskenowana wersja umowy w dwoch jezikach i podpisana.

Heh, Leon ja ci mogę opublokować skana że jestem prezydentem Vietkongu - wystarcza fotoshop i jazda 8)

aquavitae napisał(a):Jak przez góry to w Polsce będą 4 km przez 350 lat i jeszcze z protestami pseudo-ekologów...

Dokładnie to samo pomyślałem - w PL uznanoby budowę autostrady przez góry za "niemożliwą". A jak był pomysł budowy tunelu pod Tatrami do Słowacji to ekolodzy uznali że to naruszy równowagę biologiczną... Więc TIRy śmigają przez środek gór i to nie narusza równowagi - przyroda przyzwyczaiła się do tego zjawiska - zdaniem ekologów. Szczęka wypada... :?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 06.04.2007 22:40

....niezawodni serbowie z Bosni by nie wpadli na to....a Czarnogurci sa zbit lenywi na te kombinacije... :) :D
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

Karađic w renkach Amerikancow - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone