Tak sobie nadrabiam zaległości i trafiłem na te filmiki
komaciek napisał(a):Większość treści na tych kanałach to taki big brother, niestety. Brakuje wszystkiego, od powiązania z historią, nawiązania do ludzi z tych miejsc, literatury, kultury...
Komaciek, prawda, że wiele relacji, to BigBrother. Albo teatr jednego aktora. Z nadającym w roli głównej, który / która często nadaje z bezludnej Chorwacji (czy innego miejsca). Choć luda tam na pęczki.
Ale ten filmik "Chorwacja w BMW F10", uważam, że jest dobry. Filmik sympatyczny. A autor też sprawia wrażenie sympatycznego. Wyczuwam fajnego gościa, można by z nim usiąść przy piwku i chwilę pogadać.
Nie bufoni. Nie wymądrza się. Nie robi bawolich oczu na coś. Nie wybrzydza na nic. Widać, że jest to mocny fan Chorwacji.
Co prawda reprezentuje trochę, charakterystyczny segment krajana lekkiego szpanera, którzy zajeżdżają do Chorwacji wypasionymi brykami. Wbijają się koniecznie w miejsca bardzo prestiżowe (tu miasto Hvar), . Szacują się nawzajem dyskretnie (cyt; 'o zajechał ziomek z Warszawy swoim maybachem"). Lubią się kręcić po portach i fotografować się przy jachtach, jakby byli przy swoim (cyt 'fajna miejscówka, czuć tu kasę")... Ale niech tak będzie. Coś tam chyba na swoim jednak pływali, bo Autor rozpoznał dżwig, który używali
Autor ogólnie przyjemny i filmik też.. Choć stricte branżowy, oceniający przedmiotowe BMW, to autor nie zapomniał o plenerach chorwackich. Krótkie migawki plenerow, ale idealnie dobrane, co potwierdza moją opinię, że jednak Croatia jest The Best )).
Trochę też różnych miejscowych obserwacji, co idzie na plus Autora. Jako że filmik jest branżowy, to obserwacje tez branżowe, techniczne i motoryzacyjne. Wylapane różne ciekawostki, jakieś stare maszyny, stare auta graty. Wszyscy wiemy, że w Chorwacji jest co oglądać w tej kwestii. To jest fajny akcent, bo krótko, nieprzeładowane. Jest w filmiku równowaga między częścią branżową, a krajobrazową i klimatem miejsc, w których przebywa autor.
O, w porcie dal się nabrać na niby polski jacht. Stawiam 95 na 100, że jest to jacht zagraniczny pod polską banderą. Juz gdzieś o tym pisałem, że polska bandera poszła dość masowo na sprzedaż. Jeden kupił sobie wizę, drugi banderę.
I tak to się toczy ten filmik. Mi sie oglądalo ten filmik bardzo dobrze. Fajny, zgrabny, ... nienachalny, Autor sympatyczny, Nie bufoni. np cyt. "wow, ale jachty wypas, a ten patrz Paweł, dla nas" A tu stoi jakaś mała łódeczka z silnikiem 5 KM...Super >>))
A potem prezentacja paru zaporowych cen z miasta Hvar...I też reakcja autora super...Ani nie narzeka, a tym bardziej nie szpanuje na wizji, że usiedli i przejedli te circa 200 euro )) I to jest też super, bo wesoła ekipa po prostu na koniec wycieczki, spożyła sobie pizzę ze średnią ilością składników (jedna chyba z dużą ilością).
I za to ich lubię )) ... Tym bardziej, że Autor podsumował jeden z produktów jako pizzopodobny. Hawajska ))
Co do spraw branżowych, filmik też bardzo poznawczy. Ale czy na dolocie do Chorwacji, 6,8 litra na 100, to jakaś rewelacja ?? I produkcja paliwa ?? Ok, to BMW motor 3 litry, moc 250KM. Autor wie lepiej. Niemniej dobrze, że nie mam tego BMW )) ... U mnie segment średni wyższy, diesel 2,0, pobrał 5,5 na 100, a ze sprzętem na dachu może z 5,8 ...jak w Goriczanie wlało sie na full, to prosto pod dom. I zostało jeszcze chorwackiego diesla na 350 km, czyli nad morze do Gdańska ))
Ogólnie za filmik, a zwłaszcza migawki z widokami, montaż i klimat filmiku, wytworzony przez autora stawiam 6 )),
/////